szerző:
Gergely Zsófia

A volt MTI-vezér is a Budai Várban szeretett volna élni, ami egy lakáscserének köszönhetően össze is jött, így Belénessy Csaba 98 ezer forintos lakbér fejében él a 118 négyzetméteres önkormányzati lakásban. A közmédia egyik vezetőjéből lett tanácsadó egy XII. kerületi lakást adott a történelmi várfalnál található műemlék lakásért. Utoljára az igazságügyi miniszter EP-kampányát segítette.

A hvg.hu egyik olvasója, egyben pártoló tagja hívta fel a figyelmünket arra, hogy még akad olyan „NER-közeli személy” a patinás Budai Várban, akiről a nyilvánosság eddig nem tudott: az MTI egykori vezérigazgatója, Belénessy Csaba is a főváros legexkluzívabb részén él. Többszöri sürgetésünkre a Budavári Önkormányzat végül megerősítette az információt: Belénessy valóban egy önkormányzati bérlakásban lakik a Vár szívében, a Tóth Árpád sétányon található saroképületben (így a hivatalos házszámozás alapján az ingatlan a Móra Ferenc utcából nyílik).

Becserélte magát a Várba: havi 98 ezer forint a lakbér

A közvetlenül a történelmi várfalnál fekvő sétányra is néző műemlék házban található, 118 négyzetméteres bérlakásért Belénessy „költségelvű lakbért” fizet: havonta 98 128 forintot. A bérleti szerződés 2013.11.21-i keltezésű és határozatlan ideig áll fenn – válaszolta kérdésünkre az önkormányzat, amely a közvagyon részét képező ház homlokzatának felújítására, karbantartására és más állagmegóvási munkáira 2013-14-ben összesen 37 millió forintot fordított.

©

A bérleti jogviszony lakáscserét követően jött létre, vagyis a Vár szívében lévő bérlakást az egykori MTI-vezér nem közvetlenül az önkormányzattól kapta, hanem Bayer Zsolt publicistához hasonlóan egy másik, cserébe felajánlott ingatlan fejében jutott hozzá (ahogy a 24.hu kiderítette, Bayer viszont a csere után még visszatrükközte családjának érdekeltségébe az ingatlant, amit a várbeli lakásáért cserébe adott).

Érzelmi-történelmi kötődés motiválta

„Mindig szerettem volna itt lakni, van egy erős érzelmi, történelmi kötődésem a Várhoz, és azt gondoltam, soha nem fog összejönni, bármennyire szeretném” – mondta Belénessy Csaba a hvg.hu-nak. Megjegyezte, tudta, hogy egyszer meg fogják erről kérdezni, de teljesen szabályosan, lakáscserével jutott az ingatlanhoz, amit egy apróhirdetésben látott meg. „Egy ingatlanközvetítőn keresztül cseréltem el a XII. kerületi lakásomat ennek a lakásnak az örökbérleti jogára egy olyan családdal, amely már három generáció óta itt élt. Vagyis privát üzlet volt, az önkormányzatnak annyi köze volt hozzá, hogy az ilyenkor szokásos módon ezt utólag jóváhagyta” – magyarázta. Azt nem szerette volna kommentálni, hogy az utóbbi időszakban számos NER-hez közeli emberről derül ki, hogy a főváros legexkluzívabb részének számító Budai Várban jutott ingatlanhoz.

Az önkormányzat adatai alapján 98 128 forintos lakbér a szemétdíjjal együtt szerinte havonta 101 386 forintra jön ki, és mint mondta, a „havidíjat is a lakással együtt örökölte”. „Akik az alacsony bérleti díjjal jönnek, arra nem gondolnak, hogy egy csomó pénzt bele kell tenni egy ilyen műemléklakás felújításába, amit az ember soha nem kap vissza, hiszen le sem lakhatja” – tette hozzá. Az MTI volt vezérigazgatója ugyanis elmondása szerint rengeteg pénzt költött a teljesen lelakott állapotú lakásra, kínosan ügyelve az ingatlan műemléki jellege miatti kötöttségekre. Azt is megerősítette, hogy a cége, a Crossborder Film Kft. székhelye is ide van bejegyezve, a cégnek egy másik irodája is van.

Közmédiából NER-közeli tanácsadóvá

Belénessy a közmédiában betöltött vezető pozíciói révén lett ismert: irányította a Magyar Televízió regionális stúdióit, dolgozott a Magyar Rádióban és a Duna Televízióban, majd a Magyar Távirati Iroda (MTI) alelnöke, később a vezérigazgatója lett. Az MTI-hez a Lánchíd Rádió főszerkesztői posztjáról érkezett.

A 444.hu nem véletlenül nevezte Belénessyt „örökös tanácsadónak”: legutóbbi megbízása alig pár hete ért véget, hiszen ő segítette kommunikációs tanácsadóként az EP-kampányban a Fidesz listáját vezető igazságügyi minisztert, Trócsányi Lászlót. A lap múlt ősszel arról is beszámolt, hogy a közmédia vezetését átvevő Papp Dániel megbízott vezérigazgató – másokkal együtt – indoklás nélkül elküldte.

Belénessy Csaba
©

Belénessy a vidéki médiában is tevékeny: a Magyar Narancs írta meg, hogy azok közé az országosan ismert „kommunikációs guruk” közé tartozik, akiket a Botka László elleni hadjáratban vethet be a Fidesz Szegeden, nem sajnálva a pénzt a szocialista polgármester elleni harcra az őszi önkormányzati kampányban.

De máshol is feltűnt: a 24.hu írt arról többször, hogy az azóta elhunyt „Andy Vajna filmügyi kormánybiztos üzleti partnereként, illetve több rádiós frekvencia tulajdonosaként is ismert” Belénessy más kormányközeli üzletemberekkel hogyan repült rá helyi rádiós frekvenciákra. A fideszes vezetésű Dunaújváros pedig három éve a helyi médiaközpontjának „létrehozását és működtetését” bízta a cégére csaknem hétszázmillió forintért – ahogy azt a HVG hetilap korábban nyilvánosságra hozta.

A várbeli ingatlanba bejelentett Crossborder Film Kft.-t 2010-ben, még még MTI-alelnökként alapította Belénessy, aztán elnökké való kinevezése után egy időre kiszállt belőle. 2013 elejétől újra ügyvezetője, illetve tulajdonosa lett, a cég ezt követően sorra kapta a megbízásokat. Az MTVA-val műsorgyártási szerződéseket kötött, a Volánbusz médiafigyelésre kiírt tenderén is befutó volt, de gyártott oktatófilmeket is egy uniós forrásból támogatott programban.

"A határozatlan idejű bérleti szerződések fiktív cseréje révén az önkormányzati lakások gyakorlatilag olyan adásvétel tárgyát képezik, amelyre a tulajdonos önkormányzatnak szinte egyáltalán nincs ráhatása. Hasonló értéken árulják a bérleti jogot, mint a lakástulajdont, és sok szempontból hasonlóan is működik, hiszen például ezek a bérleti jogok örökölhetőek" – mondta az ügyre reagálva Váradiné Naszályi Márta, a PM I. kerületi önkormányzati képviselője.

"Mivel a műemléki lakások felújítása jóval drágább, mint más lakásoké, de egy bérelt lakás fejlesztéséhez nem ad hitelt a bank, ezért a budavári lakók önkormányzati segítség nélkül előbb-utóbb érett gyümölcsként hullanak a pénzes politikai elit és külföldi befektetők csereszerződésnek színlelt lakásvásárlásába" – tette hozzá. A kerület ellenzéki képviselője szerint a megüresedő lakások során is látszik, hogy az elmúlt években a fideszes vezetésű önkormányzat hagyta lepusztulni a lakásállományt, amivel kiszolgáltatták a kerületi családokat és lakosságcserét generáltak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Könnygázzal oszlatták az ellentüntetőket egy lengyel melegfelvonuláson

Könnygázzal oszlatták az ellentüntetőket egy lengyel melegfelvonuláson

Életmentő filctoll? Kutyaízű víz? - tesztelje, mennyit tud a holdra szállásról (kvíz)

Életmentő filctoll? Kutyaízű víz? - tesztelje, mennyit tud a holdra szállásról (kvíz)

A tavalyi fele lehet az almatermés, drágulhat a gyümölcs

A tavalyi fele lehet az almatermés, drágulhat a gyümölcs

Budapest-Belgrád Afrikában: a kenyai kínai vasút is a semmibe vezet

Budapest-Belgrád Afrikában: a kenyai kínai vasút is a semmibe vezet

Ön is vágyik az elismerésre? Talán túlzottan is?

Ön is vágyik az elismerésre? Talán túlzottan is?

Tenisz: Balázs Attila életében először döntős egy ATP-tornán

Tenisz: Balázs Attila életében először döntős egy ATP-tornán