szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Trianonról sosem fogunk egyetérteni, de ettől még barátok lehetünk – mondta Orbán Viktor, amikor szlovák kollégájával tartott sajtótájékoztatót.

Közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor magyar és Igor Matovic szlovák miniszterelnök Budapesten, Matovic hivatalos látogatása alkalmából. Az eseményt a budavári karmelita kolostorban tartották, ahová az újságírókat csak lázmérés után engedték be.

A két miniszterelnök kézfogással üdvözölte egymást.

Orbán Viktor megköszönte Igor Matovicnak, hogy a programjukat magyarul is közzétették, valamint a szlovákiai magyaroknak tett gesztusait. Köszönetet mondott továbbá a járvány alatt kialakított együttműködésért, például azért, hogy sok magyart szlovákok hoztak haza külföldről.

Orbán büszke a magyarországi szlovákokra, iskoláikra és templomaikra. Megemlítette, hogy 2010 óta a szlovák közösségek támogatása a négyszeresére nőtt.

Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, a két ország közötti forgalom meghaladja a tízmilliárd eurót – tette hozzá a magyar kormányfő, majd arra kérte Matovicot, hogy küldjön minél több szlovák befektetőt Magyarországra, az ő rendelkezésükre áll az Eximbanknál nyitott 600 millió eurós hitelkeret.

Kiemelte még a komáromi híd átadását, valamint hogy újabb hat átkelő készül. Emellett két ponton összekötik a két ország villamos hálózatát, és növelik a gázvezeték-kapcsolat kapacitását.

Matovic: Teljesen egyenlő magyarok

Igor Matovic szintén köszönetet mondott a járvány idején nyújtott segítségért, és örömét fejezte ki amiatt, hogy a határ ismét nyitva van. A szlovák miniszterelnök természetesnek tartja, hogy Magyarország érdekelt a kisebbségi magyarok életkörülményeinek javításában.

Jelezte: elkötelezett abban, hogy a szlovákiai magyarok mindenben teljesen egyenlő állampolgárok lehessenek, és ebbe beleérti a nyelvhasználatot is. Hozzátette viszont, hogy ösztönözni kívánják a szlovák nyelv elsajátítását, mert ez fontos a boldoguláshoz Szlovákiában.

Mint mondta, a kisebbségi magyarok ajándékot kaptak a sorstól azzal, hogy nemcsak magyarul és szlovákul, de tulajdonképpen csehül is értenek. Bejelentette továbbá, hogy szlovák kulturális fesztivált szerveznek Budapesten.

A köztévé azt kérdezte a kormányfőktől, hogyan tudják érvényesíteni az uniós újjáépítési programban a régiós érdekeket. Orbán elmondta, hogy ennek a tervnek a filozófiája „a magyar életösztönöktől messze esik”, mert a magyarok előbb dolgozni szeretnek, és nem hitelt felvenni. Ennek ellenére a gazdaság újraindítására jelenleg ezt a programot fogadta el az unió. Ezért most

az életösztöneinket háttérbe szorítva” elfogadjuk a hitel lehetőségét.

Az uniós pénzek elosztásáról szólva azt mondta Orbán: nem lehetséges, hogy a szegényebbeknek kevesebb segítséget adjunk, mint a gazdagoknak, ez morális alapon nem fogadható el.

A Trianon témáját feszegető szlovák újságírói kérdésre válaszolva Matovic emlékeztetett arra, hogy a szlovákok a régi Magyarország részei voltak, ezt kár lenne tagadni, ahogyan azt is, hogy nem érezték magukat mindig jól ott. A szlovák kormányfő kifejezte megértését a Trianon utáni magyar fájdalmakkal kapcsolatban, de objektív történelemszemléletre és előre tekintésre szólított fel. Együttműködésre ítéltettünk, legyünk barátok – mondta.

Egyedül vagyunk, Igor

„Lehetetlen, hogy Trianonról ugyanazt gondoljuk” – jelentette ki ezzel szemben Orbán. Emiatt szerinte nem kell róla sokat beszélni, hanem annak ellenére folytatni az együttműködést, ami történt. Úgy fogalmazott: ez nem sérelem, hanem valódi igazságtalanság.

Felidézte Orbán, hogy a tárgyalásukon elmondta Matovicnak: a magyar egy egyedülálló teremtmény, ezzel szemben „szlávok mindig lesznek”, ahogy németek és arabok is, mert ezek sokan vannak. Viszont a magyar egyedül áll, és a nyelvén és kultúráján múlik, hogy megmarad-e. Ezután a sztyeppei múltról beszélt és a magyarok keleti gyökereiről, noha a kipcsakokat most nem említette.

Matovic erre reagálva megígérte, hogy Szlovákia minden segítséget megad a magyaroknak, hogy nyelvüket és kultúrájukat fejlesszék. A szlovák kormányfő, visszaemlékezve arra, hogy a magyar etnikai pártok kiestek a parlamentből, megjegyezte, hogy a magyarokat is képviselni kívánják, illetve hogy a kormánypárti frakcióban számos magyar származású képviselő ül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miskolcon pótolnák be a tavaly elmaradt, idén megszűnő POSZT-ot

Miskolcon pótolnák be a tavaly elmaradt, idén megszűnő POSZT-ot

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Hajlandó visszaállítani a régi kollektív szerződést a Continental Makón

Hajlandó visszaállítani a régi kollektív szerződést a Continental Makón