szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Egy MTA-s kutató feltérképezte a magyar kulturális elitet. Az irodalomban Nádas Péter, a színházban Alföldi Róbert, a filmben Enyedi Ildikó a lista élén.

A csütörtökön megjelent HVG hetilap arról ír, hogy a kulturális elit feltérképezésének nem példa nélküli, igaz, nem is szokványos módja, ha a kutatás során nem a széles közvéleményt, hanem a szakma kiválóságait kérdezik arról, kiket tartanak a kortárs magyar kultúra legkiemelkedőbb alakjainak.

Ilyen kutatást tíz évvel ezelőtt egyszer már készített az MTA Társadalomtudományi Központja, amely – a Medián közreműködésével – 2018-ban megismételte a felmérést, az elitkutatást Kristóf Luca vezette.

2009-ben az összesített kulturális elit rangsorát az azóta elhunyt Esterházy Péter vezette, 2018-ban Nádas Péter, mögötte Fischer Iván.

Az első tízben ott van még Lovász László, Spiró György, Törőcsik Mari, Vidnyánszky Attila, Krasznahorkai László, Eötvös Péter és Parti Nagy Lajos.

Készült részletes, ágakra leválogatott 10-es lista is, irodalomban, színházban, filmben, zenében, alkotóművészetben és tudományban.

Részletek a csütörtöki HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

AstraZeneca-vakcinával oltották be Angela Merkelt

AstraZeneca-vakcinával oltották be Angela Merkelt