szerző:
MTI

Magyarországon a jelenlegi 179 ipari park 90 százaléka eredményesen működik, 10 százalékuk keresi a helyét a piacon - mondta Balogh Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) főosztályvezetője.

Adatok az ipari parkokról
A GKM adatai szerint 2005. végén a 179 ipari parkban 2.989 vállalkozás működik, és több mint 171 ezer dolgozót foglalkoztatnak. Az összesen  9.847 hektáron működő ipari parkok betelepítettsége
48,5 százalékos. Az ipari parkokban a vállalkozások mintegy 1.650 milliárd forintot ruháztak be. Az itt működő cégek éves árbevétele mintegy 5.433 milliárd forint.
A magyarországi ipari parkok eredményes tevékenységét mutatja az is, hogy 1997-től ezidáig mindössze 2 park mondott le címéről. Idén 15-20 ipari park működését vizsgálja majd meg a minisztérium megbízásából  a Promei Kht.  Balogh Tamás úgy vélekedett, hogy különösebb változás nem várható az ipari parkok vizsgálatától, arra ugyan lehetőséget ad a jogszabály, hogy a címet megvonják meghatározott esetekben, de ez egyelőre nem szerepel napirenden. Ugyanakkor a 2006. évi ipari park cím pályázatról várhatóan februárban születik döntés.
       
A Colliers Magyarország Kft. felmérése szerint Magyarországon az ipari ingatlanok piaca stabil, rövid távon nem reagál érzékenyen  a konjunkturális hatásokra. Kiemelt figyelmet érdemel a bérlői igények érezhető erősödése az új építésű raktár- illetve gyártócsarnokok iránt, és ez a tendencia valószínűleg a 2007-es évet is jellemezni fogja. A már meglévő ingatlanok üresedési arányának csökkenése miatt az új fejlesztések, barna- és zöldmezős beruházások lendíthetik majd tovább az ipari területek piacát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Vállalkozás

Az ipari parkok a vállalkozások mozgatórugói

A Magyarországon Ipari Park címmel rendelkező projektek többsége folyamatosan fejlődik, az ország valamennyi régiójában már van regionális vagy kistérségi szintű gazdaságfejlesztő hatással rendelkező ipari park - olvasható a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) honlapján közzétett legfrissebb összegzésben.

MTI/hvg.hu Vállalkozás

Kicsikre fókuszál a soproni ipari park

Ipari termelést és szolgáltatásokat végző kis- és középvállalkozások letelepedésére számít a dél-keleti ipari parkban a Soproni Ipari Zóna Szolgáltató Kft. Az ideérkezők összesen 20 hektárból válogathatnak.

MTI Vállalkozás

Júniusig lehet pályázni az "ipari park" címre

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) meghirdette a 2006. évi pályázatot az Ipari Park cím elnyerésére. Június végéig elsősorban olyan szervezetek jelentkezését várják, amelyek aktív résztvevői szeretnének lenni az ipari parkok fejlesztési programjának és főként kis-és közepes vállalkozások számára nyújtanak üzleti szolgáltatásokat. Eredményhirdetés szeptemberben várható.

Karrier

Az első beruházás a Szolnoki Ipari Parkban

A kanadai tulajdonban lévő Eagle Ottawa Hungary Bőrgyártó és Kereskedelmi Kft. települ be elsőként a kialakítás alatt álló 120 hektáros szolnoki ipari parkba, ahol mintegy 6 milliárd forint értékű beruházást valósít meg.

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Közjegyzőnek álcázott csalók kérnek pénzt a lakásvásárlóktól

Sokkoló: olyan meleg volt két napon át, hogy belehalt egy állatfaj jelentős része

Sokkoló: olyan meleg volt két napon át, hogy belehalt egy állatfaj jelentős része

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Könygázzal oszlatták a több tízezres tömeget Athénban

Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Miskolc is nemet mond a nagyobb túlórakeretre

Miskolc is nemet mond a nagyobb túlórakeretre

Visszatér Süsü, a sárkány

Visszatér Süsü, a sárkány