szerző:
hvg.hu

A Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Magyar Kétfarkú Kutya Párt fellebbezését, szerinte a választási jegyzőkönyv önmagában nem bizonyíték arra, hogy a nemzetiségi listás szavazók pártlistára is voksoltak egyéni jelöltek helyett.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Baranya megyei községben történtekről korábban a hvg.hu is beszámolt. A szavazóköri jegyzőkönyvből kiolvasható, mi történt, de az NVB szerint a helyi választási bizottság helyesen döntött, amikor a Kétfarkú kifogását érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Az NVB azzal indokolja a kutyapárti fellebbezés elutasítását, hogy a szavazóköri jegyzőkönyv, amelyre hivatkozik a Kétfarkú, nem tekinthető sem véglegesnek, sem bizonyítéknak. Ha lennének bizonyítékok, például szavazók vagy szavazatszámlálók vallomása, azt alátámaszthatná ugyan, de önmagában kevés. Ha a párt jogorvoslatot szeretne, a Kúriához fordulhat, illetve megtámadhatja a választási eredményt megállapító döntést, kedden délután 4 óráig. Az NVB szerint tartalma alapján a kifogás most is támadja ugyan az eredményt is, de ezt benyújtásakor még nem tehette volna.

A kutyapárti kifogást még azelőtt nyújtották be, hogy múlt szombaton kihirdették a nem hivatalos végeredményt, ezért mondhatta az NVB, hogy a bogdásai jegyzőkönyv még változhat. Azonban ez nem történt meg, abból cikkünk megjelenése idején is ugyanaz olvasható ki, mint a szombati eredményhirdetés előtt: a 25 nemzetiségi listás szavazó többletként megjelenik a pártlistás szavazóknál, illetve hiányként az egyéni listás szavazóknál.

Ezért történt, hogy a pártlistás szavazatoknál a szabályok szerint minden párttól levonták a 25-ös többletet. Ezután a Fidesznek maradt 68 érvényes pártlistás voksa, a többi pártnak meg 0, azaz nulla. De nem ez okozhatott hátrányt az ellenzéki pártoknak, hiszen a 25 voksot a Fidesztől is levonták, sőt lehetett ellenzéki párt, amelytől kevesebbet, hiszen a levonással mínuszba nem mehettek. Az ellenzéki pártokat azért érhette hátrány, mert ez a 25 szavazó szavazhatott volna egyéni képviselőjelöltjeikre, de így nem tehette, pedig a töredékszavazatok beszámításánál ezek a voksok jól jöhettek volna a számukra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!