szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Az olaj iránti kereslet bővült, a kínálat stabil volt a harmadik negyedévben.

Az olaj iránti kereslet bővült, a kínálat stabil volt a harmadik negyedévben. Az olajár az időszak alatt 75 dollár körül ingadozott a Nemzetközi Energia Ügynökség (EIA) adatai szerint, ez az esztendő előző negyedéhez képest stagnálást, a 2009-es azonos időszakhoz képest viszont valamivel több mint 10 százalékos emelkedést jelent. Mindez meg is látszik a cégek beszámolóin.

Kirobbanó formában a legnagyobbak

A világ árbevétel alapján legnagyobb cége, a Royal Dutch Shell 2010 július-szeptember között a bázisnál 7 százalékkal magasabb profitot ért el: az egyszeri tételek nélküli eredmény 4,9 milliárd dollár volt, 0,6 milliárddal jobb az elemzők által várt értéknél. A holland társaság egy 40 milliárd dolláros beruházási tervről is beszámolt a tengerentúlon, amely révén megállítható lehet a cég termelésének hét éve csökkenő trendje.

Attraktív, a bázist 55 százalékkal meghaladó adózott eredményről számolt be a piaci kapitalizáció alapján a világ legnagyobb cégének számító Exxon Mobil. Az egy részvényre jutó profit 1,44 dollár volt, elemzők 1,39 dollárt vártak.

Pozitív meglepetést okozott a világ második legértékesebb vállalata, a kínai PetroChina is, amely az időszak alatt 34,7 milliárd jüan (5,2 milliárd dollár) nyereséget termelt: 13 százalékkal magasabbat az előző esztendő harmadik negyedében elértnél, s 1,1 milliárd jüannal többet az előzetes elemzői konszenzusnál. A vállalat árbevétele 36 százalékkal ugrott, a kőolaj-feldolgozás 8,3 százalékkal nőtt a bázishoz képest.

Szép számok a „kisebbeknél” is

Fölülmúlta az elemzői várakozásokat Európa harmadik legnagyobb olajcége, a francia Total is, amely a harmadik három hónapos periódust (egyszeri tételek nélkül) 2,48 milliárd eurós, az egy évvel korábbit 32 százalékkal meghaladó adózott eredménnyel zárta. Az elemzők prognózisainak mediánja 2,43 milliárd euró volt. A cég év/év alapon 4,3 százalékkal növelte a kitermelést, jelezték azonban, hogy 2011-ben már nem lesz az ideihez hasonló bővülés.

A ConocoPhillips kitermelése napi 1,79 millió hordóról 1,72-re esett az egy évvel korábbihoz képest, az adózott profit viszont 55 százalékkal ugrott: a tavalyi 1,5 milliárd dollárról (részvényenként 97 centről) 3,1 milliárd dollárra (részvényenként 2,05 dollárra). Elemzők 1,45 milliárdot vártak ezen a soron.

Lehetett volna jobb is

Emelkedett ugyan, de – a várakozásokhoz képest nem eléggé - a 2009-es árbevétel alapján 11. legnagyobb ágazati cég, a brazil Petroleo Brasileiro adózott eredménye: a harmadik negyedévi profit 8,57 milliárd real – 5 milliárd dollár - volt, a 2009 július-szeptemberi 7,94 milliárd real után. A cégvezetés az adatok magyarázataként a kitermelés vártnál mérsékeltebb bővülését és az állami árszabályozást emelte ki.

Az olajkatasztrófa vitte a profitot

Nyereséges működésről adott számot a BP is, amelynek július-szeptember között újabb 7,7 milliárd dollárjába került az Egyesült Államok legsúlyosabb olajkatasztrófája, ám ezzel együtt is 1,8 milliárd dollár pozitívum szerepelt az adózott eredmény soron. A profit 66 százalékos visszaesést mutat a bázishoz képest. A Mexikói-öbölben történtek összköltsége a legutóbbi adatok szerint 40 milliárd dollárra rúghat.

Nyomot hagyott az olajkatasztrófa az USA második legnagyobb olajvállalata, a Chevron harmadik negyedévi számain is: a cég költségeit jelentősen növelte , hogy megtiltották a Mexikói-Öbölben a fúrást. Az adózott eredmény a várt növekedés helyett 1,6 százalékkal csökkent, 3,77 milliárd dollár lett. A részvényenkénti eredmény 1,87 dollárra rúgott, míg a szakértők előzetesen 2,15 dollárt becsültek.

Kedvező teljesítmények a régióban is

Az elemzői várakozásoknál jobb harmadik negyedévi számokat közölt gyorsjelentésében az OMV. A bécsi székhelyű olajipari társaság egyszeri hatásoktól megtisztított nettó eredménye a 2010 július-szeptemberi időszakban 12 százalékkal javult a bázishoz képest, elérte a 290 millió eurót, amely részvényenként 97 centnek felel meg. Elemzők 249 milliárdos nettó eredményre számítottak.

Robbantott a lengyel PKN Orlen is: a nettó profit 1,02 milliárd zlotyról ( 254 millió euróról), 1,91 milliárd zlotyra (477 millió euróra) javult. A részvényenkénti eredmény 4,17 zloty (1,04 euró) volt 2010. harmadik negyedévében.

Robosztus növekedést vártak az elemzők a beszámolóját szerdán hajnalban publikáló Mol-tól is: a nettó eredmény négyszerese lehet az egy évvel korábbinak. A Bloomberg által megkérdezett hét elemző várakozásának mediánja ezen a soron 89,4 milliárd forint (439,6 millió dollár) a 2009 harmadik negyedévi 12,9 milliárd forint után.

A magyar olajtársaság beszámolója szerint a nettó profit 2010 harmadik negyedévében több mint hatszorosa volt az egy évvel korábbinak.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elindult a Holdra a kínai szonda

Elindult a Holdra a kínai szonda

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak