szerző:
hvg.hu

Több,mint hetvenezer magyar jár át a határon túlra napi rendszerességgel dolgozni, harmaduk Győr-Moson-Sopron megyéből ingázik.

A Győr-Moson-Sopron megyében élők 12 százalékának nem Magyarországon van a munkahelye – írta meg a G7. A portál a KSH mikrocenzusát szemlézte, ebből pedig kiderült:  2016-ban a nyugati megyéből 25 ezer ember járt át napi szinten a határ osztrák vagy szlovák oldalára dolgozni.

Nem is csoda, hogy a Győr-Moson-Sopron megyeiek kapják az országban a második legmagasabb fizetéseket, aminél jobban csak a budapestiek keresnek. Az egyik legalacsonyabb, 1,5 százalékos munkanélküliséget is ebben a megyében mérték.

Az adatokból az is kiderül: míg 2011-ben az egész országból csak 27 ezren ingáztak a magyarországi lakás és a külföldi munkahelyük között napi szinten, 2016-ra ez a szám 72 ezerre nőtt. Az összes ingázó harmada Győr-Moson-Sopron megyében lakik. De a második legtöbb ingázót adó megye is nyugat-dunántúli: Vas megyéből 7500-an mennek át naponta Ausztriába. A lista harmadik helyén Budapest áll, igaz, a közel kétmillió budapestiből naponta alig ötezren járnak át a határon túlra dolgozni. A legkevesebb ingázót Nógrád megyében találták, ott mindössze 861 ember él, aki a határ szlovák oldalán talált volna munkát.

Az új osztrák kormány épp a múlt héten döntött úgy: az Ausztriában járulékokat fizetőt magyarok és más kelet-európaiak kevesebb pénzt kapnak családtámogatásként, mint osztrák kollégáik, ha a gyerekük nem él Ausztriában. A külföldre utalt családi pótlék tekintetében a magyarok vezetik a listát, összesen 38 895 magyar kiskorú után fizetett Ausztria. Azt pedig már mi is bemutattuk, hogy a belső migráció is nagy a nyugati határnál: az ország szegényebb részeiből tömegesen költöznek át az emberek oda, hogy elvégezzék a munkákat, amiket az Ausztriában vagy Szlovákiában dolgozók már nem vállalnának.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyakran félek megszólalni, mert kínos lenne, ha épp akkor akadna be a lemez

Gyakran félek megszólalni, mert kínos lenne, ha épp akkor akadna be a lemez

Mondott pár érdekeset Bánki Erik a lakáskasszák folytatásáról

Mondott pár érdekeset Bánki Erik a lakáskasszák folytatásáról

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

Hamarabb árulják a OnePlus 6T-t, mint ahogy bejelentik?

„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk

„Kutya módot” ígér a Teslákba Elon Musk

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Mentse meg a családját az érzelmi csődtől!

Márki-Zay: Még egyetlen zsarnok sem adta át a hatalmát önként - videó

Márki-Zay: Még egyetlen zsarnok sem adta át a hatalmát önként - videó