Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Példátlan volt Orbán Viktor miniszterelnök idei évértékelő beszéde: lenácizta a Jobbikot, föltette a koronát a Jobbik és a baloldal hetek óta tartó összemosására és – ha már hibázott – elővette Karácsony Gergelyt is. Kérdés, a rosszul sikerült nyilatkozata után vajon le kell-e mondania a Párbeszéd politikusának a főpolgármester-jelöltségről.

Az országgyűlési választást megelőző évértékelő kedélyes viccelődéséhez képest Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap páros lábbal szállt bele az ellenzéki pártokba és Karácsony Gergelybe, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltjébe, a Jobbikot kétszer lenácizta, a baloldal kommunista gyökereit emlegette, a „szocialista-náci koalíciót” pedig a politikai pornográfia kategóriába sorolta.

A példátlanul erős Orbán-beszéd olvasatának két véglete, hogy a miniszterelnök

  • annyira nyeregben érzi magát, hogy azt érzi, büntetlenül mondhat bármit, amivel a saját táborát – a tapsviharból és nevetésből következtetve – még csiklandozza is
  • fél, hogy a centrális erőterét veszélyeztetik az összefogó ellenzéki pártok, Karácsony pedig Tarlós István győzelmét az önkormányzati választáson, ezért volt ennyire erős a támadás.

 

©

Szisztematikus építkezés

A kormányoldal hetek óta támadja a Jobbik és a baloldal összefogását, az egymás után előkerülő, antiszemita, rasszista felvételekkel emlékeztetnek mindenkit a Jobbik múltjára, és – a fideszes narratíva szerint – annak jelenére is, és ezen az alapon hiteltelenítik a Jobbikkal korábban semmilyen együttműködést elképzelni nem tudó baloldali pártokat is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik kormányinfón egyenesen azt mondta,

a Jobbikkal összefogva a baloldal az antiszemitizmust és a rasszizmust próbálja elfogadhatóvá tenni.

 

©

Erre tett rá egy lapáttal Karácsony Gergely Hír Tv-s interjúja, ahol a riporter folyamatosan antiszemita jobbikos idézetekkel bombázta, ami elől a Párbeszéd társelnöke nem tudott kitérni. Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő 2012-es, a zsidó származású képviselők listázásáról szóló javaslatáról azt mondta,

„nem gondolom, hogy önmagában nácizmus”, majd annak örült, hogy már nem hall tőle ilyen felvetéseket, ugyanakkor a Jobbik változásával is érvelt. A riporter nem hagyta ennyiben, újból feltette a kérdést:

szóval nem nácizmus ön szerint zsidó képviselőket listázni?

Mire Karácsony azt mondta:

nem.

Orbán a kettőt együtt járatta csúcsra: nácizott és szégyennek nevezte Karácsony nyilatkozatát, felróva, hogy ezek után főpolgármester akar lenni ahelyett, hogy

csendben elkullogna a kertek alatt.

Belebukik, mint Falus Ferenc a vizesvödörbe?

Az előző önkormányzati választás előtt gyors véget ért Falus Ferenc, a baloldal főpolgármester-jelöltjének pályafutása, a magát egy vödör jeges vízzel nyakon öntő volt tiszti főorvost az utolsó pillanatban cserélték le Bokros Lajosra. A nagy kérdés az, hogy a „zsidók listázása nem nácizmus” nyilatkozata tönkretette-e Karácsony minden esélyét, vagy maradhat őszig. Orbán válasza már megvan, és alighanem ezt párszor elmondja még októberig.

 

©

A Karácsonyt támogató pártok jelenleg nem látnak okot a cserére, a Párbeszédben és az MSZP-ben is kitartanak mellette, csak ezek után (!) majd jobban felkészítik a jelöltet.

Megkerestük Karácsony Gergelyt is, aki annyit mondott,

az, hogy Orbán ennyit foglalkozott az ellenzékkel, és személy szerint vele, azt mutatja, hogy tudják, Budapesten vesztésre állnak.

A Mazsihisz hétfő este üzent Karácsonynak: a listázás elfogadhatatlan, ahogy annak tétova mentegetése is, mire Karácsony a Facebook oldalán a hírt megosztva kért ismét bocsánatot.

 

A Political Capital vezető elemzője, Hunyadi Bulcsú nem tartja kizártnak, hogy Orbán azért emlegette Karácsonyt, mert attól tart, egy ellenzéki összefogás komoly nehézséget okoz a fővárosban, ám szerinte nehéz megjósolni, mi lesz Karácsony Gergely sorsa,

akár eljöhet az a pillanat is, mikor a Hír Tv-s nyilatkozata miatt válik tarthatatlanná a jelöltsége, bár nagyobb bizonytalansági tényezők is vannak még a jelöltségig vezető úton.

Ez nem egyszerű kommunikációs „baki”

A Republikon Intézet alapítója, az egykori SZDSZ-es államtitkár, Horn Gábor azt mondja, az egész baloldali ellenzék számára kihívást jelent a Jobbik kezelése, nincsenek még meg a jó válaszaik.

Ez politikai stratégia hiányát feltételezi, nincs végiggondolva, hogy mi a megoldás erre a helyzetre, nincs politikai döntés, ez jelenik meg kommunikációs szinten is.

 

©

Horn szerint a kommunikációs hiba ellenére Karácsonynak nem kell lemondania, szerinte ezzel nem járatta le végleg magát, a baloldali stratégia hiányát pedig nem lehet csak rajta számon kérni.

Sokan ugyanazt gondolják, mint ő, hogy Orbán Viktorral szemben össze kell fogni, mert nincs más megoldás.

Sokáig marad a lemez

Hunyadi Bulcsú szerint Orbán narratívája is azt erősíti, hogy a 2009-ben meghirdetett centrális erőtér megóvása érdekében a Fidesznek kulcsfontosságú éket verni az ellenzéki együttműködésbe. Szerinte bebizonyosodott az is, hogy a „Jobbik-sztori” alaposan fel volt építve, az inkriminált felvételek nyilvánosságra kerülésétől egészen a miniszterelnök nácizós évértékelőjéig.

Ez nem a Jobbik és a Mi Hazánk Mozgalom küzdelme, más politikai számítások is benne vannak.

Karácsony Gergely nélkül is kerek lett volna a történet, de sporthasonlattal élve

segített továbbgördíteni a labdát.

 

©

Hunyadi szerint sokáig marad a Fidesz jelenlegi narratívája, miután az önkormányzati választásra körvonalazódó ellenzéki együttműködés több helyen megszorongathatja vagy legyőzheti a kormánypártot. Bár Orbán jellemzően a saját tábornak beszél, a mostani kommunikáció kifelé is hathat. Friss kutatások nincsenek arról, hogy az antiszemita történetekkel újra szembesülő baloldali szavazók mennyire akarnak még összefogást, mindenesetre Závecz Tibor közvélemény-kutató korábban azt mondta,

ez beindíthatja náluk a régi reflexeket arról, hogy a Jobbik szélsőséges párt.

Orbán ezért is állít be mindenkit szélsőségesnek, az ellenzéktől kedve a civilekig, a Jobbik nácizásával pedig Hunyadi szerint az együttműködést elutasító ellenzékiek érvelését támogatja meg.

A cuki Orbán is fegyver

Nehéz megjósolni, ilyen ellenszélben meddig tartható a baloldal és a Jobbik narratívája arról, hogy Orbán legyőzése érdekében össze kell fogni. Hunyadi Bulcsú szerint azon múlik mindez, hogy a következő fél évben mi határozza meg a politikai közbeszédet. Ha az ellenzék napirenden tudja tartani a mostani narratívát, miszerint „a Fidesz munkavállalók érdekeit sértő törvényt fogad el és a cégek érdekeit szolgálja, autoriter rendszert építve senki véleményét nem veszi figyelembe”, akkor megáll az érvük.

 

©

Amint változik a közbeszéd, és például a most bejelentett hétpontos akcióterv kerül a középpontba, az ellen már nem lesz elég erős az ellenzék érve a Fidesz legyőzésére – teszi hozzá.

A helyzetet bonyolítja, hogy már a Zsidó Világkongresszus elnöke is aggódik az összefogás miatt – erre Kovács Zoltán államtitkár külön is felhívta a figyelmet –, Ronald S. Lauder megdöbbent a fejleményeken.

Alig pár éve a Jobbik azzal tűnt ki, hogy nyíltan antiszemita, rasszista, idegengyűlölő hangot ütött meg és ilyen ideológiát követett. A párt tagjai és vezetői azóta is vergődnek gyűlöletkeltő nyilatkozataik és tetteik mocsarában

– véli az elnök. Bár a Jobbik szerinte próbálja átcímkézni magát, de alig tett valamit azért, hogy elhatárolja magát az antiszemita gyökereitől, sokkal hihetőbben kell bizonyítania, hogy nem jelent fenyegetést a magyarországi zsidókra. Amíg ez nem történik meg, Lauder szerint

a Jobbikra mind a magyar parlamentben, mind pedig nemzetközi közösségben szövetségre alkalmatlan kitaszítottként kell tekinteni, és veszélyes bármelyik magyar politikai pártnak együttműködnie vele, beengedni a magyar politika fősodrába.

A saját háza táján is lenne mit söpörni

Bár a Fidesz most azzal vádolja a baloldalt, hogy náci párttal fog össze és az antiszemitizmust legalizálja, 13 éve még nem volt ennyire finnyás. A két párt a 2006-os önkormányzati választáson együttműködött, holott Hunyadi Bulcsú szerint abban az időben is szélsőjobboldali volt a Jobbik, ahogy Gyöngyösi Márton 2012-es beszédekor is.

A 2006-os országgyűlési választáson a MIÉP-pel együtt indultak, a zsidó betelepülési szándék elleni küzdelem volt a fő üzenetük.

A kormánypárt és a szélsőjobboldal viszonya azóta is felemás: „a Fidesz átvesz témákat, hogy kifogja a szelet a szélsőjobb vitorlájából, fideszes politikusok többször avattak Horthy-szobrot, Wittner Mária fideszes képviselő felszólalt a Magyar Gárda alakuló rendezvényén, a fideszes média aktívan segíti a Jobbiknál szélsőségesebb Mi Hazánk megjelenését.” Az elemző azt mondja,

Orbán a pillanatnyi politikai érdekei miatt nácizza a Jobbikot.

A Gyöngyösi-sztori

Gyöngyösi Márton 2012-es kijelentésére a zsidó származású képviselők listázásáról majdnem egy napot aludt a politikai elit. Bár a parlamenti vitában a külügyminiszter nevében Németh Zsolt államtitkár azonnal válaszolt a jobbikos képviselőnek, de ahhoz képest, hogy később milyen vihart okozott az akkor még radikális képviselő javaslata, a kormánypárti válasz csupán annyi volt: az, hogy hány zsidó származású személy van a magyar kormányban, nem nagyon kapcsolódik ahhoz, milyen súlyos konfliktus zajlik a Közel-Keleten.

 

 

©

A Jobbik még aznap este közölte, hogy Gyöngyösi Márton szavait félreértették – ez a néhány soros nyilatkozat azonban nem volt elég. A politikus másnap elnézést kért ugyan, de akkor már a nemzetközi botrány is fokozódott – egyre többen, egyre határozottabban követeltek retorziót Gyöngyösivel szemben.

Egymás után érkeztek a közlemények és a nyilatkozatok. A kormány, a Fidesz-frakció és szinte az egész ellenzék egyszerre szólalt meg. A Fidesz pénzbüntetést javasolt, az MSZP azt kérte a házelnöktől, hogy határolódjon el Gyöngyösitől, a DK a Jobbik betiltását követelte a legfőbb ügyésztől, az LMP pedig a képviselő távozását kérte.

Egy biztos, soha nem látott egységbe forrasztotta Gyöngyösi a pártokat. A követelések közül azonban alig valósult meg valami. Gyöngyösi Márton lelke és politikai karrierje sem tört meg attól, hogy nem utazhatott Rómába az Országgyűlés Külügyi Bizottságával. Ezt a döntést Kövér László hozta meg, aki azt mondta: Gyöngyösit nem tartja alkalmasnak a külügyi bizottság alelnöki posztjának betöltésére. Persze ez a „büntetés” sem tartott örökké. Néhány évvel később 2016 novemberében a házelnök már hivatalos úton együtt utazott Iránba Gyöngyösivel.

Nem ez volt belekódolva az akkori közhangulatba. Két nappal a parlamenti felszólalás után ugyanis bejelentették, hogy Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Fidesz frakcióvezetője és az MSZP elnöke együtt lép fel a szélsőjobb ellen a Kossuth téren. A példátlan politikai összefogást Volner János „szánalmas kutyakomédiának” nevezte és azonnal gratulált a Fidesznek, hogy nyíltan felvállalják Bajnai Gordont.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!