szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ők az intenzív osztályt is elhagyhatták már – jelentette be Müller Cecília. De a járvány felszálló ágban van. Élőben az Operatív Törzs tájékoztatójáról.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján ott volt Nagy István agrárminiszter is. A tárcavezető azzal kezdte, hogy köszönetet mondott a magyar gazdatársadalomnak, amiért továbbra is dolgoznak:

vetnek és etetik a jószágot.

Majd arról beszélt hosszan, hogy Magyarországon nincs gond az élelmiszerellátással. Szóba került Nagy két korábbi intézkedése is:

Nagy további, a gazdákat segítő intézkedéseket jelentett be, például azt, hogy a duplájára emelték a felvehető hitelösszeget, a gazdák így 200 milliós hitelhez juthatnak.

Nagy bejelentette, hogy a kormány megsegíti a bor- és szőlőtermelőket, a pálinkafőzőket és a kisüzemi sörfőzdéket is.

2020 június végéig az ezekben az ágazatokban dolgozó munkáltatók is mentesülnek a közterhek megfizetése alól, a munkavállalóik után csak az egészségügyi járulékot kell megfizetni. Ezt kiterjesztik a dísznövényekkel foglalkozókra is – jelentette.

Rövid technikai átállás után Lakatos Tibor ezredes jelentkezett, a húsvéti hosszú hétvégén a rendőrök 4692 intézkedést foganasítottak.

A hétvégére a polgármesterek külön szabályokat vezethettek be, hogy megállítsák a járvány terjedését, ezekről Lakatos azt mondta, beváltották a hozzá fűzött reményeket. Kiemelte, hogy a Balaton déli partján, Somogy megyében volt egy tízfős társaság, akik csoportosultak, egyik településről a másikra mentek, ellenük feljelentést tettek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az elhunytakról és a fertőzöttekről szólt először. Változatlanul igaz az a tétel, hogy a vírus elsősorban az időseket és a krónikus betegséggel rendelkezőket veszélyezteti – mondta, majd hozzátette: a betegség minden korosztályban jelen van már, a legfiatalabbaktól kezdve.

Kilenc főt le tudtak venni a gépi lélegeztetésről, ők az intenzív osztályt is elhagyhatták – jelentette Müller.

Szerinte ez jelentős eredmény, ugyanis korábban arról beszéltek, hogy aki lélegeztetőgépre kerül, annak romlanak az életesélyei. A törzs figyelmét az elmúlt napokban a szociális intézmények (idősotthonok) kötik le, mondta Müller, majd úgy fogalmazott, hogy:

a járvány felszálló ágban van, a fertőzöttek száma egyre több.

Szóba került, hogy az egyéni védőfelszerelések biztosítása a munkáltató felelőssége, de kedden is kapnak plusz felszerelést például a háziorvosok is.

Ha valaki gyanús, akkor a háziorvos vagy az intézmény orvosa minősíti, hogy tényleg gyanús-e, mondta el újra a tisztifőorvos, de értesítik a járványügyet is, akik kontaktkutatást végeznek.

Felmerült az is, hogy mi a teendő akkor, ha valaki kórházból kerül vissza idősotthonba. Vagy két negatív teszt, vagy két hét karantén, akkor nem tudja átadni a vírust egy esetleges fertőzött az idősotthonban. De Müller felhívta a figyelmet, nincs az a teszt, ami kiváltaná a karantént. “Járványügyi szempontból a két hét kivárása után lehet azt mondani, hogy ezt követően nem léphet fel a betegség tünete.”

A Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban azt mondta:

 • 204 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, illetve
 • 10-en elhunytak már.
 • A honvédség pedig fertőtlenít.
 • De zajlik még a vizsgálat arról, történt-e korábban valami mulasztás.

Kérdések

Leköpik, leköhögik Magyarországon a rendőröket? Nem.

Országszerte ellenőrzik az idősotthonokat? Igen. Kedden országos ellenőrzést rendelt el Müller, 1036 otthont érint ez.

Kiknek jut a hétfőn érkezett védőfelszerelésből? Prioritás az egészségügyi ellátórendszer intézményei, majd a rendvédelmi szervek, végül az egyéb szervek. De hiányról egyik kórház sem számolt be.

Mikor szűrnek újra a daganatos betegségekre? A járvány után.

Könnyebb ma az új fertőzöttek gyógyítása? Nem. Csak a tudás a több.

Mi volt az eddigi legsúlyosabb vétség a kijárási korlátozással kapcsolatban? Két budapesti szórakozóhelyen is észleltek szabálytalanságot. Az egyik helyen buli volt (bulizót és buliztatót is feljelentettek), a másik helyen pult alól árulták a sonkát, tojást, sört. Őt is feljelentették.

A várandóság immunállapota önmagában óvatosságra int minket. “Azt kérem a kismamákat, sokkal jobban vigyázzanak magukra, mint valaha” – mondta Müller. Ez az állapot nem jelent magasabb kockázatot, de kezeljük így. Nem értesültek fertőzött kismamáról hazánkban, de felkészültek arra, ha lenne.

Miért kell felszabadítani a kórházi ágyak 60 százalékát? "Nézzünk körbe a világban, mi történik. Mindenki jusson ellátáshoz, ha szüksége van rá" – ezzel indokolt Müller, szerinte ez csak a felkészülés része. A járványgörbét sikerül a mostani pályán tartani, de a hatóságok a legrosszabb forgatókönyvre készülnek.

Itthon felmerül a korlátozások enyhítése? Hetente vizsgálják felül a mostani, határozatlan ideig tartó kijárási korlátozást – ez volt Lakatos válasza.

Lehetséges, hogy a magyar kisgyerekek nem kapják meg időben a kanyaró elleni védőoltást? Nem.

Miért nem szűrték célzottan az ország idősotthonainak lakóit és dolgozóit? Tervezik ezt a jövőben annak érdekében, hogy az idősotthonok ne alakulhassanak gócpontokká? Az, hogy ki kit szűr, azt az intézmény orvosa (vagy a háziorvos) dönti el – mondta Müller. Ezt követően a népegészségügy munkatársai döntik el, kit szűrnek még le a környezetéből. A laboratóriumi vizsgálat Müller szerint fontos, de nem elégséges, az izolálás a lényeg.

Utólagos vizsgálatot terveznek arra nézve, ki esett át a fertőzésen? Magyarországon volt már ilyen vizsgálat, a B típusú májgyulladás esetén. A vizsgálat lefolytatása tehát ismert, tervezik a koronavírussal kapcsolatban is – a járvány után tudják majd megállapítani az átvészeltséget.

Mi a kívánatosabb? Hogy minél hamarabb túlessünk a tetőzésen, vagy hogy minél tovább tartson a járvány jelenlegi, egyenletes, talán még kezelhető szintje? Ez lapunk kérdése. A magyar út a laposítás, "szándékosan mérsékeljük a fertőzések számát, de ezzel együtt a járvány időtartama szükségszerűen meghosszabbodik." Müller szerint ez a jó út.

A Pesti úti Idősek Otthonában van újabb fertőzött? Az operatív törzs szerint milyen mulasztások vezettek oda, hogy ez a helyzet kialakult? A fenntartó felelősségét már hangsúlyozta, emellett mennyiben felelős a kormányhivatal, amely megalapozatlannak nevezte korábban, hogy leteszteljék a kórházból az otthonba visszaküldött embereket? Ez is lapunk kérdése, de azt nem tudta megmondani Müller, hogyan került be oda a fertőzés. Vizsgálják ezt. Újra elmondta, 204 betegről és 10 elhunytról tudnak. A vizsgálatról még azt mondta el, az nem két nap lesz.

A Rózsa úti idősotthonból miért nem vitték el a betegeket, ha a Pesti útiból igen? Az utóbbi helyen a nagyszámú megbetegedés indokolta ezt, alapesetben a cél a helyben izolálás.

A törzs tájékoztatója előtt ezeket a kérdéseket küldtük el szerkesztőségünkből:

 • Mi indokolja, hogy most kedd/szerdáig szabaddá kell tenni a kórházi ágyak 60 százalékát? - Hány embert küldenek haza a kórházakból az ágyak szabaddá tétele miatt?
 • Mikorra várja a kormány a járvány tetőzését? Orbán Viktor azt mondta, adott pillanatban 7,5-8 ezer lélegeztetésre alkalmas készülékre lehet szükség, jelenleg mennyi áll rendelkezésre? Ha nem az elkövetkező egy hétben számít a kormány a tetőzésra, akkor nem túl korai kiüríteni a kórházakat?
 • Mi a kívánatosabb? Hogy minél hamarabb túlessünk a tetőzésen, vagy hogy minél tovább tartson a járvány jelenlegi, egyenletes, talán még kezelhető szintje?
 • Elkezdték az idősotthonokban élők tesztelését országosan? Ha igen, a lakók hány százalékát tesztelték már le és mennyi koronavírusos beteget találtak?
 • A Pesti úti Idősek Otthonában van újabb fertőzött? Az operatív törzs szerint milyen mulasztások vezettek oda, hogy ez a helyzet kialakult? A fenntartó felelősségét már hangsúlyozta, emellett mennyiben felelős a kormányhivatal, amely megalapozatlannak nevezte korábban, hogy leteszteljék a kórházból az otthonba visszaküldött embereket?
 • Megbecsülhető-e, hogy a járvány terjedésének jelenlegi tempója mellett mikorra indulhat újra az élet az országban?
 • Pontosan milyen járványügyi mulasztásokat követett el a Fejér Megyei Szent György Kórház és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatói, hogy menesztésükről döntött az emberi erőforrások minisztere?
 • Mi a járványügyi, orvosszakmai oka annak, hogy az előző napokban rendre tíz vagy tíz fölötti elhunytja volt a járványnak?
 • Hogyan értékeli a törzs a húsvéti hosszú hétvége alatti kihatásai korlátozások betartását?
 • Volt-e rossz/használhatatlan minőségű maszk a külföldről hozottak közül, mi lett a sorsuk?

Keddi járványügyi percről percre tudósításunkat ITT találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fokozza a károsanyag-kibocsátást a mezőgazdasági célú földhasználat növelése

Fokozza a károsanyag-kibocsátást a mezőgazdasági célú földhasználat növelése

Dél-afrikai tudósok szerint is fertőzőbb az új vírusvariáns az eredeti változatnál

Dél-afrikai tudósok szerint is fertőzőbb az új vírusvariáns az eredeti változatnál

Milyen járvány? Tele volt a Copacabana a hétvégén

Milyen járvány? Tele volt a Copacabana a hétvégén