szerző:
hvg.hu

Pedig ügy lett volna.

Sikertelen közérdekű adatigénylés után perelt a Transparency International (TI), hogy megtudja, a Magyar Orvosi Kamara budapesti szervezetének etikai bizottsága hány alkalommal foglalkozott hálapénzes ügyekkel 2016-ban. A pert megnyerték, de kiderült, hogy a szervezet egy üggyel sem foglalkozott – írja a 444.hu.

"2016-ban a MOK Budapesti Területi Szervezetének etikai bizottságai nem hoztak olyan határozatot, amely a kamara etikai kódexének hálapénzre vonatkozó részével lett volna összefüggésben, és ugyanígy, olyan határozatot sem, amely a Munka Törvénykönyvének vonatkozó részének megszegéséről szóltak volna."

A MOK válaszából az is kiderült, hogy 2016-ban egyetlen értesítést sem kaptak munkáltatótól, hogy bárki megszegte volna a szabályokat, így nem volt mit kivizsgálni.

A TI az után akart választ kapni, hogy kiderült, a SOTE II. klinikájának egyik főorvosa ellen etikai vizsgálat indult, mert egy nő állítása szerint 160 ezer forintot kért egy sürgősségi császárért az amúgy ügyeletben lévő orvos. A nőnek volt fogadott orvosa, de ő szabadságon volt.

A vizsgálat idejére az orvos munkaviszonyát azonnali hatállyal felfüggesztették, de az orvos felelősségét nem tudták megállapítani, mivel egymással ellentétes állítások fogalmazódtak meg. Az orvos a vizsgálat alatt kezdeményezte jogviszonya megszüntetését. Az eset miatt a Magyar Orvosi Kamara előtt tiltakoztak nők egy flashmob keretében. A hálapénz ellen tiltakozó, a kamarából majdnem kizárt Kunetz Zsombor örült, hogy végre a megfelelő szerv is meg lett szólítva, amely ennél az esetnél is "mismásolt".

A Transparency International a Facebook-oldalán azt írta, a hálapénz a magyarországi korrupció egyik legellentmondásosabb területe. Egy 2016-os felmérés alapján a magyarok a hétköznapi korrupció leggyakrabban előforduló formájának tekintik, a hivatalos, jogi megítélés azonban lényegesen megengedőbb. A TI szerint beszédes választ kaptak a kamarától arról, ők hogyan ítélik meg a hálapénzes helyzeteket.

A hálapénz ellen küzdő Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete 2017-ben készített egy kutatást a hálapénzről. A válaszoló orvosok szerint 2013-hoz képest 26 százalékkal kevesebb beteg adott borítékot, az egy betegtől kapott összeg 12 százalékkal csökkent, egy-egy orvos 22 százalékkal kapott kevesebb hálapénzt havonta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szojuz-baleset: összevissza dobálta az űrhajó az utasokat, 7G-s erő hatott rájuk

Szojuz-baleset: összevissza dobálta az űrhajó az utasokat, 7G-s erő hatott rájuk

Utcán sétáló rendőr és orvos mentette meg egy idős férfi életét

Utcán sétáló rendőr és orvos mentette meg egy idős férfi életét

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Úgy megvertek valakit a Széna téren, hogy majdnem belehalt

Úgy megvertek valakit a Széna téren, hogy majdnem belehalt

Brexit: csak May testbeszédében bízik az EP-elnök, a szavaiban nem talált újdonságot

Brexit: csak May testbeszédében bízik az EP-elnök, a szavaiban nem talált újdonságot