szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az operatív törzs szerint a legnagyobb mértékben Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten és Győrben nőtt az új fertőzöttek száma.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kiss Róbert rendőr alezredes kezdte az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóját. Elmondta, a maszkviselés miatt 243-szor intézkedtek szerdán a rendőrök. Eddig szeptember 21. óta összesen 10 420 alkalommal. A vendéglátóhelyeket, üzleteket és szolgáltatóhelyeket is ellenőrizték, 3 helyet zártak be tegnap, eddig összesen 92-t.

Kiss arról is beszámolt, hogy a múlt éjjel Budapesten a IV. kerületben egy rendezvényre bukkantak, ahol 21-en voltak és mindössze az ott tartózkodó két ételfutáron volt maszk. A hely tulajdonosa azt mondta, egy baráti összejevetelt tartottak éppen. A rendőrség szerint az ott levők megszegték a kijárási tilalomra és a rendezvényekre vonatkozó szabályozást, a  helyet 30 napra bezárták.

Az alezredes után Müller Cecília országos tiszti főorvos számolt be a járványügyi adatokról, elmondta, az elmúlt napon 6635 ember szervezetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel 231 844-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 182 ember, így a járvány áldozatainak száma 5324-re emelkedett. Koronavírustesztből összesen a járvány kezdete óta 1 876 247-et végeztek. Müller azt is elmondta, a kórházban kezeltek száma már nem nő olyan ütemben az elmúlt napokban, mint korábban, már-már stagnál a számuk. A virológusok szerint decemberben várható a tetőzés a járványban, ami után már reménykedhetünk a csökkenésben.

Beszámolt arról is Müller, a kormány döntött arról, hogy elindul a vakcina-előjegyzési kampány. A tiszti főorvos levélben keresi meg a nyugdíjasokat, akik az ingyenes válaszborítékban tudnak regisztrálni. Vakcinainfo.gov.hu néven jövő héten indul el a központi oldal, itt is zajlik majd a regisztráció.

Az elmúlt héten 39 809-en fertőzödtek meg, és már minden településen vannak betegek. Müller szerint a településeken való eloszlásuk nem egyenletes, a

 legnagyobb mértékben Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten és Győrben nőtt az új fertőzöttek száma.

Még mindig emelkedő szakaszban vagyunk, de már kevésbé dinamikus a növekedés.

Müller Cecília beszélt a közelgő ünnepekről is: a karácsonyt érintő járványügyi intézkedésekről a jövő héten dönt a kormány.

Újságírói kérdésekre ma nem válaszoltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gulyás: "Nagyra becsülöm Szájer József 30 éves munkáját"

Megismételte a miniszterelnök tegnapi nyilatkozatát Gulyás Gergely, majd elismerően nyilatkozott Szájer Józsefről a csütörtöki kormányinfón. Tavaly december 31-i szinten befagyasztják az adók mértékét, ezt az önkormányzatok sem léphetik túl.

„Az elmúlt négy év felejthetetlen volt” – videóban búcsúzik Melania Trump

„Az elmúlt négy év felejthetetlen volt” – videóban búcsúzik Melania Trump

Joe Bident a dadogása is elkíséri az elnöki beiktatásra

Joe Bident a dadogása is elkíséri az elnöki beiktatásra

23 perc alatt ért Budapestről Tatabányára egy Vérlovag

23 perc alatt ért Budapestről Tatabányára egy Vérlovag