szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Political Capital ügyvezető igazgatója szerint azok az álhírek és dezinformációk terjednek nagyon gyorsan, amikre igény van az adott közösségben.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az Azonnalinak adott interjút Krekó Péter politológus, szociálpszichológus, a Political Capital ügyvezető igazgatója, akit a koronavírus-járvány mentén kialakult álhírekről kérdezett főként a lap. Krekó már a beszélgetés elején leszögezte, hogy mindig „azok az álhírek és dezinformációk terjednek nagyon gyorsan, amikre igény van az adott közösségben”.

A politológus úgy látja, hogy a koronavírus új jelenség, mert folyamatosan derülnek ki róla új információk, ám ahogy „a tudásunk bővül, bizonyos információk néha törvényszerűen ellentmondanak a korábbiaknak”.

És ha ez nem jelentene önmagában is elég bizonytalanságot, a politika is él néha a paternalista megvezetés eszközével, ez pedig most most üt vissza.”

Krekó szerint jól megfigyelhető volt a járvány elején, hogy a világon mindenhol sok politikus érvelt a maszkviselés ellen, amivel elsősorban a beszerzési pánikot igyekeztek elkerülni, eleinte ugyanis nagyon kevés maszk volt. „Ha később a politikusok ennek az ellenkeződét mondják, az nyilván nem javít a hitelességükön”.

Kiemelte, hogy a második hullámra megnövekedett a maszkellenes és járványtagadók aránya, és nyilvánosságbeli jelenléte, még Magyarországon is. „Ez összefügg azzal is, hogy jóval kevésbé aggódnak most a magyarok, mint az első hullám idején.”

A maszkellenesség és a járvány bagatellizálása vagy éppen tagadása egyfajta vágyteljesítő gondolkodást is tükröz szerinte. „Az első hullám okozta frusztráció nagyon sokakból kiváltotta az elutasítást a széles körű és szigorú óvintézkedésekkel szemben. Ha úgy szeretném élni az életemet, mintha nem lenne vírus, akkor úgy válogatom az információkat, hogy ennek megfeleljenek.”

A politológus szerint a magyar kormányt vezető Orbán Viktor szintén felelős populistaként viselkedett, és „ellentétben mondjuk Trumppal vagy Bolsonaróval, ő nem kezdett el tudományellenes retorikát használni, sőt, folyton a tudósokra hivatkozott.

Az Orbán-rezsim túlélésének az egyik oka az, hogy ilyen alkalmazkodó”

– jegyezte meg Krekó Péter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit hvg360

Krekó Péter: "Felismerték, 2022-re a kormányt komolyan fenyegeti a hatalom elvesztése"

Nem volt még olyan szintű átalakítás a rendszerváltás utáni Magyarországon, ami ennyire megnehezítette volna egy következő kormány dolgát – mondta Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója a hvg360-nak adott interjúban. Bár a NER kialakítása visszatekintve logikusnak tűnik, Krekó szerint Orbánnak sem volt kész forgatókönyve. Az viszont biztos, aki 20 évre tervez, annak el kell foglalnia az ügyészséget, gyengíteni a bíróságot, a médiát és domesztikálni az ellenzéket. Azt mondja, a válságkezelést a Fidesz népszerűsége is megérzi majd, a kórházi ágyak kiürítése kockázatos lépés. Cikksorozatunk következő része.

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata

Kepes András Demeter Szilárdról: Ez az ember így gondolkodik

Kepes András Demeter Szilárdról: Ez az ember így gondolkodik

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas