szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pedig ügy lett volna.

Sikertelen közérdekű adatigénylés után perelt a Transparency International (TI), hogy megtudja, a Magyar Orvosi Kamara budapesti szervezetének etikai bizottsága hány alkalommal foglalkozott hálapénzes ügyekkel 2016-ban. A pert megnyerték, de kiderült, hogy a szervezet egy üggyel sem foglalkozott – írja a 444.hu.

"2016-ban a MOK Budapesti Területi Szervezetének etikai bizottságai nem hoztak olyan határozatot, amely a kamara etikai kódexének hálapénzre vonatkozó részével lett volna összefüggésben, és ugyanígy, olyan határozatot sem, amely a Munka Törvénykönyvének vonatkozó részének megszegéséről szóltak volna."

A MOK válaszából az is kiderült, hogy 2016-ban egyetlen értesítést sem kaptak munkáltatótól, hogy bárki megszegte volna a szabályokat, így nem volt mit kivizsgálni.

A TI az után akart választ kapni, hogy kiderült, a SOTE II. klinikájának egyik főorvosa ellen etikai vizsgálat indult, mert egy nő állítása szerint 160 ezer forintot kért egy sürgősségi császárért az amúgy ügyeletben lévő orvos. A nőnek volt fogadott orvosa, de ő szabadságon volt.

A vizsgálat idejére az orvos munkaviszonyát azonnali hatállyal felfüggesztették, de az orvos felelősségét nem tudták megállapítani, mivel egymással ellentétes állítások fogalmazódtak meg. Az orvos a vizsgálat alatt kezdeményezte jogviszonya megszüntetését. Az eset miatt a Magyar Orvosi Kamara előtt tiltakoztak nők egy flashmob keretében. A hálapénz ellen tiltakozó, a kamarából majdnem kizárt Kunetz Zsombor örült, hogy végre a megfelelő szerv is meg lett szólítva, amely ennél az esetnél is "mismásolt".

A Transparency International a Facebook-oldalán azt írta, a hálapénz a magyarországi korrupció egyik legellentmondásosabb területe. Egy 2016-os felmérés alapján a magyarok a hétköznapi korrupció leggyakrabban előforduló formájának tekintik, a hivatalos, jogi megítélés azonban lényegesen megengedőbb. A TI szerint beszédes választ kaptak a kamarától arról, ők hogyan ítélik meg a hálapénzes helyzeteket.

A hálapénz ellen küzdő Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete 2017-ben készített egy kutatást a hálapénzről. A válaszoló orvosok szerint 2013-hoz képest 26 százalékkal kevesebb beteg adott borítékot, az egy betegtől kapott összeg 12 százalékkal csökkent, egy-egy orvos 22 százalékkal kapott kevesebb hálapénzt havonta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

Federico Finchelstein: Orbán egy mini-Trump

Federico Finchelstein: Orbán egy mini-Trump