szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A képviselő a szlovén cégen keresztül beszerzett orvosi eszközökről kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt.

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő tett fel újabb kérdést a szlovén cégen keresztül beszerzett lélegeztetőgépekkel kapcsolatban Polt Péter legfőbb ügyésznek. A képviselő a 24.hu cikke miatt lett kíváncsi. A lap szerint a magyar kormány 49 ezer eurós darabáron vett 110 darab lélegeztetőgépet a Geneplaneten, vagyis azon a közvetítőcégen keresztül, amely korrupciós botrányba keveredett és amellyel a szlovén kormány szerződést bontott.

A szlovén ügyészség sajtóhírek alapján arra gyanakszik, hogy náluk túlárazás és irányított közbeszerzés történhetett. A hatóság szerint a 10 millió forintnyi összeg, amit a lélegeztetőgépek darabjáért fizettek, nagyon magas ár, fele annyiért is be lehetett volna szerezni az eszközöket.

A DK-s képviselő azt írta, hogy a magyarok által fizetett 49 ezer eurós darabár 10 ezer euróval több mint amennyit a szlovének fizettek érte. Azt akarta megtudni ezzel kapcsolatban, hogyan kereshetett ilyen jól a lélegeztetőgép-botrányba keveredett szlovén cég a magyar biznisszel.

A lélegeztetőgépekkel kapcsolatban egy másik kérdés is felmerült Vadainál: hogyan lehet, hogy az állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügy? Minderre azért volt kíváncsi, mert a G7 azt írta, hogy nemcsak a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), hanem az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) is vett gépeket, 2481 darabot. De amíg a KKM átlagosan 19,8 millió forintért vásárolta a berendezéseket, addig a ÁEEK 10,8 millióért.

Polt Péter röviden válaszolt Vadainak és arról tájékoztatta, hogy egy korábbi feljelentésként értékelt kérdéséhez hasonlóan ezeket is a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította.

Vadai még júliusban írt Poltnak amiatt, hogy tízmilliós lélegeztetőgépek miatt nyomoznak Szlovéniában, mert az ottani ügyészség szerint feleannyiért is beszerezhetők lettek volna. Magyarország közel 19 milliós darabáron vásárolt be az eszközökből. A képviselő erre vonatkozó kérdését, hogy szándékában áll-e az ügyészségnek kivizsgálni a magyar kormány lélegeztetőgép-beszerzésének ügyét akkor a legfőbb ügyész feljelentésként értékelte.

A koronavírus-járvány miatt szükségessé vált lélegeztetőgép-beszerzésekről a hvg.hu és a hvg360 oldalán is többször, több cikkben beszámoltunk:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Putyin annyira bízik az orosz vakcinában, hogy magát is beolttatja vele

Putyin annyira bízik az orosz vakcinában, hogy magát is beolttatja vele

Csillag István: A Medgyessy-kormány a Fidesz programjainak a zsákjában futott

Csillag István: A Medgyessy-kormány a Fidesz programjainak a zsákjában futott

Egyre gyanúsabbá válik az orosz „sztárnáci” öngyilkossága

Egyre gyanúsabbá válik az orosz „sztárnáci” öngyilkossága