szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ízekre szedte a Stop Soros törvénycsomagot a nemzetközi jogász, a kormány javaslata számos kérdést felvetett benne.

A jogállam lebontásának egy fejezeteként értékeli Nagy Boldizsár nemzetközi jogász az újraírt és kedden benyújtott Stop Soros törvénycsomagot, amellyel Orbán Viktor miniszterelnök lényegében meghátrált a Velencei Bizottság vizsgálata elől.

Nagy Boldizsár a Facebook oldalán közzétett bejegyzésében azt írta, a kígyó kezd a saját farkába harapni, a tényállásban sem az illegális migráció, sem a rendes migráció kifejezés nem szerepel - ezt csak a javaslat indoklásába írták bele -, ezt a jogellenes migrációval helyettesítették. Ez viszont Nagy szerint értelmezhetelen,

"mert feltételezi, hogy már az eljárás lefolytatása előtt tudható, kinek az igénye megalapozott és kié nem."

A javaslat alapján minimum elzárással büntethető, aki szervező tevékenységet folytat annak érdekében, hogy egy nem megalapozott kérelmet benyújtó ember ügyében menedékjogi eljárás induljon, vagy egy jogellenesen belépőnek tartózkodási jogcímet szerezzen.

Nagy Boldizsár szerint nem tudni, mi a szervező tevékenység. A tervezet annyit ír, az minősül ennek, ha valaki határmegfigyelést szervez, információs anyagot készít vagy terjeszt, hálózatot épít vagy működtet.

"Határmegfigyelés-e a bámészkodás? Honnan tudjuk, hogy a vonalán állunk-e. 5 méterel odébb szabad?" Mi a hálózatépítés? Egy szervezet lehet maga hálózat?" - teszi fel kérdéseit Nagy. Az sem világos, hogy milyen információs anyag tiltott, a jogaikról is tilos-e a menedékkérőket tájékoztatni.

"A jogállam pillérét rúgja ki az, aki börtönnel fenyeget előre meg nem nevezett cselekedeteket."

Felhívja a figyelmet arra, hogy a menedékjogi eljáráshoz való hozzáférést a kormány által is hivatkozott Genfi egyezmény is kötelezővé teszi, ügyvéd igénybevételéhez minden menedékkérőnek joga van a magyar jog és az EU eljárási irányelve, valamint az általános emberi jogi szabályok szerint.

"A menedék-kérés (és a menekült státusz) nem bevándorlás. A bevándorlás fogalmát a magyar jog már nem ismeri, csak a letelepedését. Ha nincs jogszerű bevándorlás, akkor jogellenes sincs. A tervezett hetedik Alkotmánymódosítás sem hozza be. (Bután "betelepítés"-ről ír). Értem én, hogy bármit törvénybe lehet iktatni és a jelentés-nélküli fogalmak alapján is lehet büntetni ("kiutazása sértené a szocialista államrendet"), hogy fájóbb történelmi példákat ne hozzak, de azért igazán szégyellem magam, hogy egykori tanítványaim az egykori szocialista főrendőrökkel (Pintér S) szövetkezve ilyennel álltak elő."

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás: Jelentősen nem módosítják a választási törvényt

Gulyás: Jelentősen nem módosítják a választási törvényt

Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

Kellemetlen hiba a Chrome-ban: hiába kérik, nem törli a webhelyadatokat és a sütiket

Koronavírus: Egyre több amerikai tagállamban nem elég a kórházi ágy és az orvos

Koronavírus: Egyre több amerikai tagállamban nem elég a kórházi ágy és az orvos