szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kormány pályáztatás nélkül választotta ki a légitársaságot.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A kormány eddigi elszámolása szerint 300 milliárdot költött csak az eszközök – köztük több ezer lélegeztetőgép – beszerzésére. A külügyminisztérium adatai szerint a Wizz Air összesen 99 úton 7,052 milliárd forintért szállított a magyar kormány megbízásából egészségügyi eszközöket – derült ki a Demeter Mártának adott tájékoztatásból, amit a Népszava idézett. Az LMP-s országgyűlési képviselőnek átküldött szerződések alapján egy Peking–Budapest retúr út átlagosan 53-60 millió forintba (150-170 ezer euróba) került, de voltak ettől eltérő értékű utak is.

A leggyakoribb úticél Peking volt, de voltak járatok a Hongkonggal szomszédos Sencsenbe és a dél-kínai Hsziamenbe is. (A kínai szállítmányokról itt írtunk, a kínai légihíd ötmilliárdba került.) Feltűnik a szerződések között egy azerbajdzsáni szállítmány is, ez feltehetően azt a tízezer maszkot tartalmazta, amit az ottani autokrata kormány ajánlott fel Magyarországnak, mint a Türk Tanács tagjának. A listán szerepel egy 37 ezer eurós út is, ami az izraeli Ben Gurion reptérre vezetett április 27-én.

A magyar kormány a járványhelyzet idején különleges jogosítványaival élve nem pályáztatás útján, hanem közvetlenül kereste meg a magyar alapítású Wizz Airt, hogy közreműködjön az egészségügyi eszközök szállításában. Azt nem tudni, hogy miért a fapados társasággal szerződött a kormány, noha a honvédségnek is van szállító járműve, illetve vannak kifejezetten áruszállításra specializálódott légitársaságok is.

A külügy tájékoztatása szerint a lélegeztetőgépek átlagára 56 647 euró, átszámítva durván 19 millió forint volt, gépek üzembe helyezésére további 7,5 milliárd forintot költöttek, ahogy arról a hvg360 beszámolt. Cikkünkből az is kiderül, hogy kiktől vett, és kikkel szereltetett be a kormány lélegeztetőgépeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 24 új fertőzött, két idős halott

Koronavírus: 24 új fertőzött, két idős halott

99 tudós számolta össze, hányféle növény van Új-Guineán – az eredmény 13 634

99 tudós számolta össze, hányféle növény van Új-Guineán – az eredmény 13 634

A Fidesz a „provokátorfigyelő” szellemi anyját indítja parlamenti mandátumért

A Fidesz a „provokátorfigyelő” szellemi anyját indítja parlamenti mandátumért