szerző:
hvg.hu

Az adómentesség mindenkinek vonzó éppúgy, mint a színházi, zenei belépő is, ezért aztán egyre gyakrabbanadódik a kérdés, hogy milyen formában lehet ezt megvalósítani.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény I. sz. melléklete

8. A nem pénzben kapott juttatások közül adómentes:

8.28.az ingyenesen vagy kedvezményesen

b) a kifizető által ugyanazon magánszemélynek az adóévben legfeljebb 50 ezer forint értékben juttatott, sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére - muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére - szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj, ide nem értve a Széchenyi Pihenő Kártya szabadidő alszámlájára utalt munkáltatói támogatást;

Alapesetben a munkáltató megvásárolja a jegyet, és egy átadás-átvételi lappal kiadja a dolgozónak. Lehetőség az is, hogy a munkavállaló vásárolja a jegyet a munkáltató nevére szóló számlával, és a munkáltató kifizeti a jegy ellenértékét – mondja Fata László cafeteria-szakértő. Ebben az esetben fontos, hogy olyan számlát fogadjon be a munkaadó, amely megfelel a fenti törvényi szöveg felsorolásának. Gyakori kérdés a mozijegy elszámolhatósága. A NAV-tól kapott friss szerint mivel az nincs benne a felsorolásban, azért a mozijegy nem lesz adómentes.

Harmadik módszer, hogy a munkáltató kizárólag a nevezett célokra használható utalványt ad egy átvételi lap aláírása mellett. Az utalványokat aztán a juttatásban részesülő magánszemély olyan helyeken használhatja fel, mely megfelel a törvényi feltételeknek, és az utalvány kibocsátóval elfogadóhelyi szerződést kötött.

Működhet persze a három lehetőség kombinációja is: például egy 10 ezer forintos jegy átadása mellett a munkáltató elszámol egy 7 ezer forintos számlát majd ad még 33 ezer forint utalványt. Természetesen az adómentesség feltétele, hogy a három módon adott juttatások éves összege ne lépje túl az 50 ezer forintot egy-egy magánszemély esetén.

A juttatás független a SZÉP-kártyától. Adható kedvező adózással maximális feltöltés a szabadidő alszámlára és 50 ezer forintig adómentesen a sporteseményre és kultúrális szolgáltatásra szóló belépő.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
20 fok is lehet ma

20 fok is lehet ma

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

James Bond egy nő karjaiban halt volna meg

James Bond egy nő karjaiban halt volna meg

Négyen meghaltak Dél-Afganisztánban, amikor egy rendezvényen robbantottak

Négyen meghaltak Dél-Afganisztánban, amikor egy rendezvényen robbantottak

Szalai Erzsébet: A Fidesz és a hatalom konvertálása

Szalai Erzsébet: A Fidesz és a hatalom konvertálása

Kórházba került Törőcsik Mari

Kórházba került Törőcsik Mari