szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orvos az érintetteket otthonaikban kereste fel.

Házhoz mentek oltani azokat az embereket, akik egy helyi háziorvosi rendelőben együtt várakoztak egy kanyarós beteggel Vas megyében – írja a Blikk. A Vas Megyei Kormányhivatal a lappal azt közölte, hogy "63 személyt részesítettek védőoltásban".

"Meglepődtem, amikor azzal kopogtattak az ajtómon, hogy megelőzés céljából, egy kanyarógyanús beteg miatt, védőoltást kell kapnom" – mondta az egyik érintett. A Blikk szerint mostanra mindenkit beoltottak, akik a váróteremben érintkezhettek a kanyaróssal, és nem tudták teljes biztonsággal igazolni, hogy rendelkeznek a védettséggel.

A kanyaró cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje 10-11 nap, a tünetek egyszerű légúti fertőzéshez hasonlítanak. "Általában a kiütésekből tudunk következtetni arra, hogy kanyarós beteggel van dolgunk" – mondta a lapnak a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. Póta György szerint a kanyaró a szövődmények miatt veszélyes, ugyanis tüdőgyulladást vagy komoly idegrendszeri tüneteket is okozhat. "Nagyobb a rizikó a csecsemők, illetve legyengült állapotú betegek esetében" – tette hozzá.

Az orvos azt is mondta, hogy 1969 és 1989 között csak egy oltást adtak, ez azonban nem volt elég a védettséghez. "A 90-es évektől már kétszer oltjuk a gyerekeket".

A múlt héten a szombathelyi Markusovszky-kórház infektológiai osztályán látogatási tilalmat rendeltek el, miután egy Kazahsztánban dolgozó férfiról kiderült, hogy kanyaróval fertőzött – írta még a lap. A kórház orvos igazgatója, Káldy Zoltán szerint két esetet regisztráltak, a kazahsztáni beteget, illetve egy betegszállítót, akkor összesen 55 dolgozót oltottak be.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Modern aranyláz? A koronavírus-járvány az egekbe felverte az arany árát

Modern aranyláz? A koronavírus-járvány az egekbe felverte az arany árát

Madeleine McCann halott, és erre bizonyítékuk is van a német nyomozóknak

Madeleine McCann halott, és erre bizonyítékuk is van a német nyomozóknak

Potenciálisan veszélyes kisbolygó halad el a Föld mellett csütörtök hajnalban

Potenciálisan veszélyes kisbolygó halad el a Föld mellett csütörtök hajnalban