szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ICLN működését a Vatikán sem nézi jó szemmel.

Ultrakatolikus szervezet ülésén vett részt a magyar miniszterelnök a hétvégén. Orbán Viktor a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózatának (ICLN) rendezvényén, Fátimában járt – számolt ba a portugál sajtó a portugál zarándokhelyen, komoly biztonsági intézkedések mellett rendezett találkozóról.

A 2010-ben alapított, független ICLN célja a szervezet weboldalán található tájékoztató szerint a gyakorló katolikusok és a politikusok közötti híd megteremtése és a keresztény értékek hangsúlyosabbá tétele a politikai életben. A szervezet tagjai minden évben egy négynapos gyűlésen találkoznak – ez zajlott csütörtöktől vasárnapig Fátimában. Ezen túl azonban nem sokat lehet tudni sem a szervezetről, sem a találkozóról.

A Sol című hetilap szerint nem Orbán volt az egyetlen politikai vezető, rajta kívül több szélsőjobboldali politikus is tiszteletét tette, többek között Mick Mulvaney, Donald Trump amerikai elnök kabinetfőnöke. Részt vett ugyanakkor a találkozón Bécs érseke, a szíriai katolikus és ortodox egyház vezetője és Joseph Zen Ze-kiun hongkongi püspök is. Az Expresso megjegyzi: bár a rendezvény a leghíresebb portugáliai zarándokhelyen zajlott, a kegyhelyhez nincs köze, a biztosítást is állami forrásból finanszírozták.

Mindez a szervezőket nem zavarja, a konferenciát beharangozó kisfilmben – amelyben Ferenc pápa és a fátimai jelenések tanúi, a három pásztorgyerek egyaránt megjelennek – úgy nevezik a rendezvényt, ahová csak meghívással lehet eljutni:

nemzetközi zarándokút politikusoknak.

Az ICLN működését a Vatikán sem nézi jó szemmel. A Sábado emlékeztet: tavaly augusztusban a szervezet vezetői audiencián jártak Ferenc pápánál, aki akkor arról beszélt, hogy a keresztény értékek alapján igazságosabb, humánusabb társadalmat kell építeni. A szélsőséges világi szemlélettel szemben pedig nem a fundamentalista vallásosság a megfelelő út. „Tudatosan kell mindkét, egymással ellentétes, ám ugyanannyira veszélyes ideológiával bánni: a világi relativizmus és a vallási radikalizmus is álvallásos radikalizmus” - idézi a katolikus egyház fejének egy évvel ezelőtti kijelentését a lap, majd megjegyzi, Orbán pártját felfüggesztették az Európai Néppártban, a miniszterelnök pedig a bevándorlásellenes politikáján túl arról híres, hogy cenzúrázza a sajtót, aláássa az igazságszolgáltatást és megsérti a jogállami értékeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!