szerző:
hvg.hu

Milyen piaci esélyeik vannak a minőségellenőröknek? Mennyit visznek haza havonta, és mi a feladatuk? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

2005-ben a műszaki ellenőr foglalkozási körben átlagosan havi 180 ezer forintot, átszámítva évi 8600 eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga évi 150 ezer forint, átszámítva évi 7200 euró). Ezzel itthon a kereseti felső középmezőnybe tartoznak a minőségellenőrök a beosztott irányítói foglalkozás-főcsoporton belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 8 ezer euró egy főre jutó átlagkeresettel szerepel.

A minőségellenőrök havi alapbére és bruttó keresete 2000-ről 2005-re nagyjából egyenletesen nőtt, a bér és a kereset is mintegy 70 százalékkal.

© sxc.hu
Az e foglalkozási körben dolgozók körében a Tolna megyeiek vitték haza a legtöbbet, havi keresetük átlagosan több mint 110 ezer forinttal múlta felül a 180 ezer forintos országos átlagot. Több mint 30 ezer forinttal maradt a kereset az országos átlag alatt Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Vas, Heves és Somogy megyében. A nők a minőség-ellenőri munkakörben is kevesebbet keresnek a férfiaknál, átlagosan 60 ezer forinttal.

Munkaerőpiac

Az e foglalkozási körbe tartozók 2005-ben csaknem mindannyian alkalmazottak voltak, ebben korosztályonként sincs jelentős eltérés az átlagtól. A foglalkoztatottak átlagosan 40 százaléka volt férfi, ezen belül a 35–49 éves korosztály kisebb hányada.

A minőségellenőrök a létszámukhoz mérten kisebb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga. Az álláskeresők elenyésző hányada volt pályakezdő, arányuk 2000 és 2005 között gyakorlatilag nem változott.

Minőségellenőröket a munkáltatók nem a munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek, 2006 tavaszán például e körben nem volt számottevő bejelentett álláshelykínálat.

2000-ről 2005-re a munkaügyi hivataloknál bejelentkezett álláskeresők száma 20 százalékkal nőtt, a bejelentett állásoké 31 százalékkal csökkent.

2005-ben – a KSH adatai szerint – a technikus és hasonló műszaki foglalkozás-alcsoportban a foglalkoztatottak 37 százaléka nem a lakóhelyén dolgozott (az összes foglalkozási ágra ez 32 százalék).

Foglalkozásjellemzők

Főbb tevékenységek: adatelemzés ● auditálási feladatokat ellátása ● belső és külső kommunikáció ● folyamatkezdeti ellenőrzés ● folyamatközi ellenőrzés ● minőségügyi dokumentáció készítése és kezelése ● beszállítók minősítése ● oktatási feladatok ● ügyfélszolgálati feladatok ● végátvételi ellenőrzés
Minimális képzettség (képesítés): gimnázium, szakközépiskola, technikum (ellenőrzési és minőségbiztosítási munkatárs, a képzés maximális időtartama 1000 óra, többletképesítés: minőségbiztosítási auditor ● építési műszaki ellenőr, 600 óra ● gépipari minőségellenőr, 1200 óra ● műszaki termékminősítő, 600 óra)
Ide tartozó foglalkozások (munkakörök): építési, épületgépészeti, forgalmi, gyártásközi, közúti, villamossági műszaki ellenőr ● folyam- és mederkotrási ellenőr ● gyártásközi minőségellenőr ● idegen áru műszaki átvevője ● késztermékellenőr● műszer-hitelesítő, műszaki bemérő ● postai műszakibiztos ● termékhibajelző ● végátvevő, végellenőr

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy építészmérnök?

Mennyit keresnek a nők és a férfiak e munkakörben? Mely országban van túlkínálat építészmérnökökből? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy pszichológus?

Milyen kilátásai vannak az álláskereső pszichológusnak? Mely megyében keresnek a legjobban a szakma képviselői? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy orvos?

Mi a feladata egy általános orvosnak? Mennyit keresnek a nők és a férfiak e munkakörben? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy fogtechnikus?

Három éve a fogtechnikusok kereseti sereghajtónak számítottak. Mennyivel keresnek többet a nők e munkakörben? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy ügynök?

Mely megyében a legrosszabbak a kereskedelmi ügynökök piaci esélyei? Milyen képzettség szükséges ahhoz, hogy valakiből üzletkötő legyen? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy matematikus?

Miért keresnek a nők e munkakörben átlagosan 100 ezer forinttal kevesebbet mint a férfiak? Milyen esélye van az elhelyezkedésre egy matematikusnak?Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul.

Baleset az M3-on, teljes az útzár

Baleset az M3-on, teljes az útzár

Marabu Féknyúz: A Fidesz ideális szövetségesei

Marabu Féknyúz: A Fidesz ideális szövetségesei

Bulgária kiutasított két orosz diplomatát, akiket kémkedéssel vádolnak

Bulgária kiutasított két orosz diplomatát, akiket kémkedéssel vádolnak

Börtönben van a katona, aki az ukrán gép lelövéséért felel

Börtönben van a katona, aki az ukrán gép lelövéséért felel

Viszik a pénzt a távozó britek, csúcstalálkozót hív össze az Európai Tanács elnöke

Viszik a pénzt a távozó britek, csúcstalálkozót hív össze az Európai Tanács elnöke

Nem akarnak használt lakást venni a magyarok

Nem akarnak használt lakást venni a magyarok