szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs hatásköre állást foglalni a NAT ügyében – válaszolta Szél Bernadettnek az alapvető jogok biztosa.

Írásbeli kérdést küldött Kozma Ákosnak, az alapvető jogok biztosának Szél Bernadett független országgyűlési képviselő arról, nem ütközik-e alapvető jogokba a módosított Nemzeti alaptanterv (NAT). Arra kérte az ombudsmant, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a gyerekek érdekeinek és jogainak védelme és a jogbiztonság garantálása érdekében, és hivatalból folytasson le eljárást, tájékoztassa a nyilvánosságot, valamint szükség szerint tegyen javaslatot a probléma megoldására.

A politikus az ombudsmannak küldött levelében azzal érvelt, hogy a NAT kidolgozása mellőzte a széleskörű szakmai, társadalmi és politikai vitát, és a mai napig nem hozzáférhetőek azok az adatok, amelyekből megtudható, hogy kik vettek részt az elkészítésében. Azt is kifogásolta, hogy rendkívül kevés idő van a bevezetéséig – több évfolyamon már a 2020/2021-es tanév kezdetén alkalmazni fogják –, ezért a kerettantervek és a tankönyvek nem készülhetnek majd el idejében a kellő szakmai alapossággal, és a tanárok felkészülésére sem marad elég idő, ez pedig korlátozza a jogbiztonság követelményét. Jelezte azt is, hogy Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásai megkövetelik, hogy a közoktatási tárgyú jogalkotás során elsődleges szempontként vegyék figyelembe a gyerekek érdekeit, aminek garanciája, hogy az előkészítés folyamatában értékelni kell az új szabályozás gyerekeket érintő hatásait, amit a jogalkotónak nyilvánosan és ellenőrizhetően be is kell mutatnia.

Szerinte mindezeknek a NAT módosítása nem tesz eleget, az a gyerekek jogait megsértve született meg.

Szél tartalmi oldalról is aggályosnak tartja az alaptantervet, mert mind ideológiai tartalmát, mint pedig a tananyag mennyiségét tekintve veszélyezteti a gyerekek megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődéshez való jogát. Szakmai szervezeteket idézve azt is leírta, hogy a NAT egyféle világnézet és ideológia közvetítését teszi az oktatás feladatává, az óraszám csökkentése mellett pedig olyan mértékben növeli a tananyag mennyiségét, ami már nem elsajátítható a gyerekek számára.

Válaszában Kozma Ákos hamar világossá tette: „konkrét ügyben – vizsgálat lefolytatása, jelentés kiadás nélkül – jogi álláspont (állásfoglalás) kialakítására, így annak előzetes megítélésére, hogy történt-e a NAT módosítása kapcsán bármilyen jogsértés, ombudsmanként nincsen jogi lehetősége”. Hatáskör hiányában – írta – nem foglalhat állást „az alaptanterv tartalma által felvetett szakmai kérdések, viták tekintetében vagy annak esetleges hiányosságai vonatkozásában sem”. Azt is jelezte ugyanakkor, hogy a tervezetet a szaktárca nem küldte el a hivatalának előzetes véleményezésre, így „nem volt lehetősége arra, hogy azzal összefüggésben alapjogi megállapításokat tegyen”, a Szél levelében

felvetett problémák és aggályok kapcsán pedig az érintettektől panaszbeadvány nem érkezett hozzá.

A továbbiakban az alapvető jogok biztosa arról írt, hogy milyen, az oktatást, illetve a felsőoktatást, így a gyerekeket és a családokat érintő jogszabály-módosítások ügyében hívta fel hivatala a figyelmet a jogállamiság elvének, a jogbiztonság követelményének és a kellő felkészülési idő biztosításának kiemelt fontosságára. Ilyen volt a szakgimnáziumi érettségi, valamint az iskolaérettség, a tankötelezettség kezdetének megállapítására vonatkozó új eljárásrend bevezetése. Az ombudsman (az első esetben még az elődje, Székely László) mindkét esetben halasztást kért.

A NAT-tal kapcsolatban arra azért még kitért Kozma Ákos, hogy az oktatási intézményeknek április 30-ig kell felülvizsgálniuk a pedagógiai programjukat, ám az egyes iskolatípusokra vonatkozó kerettanterv(ek)et rögzítő miniszteri rendeletet – amely alapján az iskolák elkészíthetnék a helyi tantervüket – még nem hirdették ki.

Az ombudsman szerint kérdéseket vethet majd fel a tankönyvrendelés is, annak jogszabályban rögzített határideje ugyanis egybeesik a pedagógiai program felülvizsgálatának első határidejével. Ha pedig a rendelés módosítására van szükség, akkor abban az addig megrendelt darabszámtól tankönyvenként legfeljebb 15 százalékban lehet eltérni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bagatell ügynek állította be Navalnijét a Kreml-szóvivő, de kilóg a lóláb

Bagatell ügynek állította be Navalnijét a Kreml-szóvivő, de kilóg a lóláb

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban