szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

The Transformer. Vagyis: Az átváltozó – ez Paul Lendvai Orbánról szóló cikkének címe. A magyar miniszterelnök újfent autokraták társaságába keveredett. Most a világ egyik legelismertebb külpolitikai lapja, a Foreign Affairs sorolja a világ diktátorai közé.

Szeptemberi-októberi számában a Foreign Affairs öt autokratát mutat be, a külpolitikai magazin címlapján ott van Hszi Csin-ping kínai elnök, Recep Tayyip Erdoğan török elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A tematikus szám a jelenleg is torát ülő autokráciát járja körbe.

Minden kornak megvolt a maga saját vezetői típusa. Az 1920-as években ilyenek voltak a kezdő demokraták, a 30-as és a 40-es években jöttek a diktátorok, az 50-es és a 60-as évek a nacionalista antikolonistáké volt. A 70-es évek a gerontokratákat láttuk, majd a 80-as és a 90-es években újfent a zöldfülű demokratákat láttuk hatalmon. Most visszatérünk a diktátorokhoz – így vezeti fel a lapszámot a Foreign Affairs szerkesztője, Gideon Rose.

Majd sorra jönnek a cikkek a fent sorolt állami vezetőkről, a magyar kormányfőről a Bécsben élő magyar származású újságíró, Pual Lendvai írt hosszan. Írásának címe:

Az átváltozó – Orbán evolúciója és Magyarország kimúlása

Lendvai a cikkét a rendszerváltás ikonikus pillanatával, Nagy Imre újratemetésével kezdi, úgy írva le az akkori Orbánt, aki előtt fényes jövő áll, demokratikus felfogásban. „Azóta eltelt harminc év, megdöbbentő fordulatnak lehettünk tanúi. Orbán a magyar demokrácia legígéretesebb védelmezőjéből a halálának fő szerzője lett” – írja egy ponton Paul Lendvai.

Állítja, az elmúlt években a magyar miniszterelnök szisztematikusan lebontotta az ország demokratikus intézményeit, aláásta a jogállamiságot, felszámolta a fékeket és ellensúlyokat, gúzsba kötötte a független médiát és kleptokratikus rendszert épített ki.

Szerinte Orbán rendszere nem az elnyomáson alapszik, hanem a hatalmi pozíciók osztogatásán, ezzel pedig egy olyan kör veszi körül a kormányfőt, akik a lekötelezettjei, ezt nevezi a miniszterelnök illiberális demokráciának.

Lendvai hosszan leírja Orbán Viktor és a Fidesz evolúcióját, egészen az Antall-kormánytól, szóba kerül az első (1998-2002) kormányuk is, majd szól az ellenzékben töltött évekről is, kiemelve, hogy Orbán a vereségért a médiát (és annak állítólagos baloldali túlsúlyát) tette felelőssé. Szóba kerül Soros György is, ahogyan a filantrópból ellenség lett, holott előtte sokat segítette a Fideszt és Orbánt.

Visszatekintve úgy tűnik, az 1989-90-es fiatalember, az akkori Orbán, aki megmozdított valamit harminc éve a magyarokban, nem is volt idealista. Sokkal inkább egy opportunista, aki idejekorán megérezte a hatalom ízét – írja Paul Lendvai.

(Az Orbánról szóló cikket itt, a teljes írást itt lehet elolvasni.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO

Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO

5 százalékkal esett vissza 2020-ban a német GDP

5 százalékkal esett vissza 2020-ban a német GDP

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve