szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy pécsi bíróság annak ellenére adott menedékjogot Alekszij Torubarov orosz ellenzékinek, hogy az állami hatóságok ezt korábban nem voltak hajlandóak megtenni. Ez az első olyan eset, amikor egy hazai bíróság a gyakorlatban alkalmazta az Európai Unió Bíróságának azon általános érvényű határozatát, amely szerint a bíróságnak akkor is joga van védelmet adni, ha a kormány hatósága ezt nem tenné.

A 60 éves, volgográdi Alekszij Torubarov hat éve húzza meg magát Magyarországon, miután Oroszországban ellehetetlenült az élete: szembe szállt a nagyhatalmú orosz államrendőrséggel, az FSZB-vel, amelynek néhány tagja megpróbálta elvenni Torubarov üzleti vállalkozásait, elsősorban a férfi tulajdonában lévő éttermeket. Az FSZB emberei ezt követően rendszeresen zaklatták őt és családját, majd kifosztották és börtönbe is zárták.

A zaklatás külföldön is folytatódott, Ausztriában egy bérgyilkos támadta meg, Csehországból pedig vissza akarták toloncolni őt Oroszországba, ahol további börtön várt volna rá. Csehországból végül Ukrajnán keresztül szökött Magyarországra, s azt is több alkalommal közölte, ha itt megkapja a menedéket, ami egyben EU-s védelmet is jelent, visszaköltözne Prágába, hogy folytassa ottani üzleti vállalkozását.

Azért is tennék ezt, mert ott él a családja: felesége és kisebbik fia, akikkel egy-két havonta találkoznak. Torubarov nagyobbik fia munkája mellett profi táncos, akinek nemrég gyereke is született, a nagyapa pedig mostanáig csak videóhívások alkalmával látta unokáját.

©

Az üzletember többször is kért menedékjogot Magyarországon, ám ezt annak ellenére sem kapta meg, hogy a bíróságok kezdettől fogva úgy ítélték meg, a Putyin-rezsim üldözöttjének tekinthető Torubarov valóban védelemre szorul. „Ezt a menekültügyi hatóság azért tehette meg, mert a kormánytöbbség 2015-ben elvette a bíróságoktól azt a több évtizedes lehetőséget, hogy maguk is megadhassák a menedékjogot. Négy éven át csak arra volt joguk, hogy kimondhassák, ha a hatóságok jogellenesen döntöttek, de nem változtathatták meg a döntést. Ennek aztán az lett a következménye, hogy a menekültügyi hatóság akár szó szerint ugyanolyan elutasító határozatokat hozhatott, amelyeket a kérelmezők újfent megtámadtak, majd a bíróságok ismételten jogsértőnek találtak, de a menekülők helyzete nem rendeződött. Ezek a meddő „pingpongjátszmák” éveken át folytak a menekültügyi hatóság és a bíróságok között” – írta közleményében a Torubarovot támogató, neki jogi segítséget nyújtó Magyar Helsinki Bizottság. Az ügyet valószínűleg bonyolította, hogy az Orbán-kormány látványosan jó viszonyban van a putyini orosz vezetéssel, így rosszul veszi ki magát, ha Magyarország a menedékjog megadásával gyakorlatilag elismeri: Oroszország nem tekinthető teljes mértékben jogállamnak.

A 2013-ban Magyarországra menekült Torubarov ügyében végül a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája unta meg a huzavonát, és 2017 szeptemberében az Európai Unió Bíróságához fordult. Arra kért választ, megfelel-e az uniós jognak a 2015 óta élő magyar szabályozás, amely elvette a bíróságoktól az érdemi döntés a menedékjog odaítélésében. Idén júliusban aztán a luxembourgi bíróság kimondta: ha a hatóság - figyelmen kívül hagyva a bíróság döntését, új ténybeli alap nélkül – ugyanolyan határozatot hoz, mint előzőleg, akkor a bíróságnak mellőznie kell a megszorító szabályt, és másodjára magának kell megadnia a menedékjogot.

A jogvédő szervezet szerint Torubarov diadala reményt ad számos más menedékkérőnek is, akiket a magyar és más hatóságok önkényesen zárnak el a menedékjogtól. A Torubarov-ügy hazai kezelése egyébként azért is figyelemre méltó, mert a hazájában gazdasági bűncselekmények miatt 2018-ban kétéves börtönre ítélt macedón ex-kormányfő, Nikola Gruevszki esetében egészen más volt a menekültügyi hatóságok viselkedése. Amikor Gruevszkinek be kellett volna vonulnia a börtönbe, a politikus magyar diplomaták segítségével, követségi járművekben utazva lépett be Szerbia felől Magyarországra. Sőt, ezek után a Orbán Viktor személyes barátjaként számon tartott politikus néhány nap alatt megkapta a menedékjogot. Mindez annak dacára, hogy Magyarország hivatalosan támogatja a volt jugoszláv tagköztársaság EU-csatlakozását, és nem tartja olyan országnak, ahol jogsértőek lennének a bírósági ítéletek. Igaz az is, hogy Gruevszki volt az, aki elsőként kezdte meg a „sorosozást”, melynek lényege, hogy a magyar származású amerikai üzletember menekültekkel akarja betelepíteni egész Európát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Itthon

Orbánnál nem mindenki járt olyan szerencsével, mint Gruevszki

Zavaros múltú szélsőjobbosok, otthoni hatóságaikkal összetűzésbe került kelet-európaiak, és nemzetközi körözés alatt álló közel-keleti üzletember is megpróbált új otthonra lelni Magyarországon. Lássuk, kikkel kivételezett az Orbán-kormány!

Szinte megállt a népességfogyás, de nem attól, amire gondolnánk

Szinte megállt a népességfogyás, de nem attól, amire gondolnánk

Maradona utcagyerekből Aranykölyök lett, majd megjárta a mennyet és a poklot

Maradona utcagyerekből Aranykölyök lett, majd megjárta a mennyet és a poklot

80-as táblánál 244 km/h-val fotóztak le egy Mercedes-AMG-t

80-as táblánál 244 km/h-val fotóztak le egy Mercedes-AMG-t