szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vírusválság kezdete óta Áder János csak március 15-én mondott beszédet, ezen kívül csak a felhatalmazási törvény aláírásakor adott ki közleményt. A nagypénteket azonban ismét megfelelő időpontnak találta arra, hogy beszédet mondjon. Az emberektől türelmet kért, és hangsúlyozta: életeket ment, ha húsvétkor is betartják a korlátozásokat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Mi kellene ahhoz, hogy a világ jobb legyen, minek kell megváltoznia?

– idézte fel a kalkuttai Teréz anyának szegezett riporteri kérdést Áder János a nagypénteken elmondott beszédében. A tömör válasz szerint mindenkinek meg kell változnia.

Áder János elismerte, hogy ebben az időszakban elvesztettük a biztonságérzetünket, sokaknak került veszélybe a munkája, és természetes, hogy a veszteségeink szomorúvá tesznek minket. Mindezt tetézi, hogy nagyhét van, amikor „nemzedékek óta éljük át ugyanazt a misztériumot”. De ezen a húsvéton nem tehetjük azt, mint máskor, nem lehetünk együtt, mint eddig – sem közösségként, sem családként – figyelmeztetett a köztársagái elnök.

Áder János azt mondta: ez a húsvét nem a közös ünneplésről szól, hanem a köszönetnyilvánításról és a türelemről. Hosszasan mondott köszönetet azoknak, akik maszkot készítenek, bevásárolnak az idős szomszédoknak, összekötik a segítőt a rászorulóval, akik ételeket készítenek a kórházakban robotoló orvosoknak és ápolóknak.

Köszönetet mondott a tanároknak, akik leleményességel, alkotó fantáziával és rengeteg plusz munkával alkalmazkodnak a távoktatás nehézségeihez. A boltokban dolgozóknak és a szállítóknak, akik miatt „e bénult állapotban sem áll le az élet”.

Áder János hangsúlyozta: van valami, amivel mindenki kiveheti a részét a közösből, és tehet a járvány leküzdéséért: a türelem.

Ha most tudunk várakozni, és önként lemondunk a nagyobb térről, azzal teret adunk a legfontosabbnak: a gyógyulásnak. (...) Gondoljanak azokra, akik a legközelebb állnak önökhöz. Ne az legyen a kérdés, hogy mi mindenünk nincs, hanem az, hogy kik vannak nekünk, kikért kell türelmesnek lenni.

Áder János azzal zárta a beszédét, hogy életet mentünk, ha most húsvétkor is betartjuk a korlátozásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!