szerző:
hvg.hu

A demonstrálók arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a fideszes önkormányzati többség el próbálja lehetetleníteni az ellenzéki tüntetéseken felszólaló polgármester munkáját. Sérelmezik azt is, hogy régen járt Lázár a városházán. A közgyűlés kezdete után majdnem két órával érkezett csak meg Lázár János, aki kezet is fogott Márki-Zayjal.

Kedden délután 3 órára hirdettek tüntetést Hódmezővásárhelyre, hogy felhívják a figyelmet rá, hogy a fideszes önkormányzati képviselők el próbálják lehetetleníteni Márki-Zay Péter munkáját.

Három óra után pár perccel helyszíni tudósítónk szerint nagyjából 150 tüntető várhatta Lázár Jánost Hódmezővásárhelyen a városháza előtt. A tüntetésen a molinókon egyebek mellett a következő szövegek voltak láthatók: "Nem félünk a listázástól!" és "Szabad sajtót!"

©
©

Kovács Zoltán, a megmozdulás szervezője lapunknak azt mondta, a tüntetéssel arra szeretnék felhívni Lázár figyelmét, hogy ők a többség, és a többség pedig Márki-Zay Pétert választotta meg Hódmezővásárhely polgármesternek.

Kovács szerint azért is mostanra szervezték a megmozdulást, mert nagyon régen látták már Lázárt azóta, hogy Márki-Zay megnyerte a polgármesteri választást. Pedig mint mondja, Lázár János volt miniszterelnökséget vezető miniszter megígérte, hogy a választások után sorra látogatja majd a településeket és egyeztetni fog a fejlesztésekről. Azóta ez az első rendes közgyűlés, amelyet Vásárhelyen tartanak, ezért arra számítanak, hogy itt nemsokára feltűnik Lázár, a térség által megválasztott parlamenti képviselő. A legújabb információk szerint Lázár János délután öt óra felé lesz várható.

Tudósítónk szerint a tüntetők egy része közben bement a Városházára, az alábbi videón az látható, ahogy a tömeg halad befelé a városháza épületébe:

Az ugyan nem derült ki elsőre egyértelműen, hogy az épületben egyre sokasodó tüntetők Márki-Zay, vagy Lázár melletti kiállás okán érkeztek. Később az ellenzéki és kormánypárti képviselőket megtapsolók számából kiderült: a jelenlévők nagy többsége Márki-Zay mellett áll. A nemrég választott polgármestert mindenesetre nagy tömeg állta körül:

©
©

Időközben elkezdődött a délután 4 órára meghirdetett közgyűlés. Tudósítónk szerint sokan vannak a teremben, minden ülőhely foglalat. Márki-Zay Péter polgármester pedig arra kért minden jelenlévőt, hogy fegyelmezetten, provokáció nélkül üljék végig a közgyűlést. Lázár János, a térség parlamenti képviselője még nem érkezett meg az ülésre, de mivel a Mártélyon tartott közgyűlésre is csak kétórás késéssel, majdnem az esemény végére érkezett meg, a helyiek várakozása szerint elképzelhető, hogy itt sem egyhamar látják a miniszterelnökség egykori vezetőjét.

Érdekes egyébként, hogy Lázárt éppen Mártélyon kapta el a 444.hu stábja, ahol a volt miniszter felettébb jókedélyű interjút adott az ellenzéki portálnak, melyben egyebek mellett azt is elárulta, hogy elkésett, ezért maradt le a fideszes csoportképről is.

A teremben érezhetően kétharmada van Márki-Zay Péternek, ez abból derült ki, hogy az egyenként érkező képviselőket hányan tapsolták meg. 

A gúny már grimasszá fagyott Hegedűs úr arcán

mondta a közgyűlés napirendjei előtt szót kapó vásárhelyi asszony, aki hosszan beszélt arról, hogy mit éreznek a vásárhelyi polgárok a városban Márki-Zay Péter megválasztása óta. A beszéd közben többen tapsoltak, de voltak, akik nem tetszésüket fejezték ki. A nő arról is beszélt, hogy azon sem csodálkoznak a helyiek, hogy a kormányzó párt eltávolította, hiszen a vásárhelyiek már jól ismerik Lázár János harci eszközeit. Az asszony arra is kitért, hogy Lázár ugyan magasra került, de megalázott emberek hátán mászott fel. Ekkor már sokan hangosan elégedetlenkedtek a padsorokban, több bekiabáló azt fejezte ki, hogy az ilyen beszédeknek nem itt lenne a helyük.

©

Grezsa István fideszes képviselő szerint Hódmezővásárhelynek ki kellene tartani a következő önkormányzati választásig, de így ez nem fog menni szerinte. Grezsa azt mondta, a demokráciát nem itt kell játszani, a választás február 25-én eldőlt, ahogy a parlamenti választások eredménye is ismert. A Jobbik képviselője Grezsát arra emlékeztette, hogy Rapcsák András megbuktatásakor ők hangoskodtak, és molinókat hoztak be a terembe. Márki-Zay eközben nyugalomra intette a teremben levőket, de közben visszautasította, hogy hangulatot keltene.

 Egy másik képviselő a Fidesz frakcióból gratulált Márki-Zaynak, és azt mondta,

cirkuszi porondmesternek már bevált, most már el kéne kezdeni a munkát.

Eközben a közgyűlésen tovább folyik a marakodás, a napirendekről még egy szó sem esett, pedig már fél órája elkezdődött a városházi ülés.

©

Eközben megérkezett Szabó Bálint, az egykor több pártban is politizáló, az elmúlt években sok közéleti ügyben aktív, egyebek mellett Botka Lászlót is támadó jogász is - noha a napirendekből nem következik, hogy itt lenne a helye. Szabó az utóbbi időben azzal támadta a polgármestert, hogy a kampányát egy olyan vásárhelyi vállalkozás is támogatta, amelynek ügyében büntető eljárás is indult, feljelentést is tett a rendőrségen, és vizsgálóbizottság felállítását követelte.

Közben végre megkezdődött az ülés is, de még délután öt után sem tértek át a napirendek megtárgyalására, ugyanis azok megszavazása után rögtön egy interpellációban a polgármesteri hivatalból eltávozó munkatársakról kérdezték Márki-Zay Pétert. Február óta ugyanis majdnem harminc dolgozó távozott. Márki-Zay szerint a fideszesek tettek ajánlatokat a távozóknak, a Fidesz szerint viszont Márki elől menekültek el. Kovács László fideszes képviselő öttagú vizsgálóbizottság felállítását javasolta az ügyben. A bizottság feladata lenne a polgármesteri hivatalból eltávozott egykori munkatársak felmondásának körülményeinek kivizsgálása.

©

Hamar eljutott az ülés tematikája Zuschlag Jánosig. Az egyik Fideszes képviselő ugyanis azt említette, hogy a helyi portálon megjelent egy cikk arról, hogy Kis Andrea alpolgármester kapcsolatban állt Zuschlag Jánossal, ráadásul, az ellene folyó büntető perben tanúként hallgatták meg. Az alpolgármester asszony válaszolt a kérdésre, megpróbálta elmagyarázni, hogy ő maga soha nem volt gyanúsított, mindösszesen kétszáz tanú mellett őt is meghallgatták.

Tudósítónk szerint

Immáron több mint egy órája megy az ülés, de a rendes közgyűlés napirendjei még mindig nem kerültek szóba. Lázár János sem érkezett meg.

Megjött időközben Göbl Vilmos, Lázár János sajtósa. Márki-Zay meg is kérdezte, hogy mikor várhatják a volt kancelláriaminisztert. Lázár munkatársa azonban visszakérdezett, hogy volt-e már napirendje a képviselőnek, amire azt a választ kapta, hogy még nem. Ami mivel még egyetlen napirend megvitatása sem kezdődött el, nem meglepő, nem is nagyon világos, hogy milyen napirendre kérdezett rá a sajtós. Sokkal többet tehát tőle sem tudtunk meg, de egy biztos, egyszer megérkezik majd Lázár is.

A közjáték után még mindig csak további interpellációk következnek, a közel 30 napirend megtárgyalása eddig háttérbe szorult.

Megérkezett Lázár

A közgyűlés kezdete után jó egy és háromnegyed órával megérkezett az egykori miniszterelnökséget vezető, jelenleg csak választókerületi képviselői posztot betöltő Lázár János. Sajtósa szerint a vajdasági Kiszomborrból jöttek, ahol hasonló látogatáson vettek részt. Állítása szerint a halálbüntetésről beszélgettek a helyiekkel - a téma az után merült fel, hogy két ember bennégett egy vásárhelyi házban. Mint később kiderült, gyilkosság történt.

©

Az érkező Lázár János mindenkivel kezet fogott, valószínűleg életében először Márki-Zay Péterrel is. A teremben ülők egy láthatóan kis része, ám ők annál hangosabb vastapssal fogadták. A tüntetők, akik a Városháza előtt várták a képviselőt, időközben már elfogytak.

A nagy kézfogás
©

Szűk két órával a kezdés előtt már a napirendekkel folytatódik az ülés.

Nem a tapsért jöttem, hanem dolgozni,

így fogadta a neki szóló tapsot Lázár János. Gratulált a könyvvizsgálónak, mert ilyen nagy figyelmet szerinte még egyetlen zárszámadás sem kapott. Lázár úgy folytatta, nagy nehézségek és viták árán, de az együttműködés kialakítható a városban a jelenlegi helyzetben is. A képviselő azt javasolta, hogy a vitákat napolják el 2019 őszére, az önkormányzati választásokig. Lázár szerint feszült a helyzet Hódmezővásárhelyen, ez a vitakultúra a parlamentben nem idegen, de egy városban a fejlődés gátja.

©

Aki azért jött ide, mert politikai pankrációra számított, annak most csalódnia kell, ez elmarad,

folytatta Lázár. Dolgozni akarok, és nem polgárháborúzni- mondta. Márki-Zay Péter elfogadta Lázár ajánlatát, és szóban békét kötöttek. A szünetben időpontot egyeztettek egy újabb találkozóra, tíz percet adtak erre maguknak.

Napirendre került a polgármesteri hivatalban lezajlott belső vizsgálat is, amely a közel ötvenmilliós reprezentációs költségeket ellenőrizte, amivel Márki-Zay Péter találta magát szembe hetekkel ezelőtt. Az illetékes iroda vezetője elmondta, hogy azt vizsgálták, hogy a közbeszerzések során betartották-e a jogszabályokat. Tehát az nem derült ki, hogy a nagyobb rendezvények mellett például a három naponta bejegyzett tétel, hogy a tisztségviselők a vendégeikkel fogyasztottak, az mit is takar. Végül Kószó Péter képviselő elárulta, hogy Erdélyből ideérkezőket is vendégül láttak, nagy konferenciákat is szerveztek, ezeket is ebből a forrásból fizették. Maguk most előadják, hogy a fideszes képviselők elzabálták, elitták - sérelmezte Kószó, majd hozzátette, mások pedig a Kispiac vendéglőbe járnak, azt olvasta, hogy nekik az a szimpatikus. Az ülésen még jelenlevő közönség ezen jót derült, amin a képviselők megsértődtek. Nyolc órakor még mindig tucatnyi napirend volt hátra, de a képviselők még ekkor is arról vitatkoztak, hogy ki hazugozott le, kit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szlavkovits Rita Gazdaság

Márki-Zay Péter és a Fidesz újabb frontokat nyit a kampányüzemmódban ragadt Vásárhelyen

A hódmezővásárhelyi polgármester gőzerővel vizsgáltatja a korábbi közbeszerzéseket, de közben némelyikre akkor is igent kell mondania, ha nem tetszik neki. Márki-Zaynak azért sincs könnyű dolga, mert hivatalba lépése után a szakemberek negyede otthagyta a hivatalt, az önkormányzatban többségben lévő Fidesz pedig gyakran igyekszik őt elgáncsolni.

Ez történt: óriásit mentek Facebookon ezek a Borkai-Orbán-Karácsony ihlette mémek

Ez történt: óriásit mentek Facebookon ezek a Borkai-Orbán-Karácsony ihlette mémek

Két férfi úgy gondolta, hogy az óbudai rendőrség parkolója a legjobb hely a füvezésre

Két férfi úgy gondolta, hogy az óbudai rendőrség parkolója a legjobb hely a füvezésre

Mégsem Trump golfklubjában lesz a G7-csúcs

Mégsem Trump golfklubjában lesz a G7-csúcs

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

Az egyik legjelentősebb magyar emberi jogi folyóirat nem szemlézi többé az Alkotmánybíróság döntéseit, mert az „a hatalom szolgálatába szegődött”

Az egyik legjelentősebb magyar emberi jogi folyóirat nem szemlézi többé az Alkotmánybíróság döntéseit, mert az „a hatalom szolgálatába szegődött”

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit