szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tűzoltók nagy erőkkel vonulnak a helyszínre.

Kigyulladt Békéscsabán, a Gőzmalom téren álló nagy egykori gőzmalom, az úgynevezett István Malom épülete kedden délután. Az MTI információi szerint a tűzesetet néhány perccel 17 óra után észlelte egy járókelő, aki értesítette a katasztrófavédelmet.

©

A helyszínre a katasztrófavédelem oldala szerint a békéscsabai, a gyulai, a mezőberényi, a mezőkovácsházi, a szarvasi, a szeghalmi és az orosházi hivatásos tűzoltókat is riasztották.

Sérültekről nincs információ, a környéket a rendőrség lezárta.

Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat, de a Békéscsaba napjainkban Facebook-csoportba feltöltött fotók szerint robbanás is történhetett az épületben, a lángok pedig gyorsan terjednek, ráadásul a malomépület mögött található a kórház is.

©
©

A tűzoltók később azt közölték, hogy este fél 7-re összeomlott a tetőszerkezet, és az épület mind a hat szintjének födémszerkezete is beszakadt. Az esti órákban az épület két oldala felől próbálják megfékezni a lángokat a tűzoltók. 

©

Gombos Erik, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője este háromnegyed 8 körül a hvg.hu-nak azt mondta, az épület belsejében még mindig ég a tűz,

a szomszédos kórházra viszont nem terjedtek át a lángok,

a tűzoltók ezt meg is próbálják megakadályozni, hűtik az épületek tetejét.

A malom főépületén kívül viszont a forró pernye miatt egy volt kiszolgáló épületének teteje is tüzet fogott, a tűzoltók már ennek oltásán is dolgoztak.

©

Gombos Erik közölte azt is, hogy

a tűz okának megállapítására tűzvizsgálai eljárást fognak lefolytatni.

©

A katasztrófavédelmi mobil labor egészségre káros gázkoncentrációt nem mért a tűzeset környékén, és sérültekről sincs információ.

Késő estére a lángokat az épület két oldala felől megfékezték, körülhatárolták a tűzoltók, és az utómunkálatokat végzik. Visszahűtik az épületet és megakadályozzák, hogy újra lángra kapjon.

A Körös Hírcentrum és a Behir.hu is élőben jelentkezett a helyszínről:

Drónról pedig így nézett ki a malomtűz:

Egy békéscsabai épületekkel foglalkozó oldalon azt írták, a gőzmalmot Pain Antal hamburgi gépész építette, eredetileg kétemeletesként 1851-ben, de végül több átalakítás után 1853-ban állították csak üzembe. 1860-ban a malom Epstein Lipót, Simon, Móric és Lajos tulajdonába került, majd 1865-ben a városnak ajánlották fel megvételre, de helyette Deutsch Bernát pesti kereskedő vette bérbe. Miután 1871-ben Csaba vasúti csomópont lett, felfutott a malomipara is, végül Rosenthal Márton gyulai szappanosmester vette meg 1872-ben a négyköves malmot, amit a következő évtizedekben ki is bővített, újabb emeleteket építtetett rá, ezzel az Első Békéscsabai Gőzmalom néven működő malom Magyarország második legnagyobb malma lett.

1915 márciusában a koptatóban keletkezett lisztpor robbanása következtében a malomépület kigyulladt, és a bal oldali szárny a közel két hétig tartó tűzben teljesen leégett. A szerencsétlenség után viszont újjáépítették az épületet, és már a következő évben újrakezdte a termelést.

A malom telkén 1925-ben épült fel a ma is álló ötemeletes lisztraktár és a gabonasiló, a malomba pedig egy vasúti síneket is bevezettek. 1936 júliusában az Első Békéscsabai Gőzmalom Rosenthal Márton Rt. beolvadt a Borsod-Miskolci és Debreceni István Gőzmalom Részvénytársaságba. Az egyesülés után a cég az "Első Békéscsabai Rosenthal és Borsod-Miskolc—Debreceni István Gőzmalmok Rt." nevet vette fel.

A világháború után a malmot államosították, bővítették és fejlesztették, az üzem ekkor vette fel az István malom nevet. A malom 1961-ben tért át a villamos meghajtásra.

A rendszerváltás után a megyei gabonaipari vállalatok önállóvá váltak, a Békés Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Rt., röviden Békési Gabona Rt.-t végül az Állami Vagyonügynökség külföldi befektetőknek értékesítette, jogutódját, az Agrimill Kereskedelmi Rt.-t egy angol befektetőcsoport vásárolta meg.

A malmot 2004 nyarán a Szabolcs Gabona Holding Rt. vette bérbe két évre, majd 2005 áprilisában leállították az őrlést, a cég ugyanis más városokban korszerűbb malmokkal rendelkezett.

Az elmúlt években felmerült, hogy az épületet gyógyszállóként, apartmanházként, illetve egészségplázaként hasznosítják újra, de a beruházás nem valósult meg.

Az épület helyi védelem alatt állt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!