szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Péksüteményből és gyümölcsökből dobták ki a legtöbbet, de a tejtermékeknél és a húsoknál sem mindig sikerült eltalálni, mennyit lehetett volna eladni.

Összesen 19 233 tonna olyan élelmiszert vett meg a Tesco tavaly Magyarországon, amelyet nem tudtak eladni – közölte a cég. Az összes élelmiszerből, amelyet a cég beszerzett, 2 százalékot tettek fölöslegesen a polcokra. Ebből 3400 tonnát eladományoztak rászorulóknak, 2100-at pedig állatmenhelyeknek, a legnagyobb részét azonban ki kellett dobni.

Több, mint 8500 tonna élelmiszert sérültnek minősítettek, 136 tonna pedig a biztonságosan nem adományozható besorolást kapta meg. Szinte pontosan 5 ezer tonna volt az a mennyiség, amely emberi fogyasztásra alkalmas volt ugyan, de mégis a kukákba került.

A legrosszabbul a pékáruknál, valamint a zöldség-gyümölcs pultoknál mérték fel az igényeket, ezek teszik ki az összes kidobott termék 25, illetve 20 százalékát. A hulladék 13 százaléka tejtermék, és majdnem pontosan ugyanennyi hús vagy hal.

A cég azt ígérte: ennek ellenére 2020-ra minden áruházukat felkészítik arra, hogy a felesleget jótékny célra fordíthassák. A 206 üzletük közül jelenleg 118-ból adományoznak. Külsőre nem tökéletes, de még egészséges zöldségeket és gyümölcsöket is árulnak, az ellátási láncot pedig úgy fejlesztik, hogy két nappal gyorsabban kerüljenek a citrusfélék a polcokra, így később romoljanak meg.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!