Tetszett a cikk?

Sok embernek okozhat megoldhatatlan problémát, hogy a járványhelyzet miatt a kórház most hazaküldi az eddig ott ápolt beteg családtagjukat. Az Emmi szerint csak azt küldik haza, akit otthonában is el lehet látni, egy család egészen máshol érzékeli ennek a határát. Egy egészségügyi szakember szerint sokan valóban nem igényelnek kórházi szintű ellátást, de a kormány eddig nem tett semmit azért, hogy számukra szociális ellátást nyújthassanak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Csütörtökön hívták a 70 éves páciensemet, hogy kedden hazaszállítják 90 éves édesanyját a kórházból. Emberségesek voltak, de ellenvetést nem fogadtak el

– mesélte a hvg.hu-nak egy névtelenséget kérő fővárosi háziorvos, akit páciense ma hívott föl ezzel a problémával. Az önkormányzat a 70 éves asszonynak segít bevásárolni – heti egyszer öt kilónyi élelmiszert –, az édesanyjáról viszont még nem tudott szólni az ünnepek miatt.

Ez nagyon rossz időzítés

– mondta lapunknak az orvos arról, hogy sok hozzátartozó húsvétkor tudta meg, a koronavírus-járvány nyomán előállt veszélyhelyzet miatt fel kell készülnie hozzátartozója gondozására. Kásler Miklós miniszter utasítására ugyanis a kórházaknak április 15-ig az ágyak 60 százalékát (teljes kapacitással számolva durván 40 ezer férőhelyet) szabaddá kell tenniük. A kormány nem mondja meg, hány beteggel számol, de Orbán Viktor miniszterelnök szerint a legdurvább időszakban 7,5-8 ezer ember szorulhat egyszerre lélegeztetésre.

A háziorvos azt mondta, a 90 éves néni orvosi felügyeletét ő látja el, lánya bízik abban, hogy a járvány végén visszaviszik édesanyját a kórházba. Bár a 70 éves nő és 90 éves édesanyja extrém példának tűnhet, de nem egyedi: egy miniszteri utasítás miatt sokan kerülnek hasonló helyzetbe, többeket nagypénteken ért ugyanilyen telefon.

Az nem derült ki, mennyien szembesülnek ezzel a helyzettel: erre ugyanis sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, sem az operatív törzs nem adott lapunknak választ. Annyit tudni csak, hogy a koronavírus-járvány tömegessé válására készülve szabadítják fel az ágyakat, ám nem válaszoltak arra, hogy 1512 koronavírusos beteg esetén miért kell már most ilyen drasztikus intézkedést hozni.

Müller Cecília országos tiszti főorvos indokként annyit mondott,

a kórházi ágyak felszabadítása szükséges ahhoz, ha nem akarjuk, hogy az történjen nálunk is, ami máshol.

A szakértő szerint fokozatosságra lenne szükség

Az Emmi is hasonló választ adott: az ágyak felszabadításának kiemelt szerepe lesz, mikor a vírus tömegessé válik, és súlyos betegek kerülnek kórházba. Egy névtelenséget kérő egészségügyi szakértő szerint viszont ez nem egy végiggondolt stratégia, szerinte megengedhetetlen, hogy a nem koronavírusos betegek ilyen szinten háttérbe szoruljanak. Ő úgy véli, a helyzethez igazodva, fokozatosan kellene szabaddá tenni a kapacitást. A kormányzati számokat is eltúlzónak tartja, egy lefojtott járvány esetén nem szabad, hogy ennyi beteg legyen itthon. (A statisztikák szerint a fertőzöttek 15-20 százaléka kerül kórházba, egy részük kerül csak intenzívre.)

A minisztérium hangsúlyozta, a sürgős, illetve maradandó egészségkárosodást megelőző műtéteket elvégzik – múlt héten kiderült, ezen a körön sem lazítanak –, és most csak olyan embert engednek haza, akinek az otthon ápolása megoldható. Őket a szükséges recepttel és a következő munkanapig elég gyógyszerrel bocsátják el.

A járvány elleni védekezés mindenkitől együttműködést igényel, így azoktól a családoktól is, ahol a beteg hozzátartozó otthoni ápolása megoldható

– tette hozzá a minisztérium. Ugyanezt írta egyébként hétfőn a Jahn Ferenc Kórház főigazgatója is, akit azután kerestünk meg, hogy többen panaszkodtak az eljárásukra. A hvg.hu egyik olvasója, T. például azt mesélte, nagypéntek délután hívták föl, hogy kedden viszi haza a mentő a magatehetetlen, fél oldalára bénult édesapját, akinek számos krónikus betegsége van. Ellenkezni nem volt módja, arról viszont fogalma sincs, hogyan fogják megoldani az ellátását.

Édesapám kicsit nagyobbacska, két szakképzett ápoló kell ahhoz is, hogy átpelenkázzák. Cukros, szív- és veseelégtelenségben szenved, nemrég műtötték vastagbélrákkal. Szinte nincs ép szerve, emiatt is folyamatos megfigyelésre szorul. Demens édesanyámat is itthon ápoljuk a testvéremmel, erőnkön felül. Már az nagy feladat, hogy őt minél kevesebbet hagyjuk egyedül munka mellett.

Fél éve kapott stroke-ot édesapja, azóta kezelték kórházban. Eddig fel sem merült, hogy hazamehetne. A XVIII. kerületi DK-s polgármester, Szaniszló Sándor kedden járt a kórházban, ahol azt közölték, nagyjából 60 beteget küldenek haza – hétfőn még 76 emberről lehetett tudni –, azonban informálisan ennél jóval nagyobb számot hallott. Az viszont újdonság, hogy a polgármester elmondása szerint a kórház vállalta, minden kiadott betegen elvégzi a koronavírus tesztet.

Jogilag jelen pillanatba nincs mit tenni

A Társaság a Szabadságjogokért Magánszféra-projektvezetője, Asbóth Márton szerint formailag rendben van a kormány döntése az ágyak szabaddá tételéről, de

brutálisan sérül az ellátáshoz való jog, ha a betegeket csak kirakják és nem nyújtanak számukra további ellátást, illetve nem tájékoztatják őket a lehetőségeikről.

Szerinte erre az esetre is egy pontos eljárásrendre van szükség, amiből kiolvasható, hogy milyen szempontok alapján küldenek haza egy beteget a kórházból.

A TASZ szerint csak akkor lehetne elbocsátani egy beteget, ha az egészségi állapota ezt lehetővé teszi, illetve megoldott a gondozása – akár a családjánál, akár a saját otthonában. Nagy kérdés, hogy mi történik egy ilyen esetben az egyedül élőkkel. (Kedden is megkerestük a Jahn Ferenc kórház igazgatóját, a többi között rákérdezve erre a konkrét felvetésre, ha válaszol, a cikket frissítjük.)

Szerintünk ez jogsértő helyzet, de jelenleg nincs jogi lehetőség a megakadályozására. Bármilyen perben 3-5 év múlva születhet döntés, az most nem jelent megoldást – mondja a jogvédő.

A jogsegély szolgálatukra több jelzés érkezett, ebből egyet mesélt el: egy 60 körüli, fizikai és mentális problémákkal küzdő nő kért tőlük segítséget amiatt, hogy idős, magatehetetlen édesanyját hozzá akarják vinni a kórházból. Neki csak annyit tudtak mondani, jelezze a kórháznak, hogy nem tudja megoldani az ellátást, és próbáljon keresni olyan kórházat, ahol átveszik, vagy kérje az önkormányzat segítségét.

Ha van hely, kórházból kikerülve idősotthonba is mehet a beteg – a már említett XVIII. kerületben négy szabad hely van például –, vagy szociális ellátás keretében otthoni segítségnyújtást biztosítanak számára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, a szociális munkás segít mosdatni, pelenkázni, etetni az időseket. Szaniszló szerint ők 60-70 embernél tudják ezt megoldani.

A lapunknak nyilatkozó egészségügyi szakember azt mondja, a betegek egy része valóban nem igényel kórházi szintű ápolást, azonban a kormány korábban – a népszerűségvesztéstől tartva – nem merte meglépni az átalakítást, és kórházi kapacitások átcsoportosításával nem hozott létre egy új típusú szociális ellátórendszert számukra.

Szaksegítséget is lehet kérni

Ha valaki komolyabb ellátást igényel, a háziorvosán keresztül kérheti szakképzett ápoló segítségét is. Itthon – a tavalyi adatok szerint – 270 otthonápolási szolgálat működik, a szakképzett ápolók a beteg otthonában katétert cserélnek, folyadékpótlás érdekében infúziót kötnek be, sebet látnak el és kötöznek át, sztómazsákot cserélnek és átmozgatják a beteget – mondta a hvg.hu-nak a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület elnöke, Majerné Horváth Anita. "Ezt úgy kell tekinteni, mint egy kórházkiváltó tevékenységet." A végstádiumos betegek kérhetnek otthoni hospice ellátást, ilyenkor szakápoló vagy palliatív (a szenvedést enyhítő) orvos jár ki. Ilyen szolgáltatás első körben a daganatos betegeknek jár. Mindkét ellátást 150 napig ingyenes. A kapacitás viszont véges: a veszélyhelyzet előtt durván 3500 szakápoló dolgozott, akik már akkor is leterheltek voltak. Többen viszont kiestek, hiszen otthon vigyáznak a gyerekükre, vagy a kórház, ahol főállásban dolgoznak, megtiltotta a részmunkaidős állást. A túlterheltség mellett a védőfelszerelés hiánya is óriási probléma náluk.

A végstádiumos rákos beteget talán el tudják helyezni

A ferencvárosi polgármestertől, Baranyi Krisztinától hétfőn egy 70 éves cukorbeteg asszony kért segítséget, akihez a végstádiumban lévő rákos fiát akarták visszavinni egy másik fővárosi kórházból. A fiú egy hónapja, nagyon rossz állapotban került kórházba, akkor már enni sem tudott. Infúziót és morfium-tapaszt kapott, szondája viszont nincs, így a nő nem tudja otthon mivel etetni.

A szívem szakad meg a gyerekemért (...). Miután a műtétek le vannak állítva, így a szondát sem kaphatja meg. Ez az egész egy agyrém. Ha mégis haza kell hoznom, én, az anyja végig kell néznem nap mint nap a haldoklását. Ilyen kegyetlenség a Földön nincs.

Kedden beszéltünk Baranyi Krisztinával, aki azt mondta, jó úton vannak a megoldás felé. Az édesanya ígéretet kapott arra, hogy egy másik kórház hospice ellátásába felveszik a fiát, de csak két hét múlva. A polgármester most azon dolgozik, hogy ha lehet, ezt az időszakot lerövidítsék, vagy valamilyen megoldást találjanak rá. Az önkormányzattól más is kért segítséget, azt mondja, ha tömegesen jelentkeznek majd, nagy bajban lesz az önkormányzat. Jelenleg 16 szociális munkással látnak el 160 embert, a kerületi idősotthon tele van, ahogy a hospice ellátórendszer telephelyei is.

Ha önt is érinti a helyzet, írjon az ü[email protected].

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!