szerző:
HVG

A kampány lecsengésével kissé mérséklődtek a kormánnyal elégedettséget jelző mutatók, ám a HVG számára május végén, 1200 fős reprezentatív mintán készült Medián-felmérés a választók kitartó optimizmusáról árulkodik.

Jó példa erre azok aránya, akik szerint Magyarországon általában véve jó irányba mennek a dolgok: bár márciushoz képest 2 százalékponttal csökkent, a derűlátók mostani, 48 százalékos aránya még mindig a második legmagasabb 2006 tavasza óta. A válaszadók 45 százaléka inkább reménykedve, míg 38 százalékuk inkább aggódva tekint az ország előtt álló időszakra.

Talán már nem is meglepő, hogy a valóságos részvételi aránynál lényegesen többen (kerek 80 százaléknyian) emlékeznek úgy, hogy áprilisban elmentek szavazni. A „győzteshez húzás” jelensége az idén is megfigyelhető: azoknak, akik emlékeik szerint voksoltak, és meg is nevezték a választott pártjukat, 55 százaléka állította, hogy a Fideszre szavazott (szemben a tényleges, 49 százalékkal). A többi párt esetében 1 százalékponton belüli eltérések voltak a felidézett és a tényleges listás szavazatarány között.

A Fidesz teljes népességben mért támogatottsága egyébként valamelyest visszaesett március vége óta (44-ről 41 százalékra), ám még jelenleg is magasabb, mint 2011 januárja és 2018 márciusa között bármikor. A kormánypárt a választani tudó „biztos” szavazók 59 százalékát tudhatja maga mögött, ami lényegesen magasabb arány, mint a választásokon elért listás eredménye.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!