szerző:
ecoline.hu

Az olaj iránti kereslet bővült, a kínálat stabil volt a harmadik negyedévben.

Az olaj iránti kereslet bővült, a kínálat stabil volt a harmadik negyedévben. Az olajár az időszak alatt 75 dollár körül ingadozott a Nemzetközi Energia Ügynökség (EIA) adatai szerint, ez az esztendő előző negyedéhez képest stagnálást, a 2009-es azonos időszakhoz képest viszont valamivel több mint 10 százalékos emelkedést jelent. Mindez meg is látszik a cégek beszámolóin.

Kirobbanó formában a legnagyobbak

A világ árbevétel alapján legnagyobb cége, a Royal Dutch Shell 2010 július-szeptember között a bázisnál 7 százalékkal magasabb profitot ért el: az egyszeri tételek nélküli eredmény 4,9 milliárd dollár volt, 0,6 milliárddal jobb az elemzők által várt értéknél. A holland társaság egy 40 milliárd dolláros beruházási tervről is beszámolt a tengerentúlon, amely révén megállítható lehet a cég termelésének hét éve csökkenő trendje.

Attraktív, a bázist 55 százalékkal meghaladó adózott eredményről számolt be a piaci kapitalizáció alapján a világ legnagyobb cégének számító Exxon Mobil. Az egy részvényre jutó profit 1,44 dollár volt, elemzők 1,39 dollárt vártak.

Pozitív meglepetést okozott a világ második legértékesebb vállalata, a kínai PetroChina is, amely az időszak alatt 34,7 milliárd jüan (5,2 milliárd dollár) nyereséget termelt: 13 százalékkal magasabbat az előző esztendő harmadik negyedében elértnél, s 1,1 milliárd jüannal többet az előzetes elemzői konszenzusnál. A vállalat árbevétele 36 százalékkal ugrott, a kőolaj-feldolgozás 8,3 százalékkal nőtt a bázishoz képest.

Szép számok a „kisebbeknél” is

Fölülmúlta az elemzői várakozásokat Európa harmadik legnagyobb olajcége, a francia Total is, amely a harmadik három hónapos periódust (egyszeri tételek nélkül) 2,48 milliárd eurós, az egy évvel korábbit 32 százalékkal meghaladó adózott eredménnyel zárta. Az elemzők prognózisainak mediánja 2,43 milliárd euró volt. A cég év/év alapon 4,3 százalékkal növelte a kitermelést, jelezték azonban, hogy 2011-ben már nem lesz az ideihez hasonló bővülés.

A ConocoPhillips kitermelése napi 1,79 millió hordóról 1,72-re esett az egy évvel korábbihoz képest, az adózott profit viszont 55 százalékkal ugrott: a tavalyi 1,5 milliárd dollárról (részvényenként 97 centről) 3,1 milliárd dollárra (részvényenként 2,05 dollárra). Elemzők 1,45 milliárdot vártak ezen a soron.

Lehetett volna jobb is

Emelkedett ugyan, de – a várakozásokhoz képest nem eléggé - a 2009-es árbevétel alapján 11. legnagyobb ágazati cég, a brazil Petroleo Brasileiro adózott eredménye: a harmadik negyedévi profit 8,57 milliárd real – 5 milliárd dollár - volt, a 2009 július-szeptemberi 7,94 milliárd real után. A cégvezetés az adatok magyarázataként a kitermelés vártnál mérsékeltebb bővülését és az állami árszabályozást emelte ki.

Az olajkatasztrófa vitte a profitot

Nyereséges működésről adott számot a BP is, amelynek július-szeptember között újabb 7,7 milliárd dollárjába került az Egyesült Államok legsúlyosabb olajkatasztrófája, ám ezzel együtt is 1,8 milliárd dollár pozitívum szerepelt az adózott eredmény soron. A profit 66 százalékos visszaesést mutat a bázishoz képest. A Mexikói-öbölben történtek összköltsége a legutóbbi adatok szerint 40 milliárd dollárra rúghat.

Nyomot hagyott az olajkatasztrófa az USA második legnagyobb olajvállalata, a Chevron harmadik negyedévi számain is: a cég költségeit jelentősen növelte , hogy megtiltották a Mexikói-Öbölben a fúrást. Az adózott eredmény a várt növekedés helyett 1,6 százalékkal csökkent, 3,77 milliárd dollár lett. A részvényenkénti eredmény 1,87 dollárra rúgott, míg a szakértők előzetesen 2,15 dollárt becsültek.

Kedvező teljesítmények a régióban is

Az elemzői várakozásoknál jobb harmadik negyedévi számokat közölt gyorsjelentésében az OMV. A bécsi székhelyű olajipari társaság egyszeri hatásoktól megtisztított nettó eredménye a 2010 július-szeptemberi időszakban 12 százalékkal javult a bázishoz képest, elérte a 290 millió eurót, amely részvényenként 97 centnek felel meg. Elemzők 249 milliárdos nettó eredményre számítottak.

Robbantott a lengyel PKN Orlen is: a nettó profit 1,02 milliárd zlotyról ( 254 millió euróról), 1,91 milliárd zlotyra (477 millió euróra) javult. A részvényenkénti eredmény 4,17 zloty (1,04 euró) volt 2010. harmadik negyedévében.

Robosztus növekedést vártak az elemzők a beszámolóját szerdán hajnalban publikáló Mol-tól is: a nettó eredmény négyszerese lehet az egy évvel korábbinak. A Bloomberg által megkérdezett hét elemző várakozásának mediánja ezen a soron 89,4 milliárd forint (439,6 millió dollár) a 2009 harmadik negyedévi 12,9 milliárd forint után.

A magyar olajtársaság beszámolója szerint a nettó profit 2010 harmadik negyedévében több mint hatszorosa volt az egy évvel korábbinak.

Ecoline

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Olcsón megúszta Kenderesi Tamás a zaklatási ügyet

Olcsón megúszta Kenderesi Tamás a zaklatási ügyet

Budapest és Pécs is Európa zöld fővárosa lenne

Budapest és Pécs is Európa zöld fővárosa lenne

A BMW is belehúzott, 10 milliárd euróért rendeltek akkumulátorokat

A BMW is belehúzott, 10 milliárd euróért rendeltek akkumulátorokat

A Google videojátékos csodájából egyelőre épp a csoda hiányzik

A Google videojátékos csodájából egyelőre épp a csoda hiányzik

Putyin szerint egyes kelet-európai országok néhány év múlva kiléphetnek az Európai Unióból

Putyin szerint egyes kelet-európai országok néhány év múlva kiléphetnek az Európai Unióból

Megtaláltuk a kormány egyik legsunyibb csalárdságát

Megtaláltuk a kormány egyik legsunyibb csalárdságát