szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kisajátítja a budapesti Belváros a Bástya utcai játszóteret, de 415 millió forinttal drágábban veszik vissza, mint amennyiért a korábbi polgármester tíz éve eladta.

A kormányhivatal határozatban kötelezi a belvárosi önkormányzatot arra, hogy a Bástya utca 1-11. szám alatti, 1728 négyzetméteres telek kisajátításáért 815,5 millió forintot utaljon át a terület eddigi tulajdonosának, a MAZ Investmentnek – derül ki egy októberi dokumentumból, amelyet a fővárosi kormányhivatal igazgatója jegyez.

A 24.hu cikke szerint Rogán Antal polgármestersége idején 400 millió forintért adta el a belváros egyik legértékesebbnek vélt telkét, most több mint kétszeresen áron vásárolják vissza. A telken az elmúlt 10 évben semmilyen fejlesztés vagy beruházás nem történt, sőt egy vita miatt az óvodások sem használhatják már egy éve a telken lévő kis játszóterüket.

2008-ban az SCD Grouphoz tartozó BP Property Delta Kft. vette meg az ingatlant, szállodát akartak építeni a telken. Ebből nem lett semmi, sőt, a cég 2013-ban be is dőlt. A felszámolónak 2016-ban sikerült túladnia az ingatlanon 601 millió forintért, az új tulajdonos Mazen Ramahi jordán befektető, szállodatulajdonos érdekeltsége, a MAZ Investment lett.

Viszont szállodát már nem lehet építeni a telken, az önkormányzat rendelete szerint a Bástya utca 1-11. alatti telken már kizárólag legalább 200 férőhelyes közforgalmú és lakossági mélygarázs volt építhető.

Tavaly elindult a kisajátítási eljárás, míg a vállalkozó pert kezdeményezett. A György István vezette fővárosi kormányhivatal „terület-, és településfejlesztés, illetve örökségvédelem közérdekű célra” rendelte el a kisajátítást a belvárosi önkormányzat javára.

Mazen Ramahi a 24.hu-nak azt mondta: elképedve áll a kormányhivatal döntése előtt. Szerinte hihetetlen, hogy miközben ő minden törvényt betartva, szabályosan vásárolta meg a telket, azt most mégis „elveszik” tőle. A kormányhivatal által megállapított 815 millió forintot már átutalták neki, de ennek ellenére pert kezdeményez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel 200 ezer új fertőzöttet találtak az USA-ban egy nap alatt

Közel 200 ezer új fertőzöttet találtak az USA-ban egy nap alatt

Videóban mutatja meg egy orvos, mit látnak a haldokló koronavírusos betegek utolsó perceikben

Videóban mutatja meg egy orvos, mit látnak a haldokló koronavírusos betegek utolsó perceikben

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán