Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Példátlan volt Orbán Viktor miniszterelnök idei évértékelő beszéde: lenácizta a Jobbikot, föltette a koronát a Jobbik és a baloldal hetek óta tartó összemosására és – ha már hibázott – elővette Karácsony Gergelyt is. Kérdés, a rosszul sikerült nyilatkozata után vajon le kell-e mondania a Párbeszéd politikusának a főpolgármester-jelöltségről.

Az országgyűlési választást megelőző évértékelő kedélyes viccelődéséhez képest Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap páros lábbal szállt bele az ellenzéki pártokba és Karácsony Gergelybe, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltjébe, a Jobbikot kétszer lenácizta, a baloldal kommunista gyökereit emlegette, a „szocialista-náci koalíciót” pedig a politikai pornográfia kategóriába sorolta.

A példátlanul erős Orbán-beszéd olvasatának két véglete, hogy a miniszterelnök

  • annyira nyeregben érzi magát, hogy azt érzi, büntetlenül mondhat bármit, amivel a saját táborát – a tapsviharból és nevetésből következtetve – még csiklandozza is
  • fél, hogy a centrális erőterét veszélyeztetik az összefogó ellenzéki pártok, Karácsony pedig Tarlós István győzelmét az önkormányzati választáson, ezért volt ennyire erős a támadás.

 

©

Szisztematikus építkezés

A kormányoldal hetek óta támadja a Jobbik és a baloldal összefogását, az egymás után előkerülő, antiszemita, rasszista felvételekkel emlékeztetnek mindenkit a Jobbik múltjára, és – a fideszes narratíva szerint – annak jelenére is, és ezen az alapon hiteltelenítik a Jobbikkal korábban semmilyen együttműködést elképzelni nem tudó baloldali pártokat is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik kormányinfón egyenesen azt mondta,

a Jobbikkal összefogva a baloldal az antiszemitizmust és a rasszizmust próbálja elfogadhatóvá tenni.

 

©

Erre tett rá egy lapáttal Karácsony Gergely Hír Tv-s interjúja, ahol a riporter folyamatosan antiszemita jobbikos idézetekkel bombázta, ami elől a Párbeszéd társelnöke nem tudott kitérni. Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő 2012-es, a zsidó származású képviselők listázásáról szóló javaslatáról azt mondta,

„nem gondolom, hogy önmagában nácizmus”, majd annak örült, hogy már nem hall tőle ilyen felvetéseket, ugyanakkor a Jobbik változásával is érvelt. A riporter nem hagyta ennyiben, újból feltette a kérdést:

szóval nem nácizmus ön szerint zsidó képviselőket listázni?

Mire Karácsony azt mondta:

nem.

Orbán a kettőt együtt járatta csúcsra: nácizott és szégyennek nevezte Karácsony nyilatkozatát, felróva, hogy ezek után főpolgármester akar lenni ahelyett, hogy

csendben elkullogna a kertek alatt.

Belebukik, mint Falus Ferenc a vizesvödörbe?

Az előző önkormányzati választás előtt gyors véget ért Falus Ferenc, a baloldal főpolgármester-jelöltjének pályafutása, a magát egy vödör jeges vízzel nyakon öntő volt tiszti főorvost az utolsó pillanatban cserélték le Bokros Lajosra. A nagy kérdés az, hogy a „zsidók listázása nem nácizmus” nyilatkozata tönkretette-e Karácsony minden esélyét, vagy maradhat őszig. Orbán válasza már megvan, és alighanem ezt párszor elmondja még októberig.

 

©

A Karácsonyt támogató pártok jelenleg nem látnak okot a cserére, a Párbeszédben és az MSZP-ben is kitartanak mellette, csak ezek után (!) majd jobban felkészítik a jelöltet.

Megkerestük Karácsony Gergelyt is, aki annyit mondott,

az, hogy Orbán ennyit foglalkozott az ellenzékkel, és személy szerint vele, azt mutatja, hogy tudják, Budapesten vesztésre állnak.

A Mazsihisz hétfő este üzent Karácsonynak: a listázás elfogadhatatlan, ahogy annak tétova mentegetése is, mire Karácsony a Facebook oldalán a hírt megosztva kért ismét bocsánatot.

 

A Political Capital vezető elemzője, Hunyadi Bulcsú nem tartja kizártnak, hogy Orbán azért emlegette Karácsonyt, mert attól tart, egy ellenzéki összefogás komoly nehézséget okoz a fővárosban, ám szerinte nehéz megjósolni, mi lesz Karácsony Gergely sorsa,

akár eljöhet az a pillanat is, mikor a Hír Tv-s nyilatkozata miatt válik tarthatatlanná a jelöltsége, bár nagyobb bizonytalansági tényezők is vannak még a jelöltségig vezető úton.

Ez nem egyszerű kommunikációs „baki”

A Republikon Intézet alapítója, az egykori SZDSZ-es államtitkár, Horn Gábor azt mondja, az egész baloldali ellenzék számára kihívást jelent a Jobbik kezelése, nincsenek még meg a jó válaszaik.

Ez politikai stratégia hiányát feltételezi, nincs végiggondolva, hogy mi a megoldás erre a helyzetre, nincs politikai döntés, ez jelenik meg kommunikációs szinten is.

 

©

Horn szerint a kommunikációs hiba ellenére Karácsonynak nem kell lemondania, szerinte ezzel nem járatta le végleg magát, a baloldali stratégia hiányát pedig nem lehet csak rajta számon kérni.

Sokan ugyanazt gondolják, mint ő, hogy Orbán Viktorral szemben össze kell fogni, mert nincs más megoldás.

Sokáig marad a lemez

Hunyadi Bulcsú szerint Orbán narratívája is azt erősíti, hogy a 2009-ben meghirdetett centrális erőtér megóvása érdekében a Fidesznek kulcsfontosságú éket verni az ellenzéki együttműködésbe. Szerinte bebizonyosodott az is, hogy a „Jobbik-sztori” alaposan fel volt építve, az inkriminált felvételek nyilvánosságra kerülésétől egészen a miniszterelnök nácizós évértékelőjéig.

Ez nem a Jobbik és a Mi Hazánk Mozgalom küzdelme, más politikai számítások is benne vannak.

Karácsony Gergely nélkül is kerek lett volna a történet, de sporthasonlattal élve

segített továbbgördíteni a labdát.

 

©

Hunyadi szerint sokáig marad a Fidesz jelenlegi narratívája, miután az önkormányzati választásra körvonalazódó ellenzéki együttműködés több helyen megszorongathatja vagy legyőzheti a kormánypártot. Bár Orbán jellemzően a saját tábornak beszél, a mostani kommunikáció kifelé is hathat. Friss kutatások nincsenek arról, hogy az antiszemita történetekkel újra szembesülő baloldali szavazók mennyire akarnak még összefogást, mindenesetre Závecz Tibor közvélemény-kutató korábban azt mondta,

ez beindíthatja náluk a régi reflexeket arról, hogy a Jobbik szélsőséges párt.

Orbán ezért is állít be mindenkit szélsőségesnek, az ellenzéktől kedve a civilekig, a Jobbik nácizásával pedig Hunyadi szerint az együttműködést elutasító ellenzékiek érvelését támogatja meg.

A cuki Orbán is fegyver

Nehéz megjósolni, ilyen ellenszélben meddig tartható a baloldal és a Jobbik narratívája arról, hogy Orbán legyőzése érdekében össze kell fogni. Hunyadi Bulcsú szerint azon múlik mindez, hogy a következő fél évben mi határozza meg a politikai közbeszédet. Ha az ellenzék napirenden tudja tartani a mostani narratívát, miszerint „a Fidesz munkavállalók érdekeit sértő törvényt fogad el és a cégek érdekeit szolgálja, autoriter rendszert építve senki véleményét nem veszi figyelembe”, akkor megáll az érvük.

 

©

Amint változik a közbeszéd, és például a most bejelentett hétpontos akcióterv kerül a középpontba, az ellen már nem lesz elég erős az ellenzék érve a Fidesz legyőzésére – teszi hozzá.

A helyzetet bonyolítja, hogy már a Zsidó Világkongresszus elnöke is aggódik az összefogás miatt – erre Kovács Zoltán államtitkár külön is felhívta a figyelmet –, Ronald S. Lauder megdöbbent a fejleményeken.

Alig pár éve a Jobbik azzal tűnt ki, hogy nyíltan antiszemita, rasszista, idegengyűlölő hangot ütött meg és ilyen ideológiát követett. A párt tagjai és vezetői azóta is vergődnek gyűlöletkeltő nyilatkozataik és tetteik mocsarában

– véli az elnök. Bár a Jobbik szerinte próbálja átcímkézni magát, de alig tett valamit azért, hogy elhatárolja magát az antiszemita gyökereitől, sokkal hihetőbben kell bizonyítania, hogy nem jelent fenyegetést a magyarországi zsidókra. Amíg ez nem történik meg, Lauder szerint

a Jobbikra mind a magyar parlamentben, mind pedig nemzetközi közösségben szövetségre alkalmatlan kitaszítottként kell tekinteni, és veszélyes bármelyik magyar politikai pártnak együttműködnie vele, beengedni a magyar politika fősodrába.

A saját háza táján is lenne mit söpörni

Bár a Fidesz most azzal vádolja a baloldalt, hogy náci párttal fog össze és az antiszemitizmust legalizálja, 13 éve még nem volt ennyire finnyás. A két párt a 2006-os önkormányzati választáson együttműködött, holott Hunyadi Bulcsú szerint abban az időben is szélsőjobboldali volt a Jobbik, ahogy Gyöngyösi Márton 2012-es beszédekor is.

A 2006-os országgyűlési választáson a MIÉP-pel együtt indultak, a zsidó betelepülési szándék elleni küzdelem volt a fő üzenetük.

A kormánypárt és a szélsőjobboldal viszonya azóta is felemás: „a Fidesz átvesz témákat, hogy kifogja a szelet a szélsőjobb vitorlájából, fideszes politikusok többször avattak Horthy-szobrot, Wittner Mária fideszes képviselő felszólalt a Magyar Gárda alakuló rendezvényén, a fideszes média aktívan segíti a Jobbiknál szélsőségesebb Mi Hazánk megjelenését.” Az elemző azt mondja,

Orbán a pillanatnyi politikai érdekei miatt nácizza a Jobbikot.

A Gyöngyösi-sztori

Gyöngyösi Márton 2012-es kijelentésére a zsidó származású képviselők listázásáról majdnem egy napot aludt a politikai elit. Bár a parlamenti vitában a külügyminiszter nevében Németh Zsolt államtitkár azonnal válaszolt a jobbikos képviselőnek, de ahhoz képest, hogy később milyen vihart okozott az akkor még radikális képviselő javaslata, a kormánypárti válasz csupán annyi volt: az, hogy hány zsidó származású személy van a magyar kormányban, nem nagyon kapcsolódik ahhoz, milyen súlyos konfliktus zajlik a Közel-Keleten.

 

 

©

A Jobbik még aznap este közölte, hogy Gyöngyösi Márton szavait félreértették – ez a néhány soros nyilatkozat azonban nem volt elég. A politikus másnap elnézést kért ugyan, de akkor már a nemzetközi botrány is fokozódott – egyre többen, egyre határozottabban követeltek retorziót Gyöngyösivel szemben.

Egymás után érkeztek a közlemények és a nyilatkozatok. A kormány, a Fidesz-frakció és szinte az egész ellenzék egyszerre szólalt meg. A Fidesz pénzbüntetést javasolt, az MSZP azt kérte a házelnöktől, hogy határolódjon el Gyöngyösitől, a DK a Jobbik betiltását követelte a legfőbb ügyésztől, az LMP pedig a képviselő távozását kérte.

Egy biztos, soha nem látott egységbe forrasztotta Gyöngyösi a pártokat. A követelések közül azonban alig valósult meg valami. Gyöngyösi Márton lelke és politikai karrierje sem tört meg attól, hogy nem utazhatott Rómába az Országgyűlés Külügyi Bizottságával. Ezt a döntést Kövér László hozta meg, aki azt mondta: Gyöngyösit nem tartja alkalmasnak a külügyi bizottság alelnöki posztjának betöltésére. Persze ez a „büntetés” sem tartott örökké. Néhány évvel később 2016 novemberében a házelnök már hivatalos úton együtt utazott Iránba Gyöngyösivel.

Nem ez volt belekódolva az akkori közhangulatba. Két nappal a parlamenti felszólalás után ugyanis bejelentették, hogy Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Fidesz frakcióvezetője és az MSZP elnöke együtt lép fel a szélsőjobb ellen a Kossuth téren. A példátlan politikai összefogást Volner János „szánalmas kutyakomédiának” nevezte és azonnal gratulált a Fidesznek, hogy nyíltan felvállalják Bajnai Gordont.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Fischer Ádám: Magyarország nem ezeréves, hanem mindössze száz

Fischer Ádám: Magyarország nem ezeréves, hanem mindössze száz

Péntektől ismét engedélyezik az autós koncerteket

Péntektől ismét engedélyezik az autós koncerteket

A trianoni békeszerződéssel megszületett az irredenta Magyarország

A trianoni békeszerződéssel megszületett az irredenta Magyarország