szerző:
hvg.hu

Sztrájkbizottságot alakított a Spar élelmiszerlánc dolgozóinak egy része a bérezésük miatt, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) pedig a munkavállalók nevében bíróságon támadta meg a Sparnál érvényben lévő kollektív szerződést – közölte a KDFSZ.

Megelégelték a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. munkavállalói "a velük szemben elkövetett jogtalanságokat", és a vállalatnál működő KDFSZ-alapszervezet munkavállalói sztrájkbizottságot alakítottak – közölte a szakszervezet. A bérezésükkel elégedetlen dolgozók megfogalmazták sztrájkköveteléseiket, és felkérték a KDFSZ elnökségét a sztrájktárgyalások lefolytatására – tették hozzá.

A szakszervezet hivatalosan eljuttatta a munkavállalók követeléseit a vállalat vezetőinek – olvasható a közleményben. "Amennyiben a sztrájkkövetelések vonatkozásában nem sikerül egyezségre jutni a Spar vezetésével, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a követelések elérésének érdekében sztrájkot szervez a munkavállalók kezdeményezésre" – írták.

A sztrájktól függetlenül a KDFSZ bíróságon támadta meg a Sparnál érvényben lévő kollektív szerződést, mert "az jó erkölcsbe ütközik, és a munkavállalókat teljes egészében kiszolgáltatta a munkáltató irányában".  A szakszervezet hozzátette, hogy törekszik a tárgyalásos úton történő megegyezésre, és közvetít a munkavállalók és a munkáltató között.

A Spar hosszú évek óta Kollektív Szerződésben biztosítja a munkavállalók jogait, mely szerződés a Munka Törvénykönyve előírásain alapszik, s mely a cég reprezentatív szakszervezetével, a KASZ-szal került aláírásra - közölte kérdésünkre a Spar. 

A vállalat közlése szerint a sajtóhírek megjelenését követően kapták meg a KDFSZ e-mailjét, ezt megelőzően a hírekben említett követelések nem merültek fel a szakszervezet részéről. A cég azt ígéri, hogy a levél tartalmát tanulmányozzák és felveszik a kapcsolatot a szakszervezettel, emellett azt sem fejeltik el megemlíteni, hogy a 13 ezer dolgozót számláló Sparon belül a KDFSZ kis létszámú szakszervezet a sok ezer tagot számláló KASZ-szal szemben. 

A Spar azt írja, hogy 2013-ban átlagosan 3 %-os bérfejlesztést hajtott végre, továbbá a garantált minimálbér és a szakképzett minimálbér tekintetében a törvényben előírtakhoz képest több ezer forinttal pozitív irányban tért el, emellett a 2012-es év után – s a megelőző években is – 13. havi jutalmat fizetett dolgozóinak, s mindezen felül számos béren kívüli juttatást is nyújt a munkavállalók részére.

Ha a Sparban dolgozik, küldje el nekünk tapasztalatait az [email protected] címre.

Neil Armstrong bejelentkezése a Holdról még mindig hátborzongató

Neil Armstrong bejelentkezése a Holdról még mindig hátborzongató

Dúró Dóra szerint az RTL cenzúrázza a pártját

Dúró Dóra szerint az RTL cenzúrázza a pártját

Monacói Nagydíj: Hamilton győzött és növelte előnyét az összetettben

Monacói Nagydíj: Hamilton győzött és növelte előnyét az összetettben

Az Élősködők című film kapta Cannes-ban az Aranypálmát

Az Élősködők című film kapta Cannes-ban az Aranypálmát

Három mandátumra számítanak Gyurcsányék

Három mandátumra számítanak Gyurcsányék

Műsort csinált egy szavazó Pátyon

Műsort csinált egy szavazó Pátyon