szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormánypárt még a járvány első hullámában is növelni tudta táborát, igaz, az újonnan érkezők közül többen is lemorzsolódtak. A Jobbikot többen, a Momentumot valamivel kevesebben támogatják, a DK helyzete nem változott. Ezek az októberi pártpreferenciák a Závecz Research szerint.

A kormánypártnak március és augusztus között 31-ről 36 százalékra nőtt a tábora, azóta viszont két hónap alatt 4 százalékponttal csökkent; a Fidesz októberi támogatottsága a teljes választókorú népességen belül 32 százalék – derül ki a Závecz Research Intézet (ZRI) október első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából*.

A korábbi hónapokhoz hasonlóan a DK most is 10 százalékon áll. A Momentum és a Jobbik hosszú ideje verseng a harmadik helyért, mindkettőnek egy hajszálnyit változott a támogatottsága. A Jobbiknak a szeptemberi 6-ről 7 százalékra, a Momentumnak 7-ről 6 százalékra módosult a tábora. Az MSZP 5 százalékon áll, akárcsak az előző hónapokban. Négy párt egyformán szerepel, az LMP-nek, a Párbeszédnek, a Mi Hazánknak és a Kétfarkú Kutya Pártnak 2-2 százaléka van a Závecz szerint. A pártnélküliek aránya 31 százalék.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 49 százalékos, a második helyen a DK áll, 17 százalékkal.

A kutatás alapján a Jobbikot és a Momentumot az aktív szavazók 10-10 százaléka támogatja. Az MSZP 6 százalékos az elkötelezett szavazók csoportjában, míg a Mi Hazánk, az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd ebben a körben is 2-2 százalékot ér el.

Az adatok szerint a koronavírus-járvány első hullámának időszakában nőtt a Fidesz szavazótábora, különösen a vidéki városokban élők, a diplomások és a 40 év alattiak körében volt látványos a bővülés, mindegyikben meghaladta a 15 százalékpontot. A kormánypárt azonban nem tudta megtartani az összes új szavazóját ezekben a csoportokban, augusztushoz képest éppen itt romlottak a pozíciói.

A vidéki városokban 8 százalékponttal lett alacsonyabb ez idő alatt a Fidesz-tábor mérete, igaz, Budapesten is csökkent ugyanennyit.

A falvakban viszont egy hajszállal, 2 százalékponttal többen lettek a kormánypárt támogatói. E változások következtében, jegyzi meg a Závecz, a településtípust nézve korántsem egyenletes a Fidesz beágyazottsága: Budapesten 26, a vidéki városokban 31, a falvakban 37 százalékos jelenleg.

A diplomások körében sem maradt meg a Fidesz magas támogatottsága, augusztus óta 16 százalékpontot veszített. A szakmunkás végzettségűek és az érettségizettek körében átlag körüli – 6 és 4%-os – a csökkenés, az alapfokú végzettségűek körében pedig bővült a Fidesz tábora, 7 százalékponttal. A módosulásokból adódódóan a párt támogatottsága az egyes iskolázottsági csoportokban eléggé eltér, annak emelkedésével egyre csökken: az alapfokú végzettségűeknél 38, a szakmunkás képzettségűeknél 33, az érettségizetteknél 28, a diplomásoknál 26 százalék – közölte a ZRI.

A 40 év alattiak körében 9 százalékpontot veszített a kormánypárt a nyár óta, az ennél idősebbek körében mindössze 2 százalékpontot. A Závecz úgy fogalmaz: így visszaállt a korábbi sajátosság, a fiatalok körében az átlagosnál gyengébben szerepel a Fidesz, 25 százalékos.

A kormánypárt támogatottsága a biztos pártválasztók körében statisztikai értelemben augusztus óta nem csökkent. Ennek az az oka, hogy szavazóik az átlagosnál jóval aktívabbak. Októberben a Fidesz szavazóinak 61 százaléka ígérte biztos részvételét, a többi párt híveinek együttes aktivitása 55 százalék.

A jelenlegi közhangúlat borús, a választópolgárok 57 százaléka szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok.

A derűlátók aránya 33 százalék. Mint mindig, alapvetően most is a politikai hovatartozás határozza meg a hangulatot. A kormánypárti szavazók többsége, 81 százaléka pozitívan értékeli a magyarországi állapotokat, 14 százalékuk viszont negatívan. Az ellenzéki szavazók 95 százaléka kedvezőtlen folyamatokat lát, ahogy a pártnélküliek 61 százaléka is (kedvező értékelést 3, illetve 13 százalék adott).

*A mintavétel 2020. október 5-15. között zajlott, 1000, 18 éves és annál idősebb magyar állampolgár személyes megkeresésével. A Závecz szerint a megkérdezettek kiválasztása úgynevezett kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lewis Hamilton is koronavírusos

Lewis Hamilton is koronavírusos

WHO: Csökkent az új fertőzöttek száma

WHO: Csökkent az új fertőzöttek száma

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják