szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb zsíros megrendelést kapott a Gíró-Száz András egykori kormányszóvivő idén februárban eladott vállalkozása a Strategopolis. Ezúttal a Miniszterelnökség kötött velük 560 milliós szerződést.

Az augusztus végén meghirdetett igen csábító szakértői tenderre kissé meglepő módon csupán egyetlen ajánlat érkezett: a Strategopolis Stratégiai elemző és kommunikációs tanácsadó Kft.-től. A cég ráadásul fillérre ugyanannyiért vállalkozott a Miniszterelnökség által kért munkára, mint ahogy azt előzetesen becsülték. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint a tanácsadó társaság 560 millióért segíti a Miniszterelnökséget a 2020-ig tartó uniós pénzügyi ciklusban.

Fő feladatuk, hogy támogatassák a kancelláriát az uniós források felhasználásának, illetve a fejlesztéspolitikai intézményrendszer tevékenységének monitorozásában. A Strategopolisnak kell kialakítania a monitoring módszertanát, ezen felül elemzéseket, rendszerszintű kockázatelemzést és kockázatkezelési javaslatokat várnak tőlük, megfejelve némi projekt-, illetve „kiírás életciklus” vizsgálattal. A szerződést a héten írták alá.

A cég hosszas szünet után idén januárban került fel ismét az állami kifizetési listára. Giró-Szász András volt kormányszóvivő vállalkozása 17 millió forintért vállalta el a Lázár János vezette tárca infokommunikációs ágazati monitoring elemzését. A Strategopolis korábban gyakran indult közbeszerzéseken a kormányhoz közel álltó Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a hozzá kapcsolódó Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel. A vállalkozás egyebek mellett a Miniszterelnökség, az EU-forrásokat korábban menedzselő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Országgyűlés Hivatala által kiírt közbeszerzéseken is nyertes volt.

Giró-Szász András, a Fidesz–KDNP-kormány kommunikációért felelős korábbi államtitkára februárban adta el elemző-tanácsadó cégét Mechler Márk ügyvédnek. Nem először vált meg a vállalkozástól, hiszen 2010-ben és 2014-ben is eladta tulajdonrészét. Utóbb akkor, amikor kinevezték a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkárává. A posztról való távozása után viszont ismét övé lett a Strategopolis Kft.

Az új cégtulajdonos természetesen nem az ismeretlenségből érkezett. A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy Mechler Márk 2014 végén például a Fazekas Sándor vezette Földművelésügyi Minisztériummal kötött határozatlan idejű szerződést, méghozzá kiemelt ügyek jogi képviseletére, havonta egymillió forintos megbízási díjért. 2015-ben több eseti megbízást is kapott a jogász a tárcától, általában 750 ezer és 925 ezer forintos megbízási díjért. Tagja annak az ügyvédi konzorciumnak is, amely csaknem ötmilliárd forint értékben kapott megbízást az állami tulajdonú Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft.-től. A társaság jogi szolgáltatásnyújtásra kötött 2020-ig tartó keretszerződést a konzorcium ügyvédi irodáival. Mechler Márk a felügyelőbizottsági elnöke a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.-nek is, márpedig a Fideszben az elmúlt években divatba jött a vadászat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Giró-Szász András visszavonult

A Kormányinfók volt szereplője megint eladta részesedését a Strategopolisban, de ezúttal nem azért, mert kormányzati szerepvállalásra készül. Állítása szerint visszavonult, és már nem közszereplő. Üzlettársa, Heim Péter lapinformációk szerint időközben kegyvesztett lett, miközben a Strategopolis új tulajdonosa egy közbeszerzés-kedvenc jogász.

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

El kell halasztani a szegedi tram-train nagysebességű futáspróbáit

El kell halasztani a szegedi tram-train nagysebességű futáspróbáit