T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

De adnak 2027-es budapesti vizes vébére és a Bocuse d’Or Europe 2022 rendezvény magyarországi megrendezésének előkészítésére is.

2020-ban a foci-Eb egyik helyszíne, 2027-ben pedig újra vizes világbajnokság házigazdája lesz Magyarország, az előkészületeket pedig már meg is kezdte a kormány. A csütörtöki Magyar Közlöny rendelkezései szerint kormányhatározatban döntött a kabinet arról, hogy a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság budapesti szurkolói programjainak megvalósításához szükséges intézkedésként a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK Nonprofit Zrt.) feladatokat vesz át a Fővárosi Önkormányzattól úgy, hogy a feladatok ellátásához szükséges forrást a központi költségvetés biztosítja.

A kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy a pénzügyminiszternek gondoskodnia kell

3,8 milliárd forintról ezen feladatok, tehát a budapesti szurkolói programok ellátására.

Február 15-ig (ez most szombaton van) 679 894 500 forint rendelkezésre állásáról, április 15-ig további 1 539 026 005 forintról, végül július 5-ig 1 629 223 945 forintról.

A határozatban leírják azt is, hogy a kabinet „egyetért azzal, hogy az Európa-bajnokság budapesti szurkolói programjainak megvalósításához szükséges kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokat a KKBK Nonprofit Zrt. a Nemzeti Kommunikációs Hivatal bevonásával valósítsa meg”, valamint felhívták Rogán Antal kabinetfőnököt, hogy „gondoskodjon a Magyar Turisztikai Ügynökség útján az Európa-bajnokság lebonyolításához kapcsolódó turisztikai szempontok érvényesítéséről.”

A Közlönyben a 2027-es budapesti vizes vébéről is szerepel kormányhatározat, méghozzá arról, hogy a Nemzetközi Úszó Szövetségnek, a FINA-nak

fizessen 2 millió amerikai dollárt (ez több mint 622 millió forint) biztosítékként.

Ugyanennek a határozatnak a későbbi pontjában rögzítik, hogy a rögzített ütemezés szerint 2021 és 2027 között a költségvetésekben különítsenek majd el összesen 32,25 millió dollárt (10 milliárd forintot nagyjából). Ez az összeg fedezi majd a FINA részére fizetendő világbajnoksági díjat, valamint a produceri és hazai közvetítési díjakat.

A jogszabály végén az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározatban felhívták Fürjes Balázs kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztost, hogy „készítsen előterjesztést a kormány részére a világbajnokság megrendezésével kapcsolatos további intézkedésekről, egyéb költségekről és a szükséges költségvetési forrás biztosításáról.”

Egy harmadik kormányhatározatból kiderül, hogy a Bocuse d’Or Europe 2022 rendezvény magyarországi megrendezésére is ad pénzt a kabinet, egyetértenek a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesülettel a pályázat benyújtásában. Ennek – mármint a pályázásnak – azonban ára van:

a jövő évi költségvetésben 251 460 000 forintot szán erre a kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!