szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bőven vannak a történetben ellentmondások és ferdítések. Például az, hogy Kósa azt mondja, soha egy fillért nem fogadott el, miközben a közjegyzői papírban szerepelt egy 800 milliós ajándék Kósa édesanyjának. Aki - mint a sertéstelepes sztori óta tudjuk - nem stróman.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Kedden reggel robbantotta a bombát a Magyar Nemzet: bemutatott egy közjegyzői dokumentumot, amely szerint Kósa Lajost 2013-ban megbízta valaki azzal, hogy kezeljen 1300 milliárd (!) forintot, az összegből a megbízás alapján magyar államkötvényt kellett volna vásárolni, amit a megbízó nevén vezetett befeketetési számlán helyeztek volna el.

A lap azt írja, az Orbán-kormány minisztere a dokumentum szerint

  • pénzt vehetett fel a számláról,
  • átutalásokat végezhetett,
  • és teljes körű számlaügyintézést bonyolíthatott le,

Egyedül a számla megszüntetésére nem kapott jogosultságot.

Kósa Lajos beleállt a sztoriba, a közjegyzői dokumentum hitelességét nem vitatta, de azt mondta, nem kezelt számlát, a történet szélhámosság. A megbízóval kapcsolatban először azt mondta,

  • egy barátja ajánlott neki egy német nőt, azzal, hogy nagyobb összeget örökölt, és befektetné,
  • majd a megbízó személye hirtelen egy csengeri háztartásbelire változott.

A kettő valahol fedi egymást: bár a nő nem német, Csengerben él, de azt állítja, a Németországban dolgozó apja hagyta rá a nagy vagyont. Ez önmagában is gyanakodásra adhatot volna okot az akkor polgármester-képviselőnek, az apuka a leggazdagabb 25 német között kellett volna hogy legyen ekkora vagyonnal.

Kósa a más témában tartott sajtótájékoztató után a Facebook-oldalán videóüzenetben is elmagyarázta a saját nézőpontját. A tételmondatok:

  • 2012 őszén kereste fel egy ügyvéd és egy csengeri nő, aki háztartásbeli, nagy összeg tulajdonosa, amit adatokkal és iratokkal támasztott alá. A pénzt be akarta fektetni, mire Kósa az állampapírokat javasolta.
  • A megállapodásokat sokszor átírták, az egészből végül - 2016-17 fordulójára - nem lett semmi. Kósa akkor úgy gondolta, megvezették.
  • A történet egy szélhámosság, lejáratási kísérlet.
  • A nő pénzéhez nem nyúlt, banki hozzáférést nem kapott.

És a későbbiek ismeretében egy fontos mondat:

„Soha egy fillért nem fogadtam el, az én lelkiismeretem tiszta.”

Kósa tehát konzekvens abban, hogy szélhámosságról beszél, ám nemcsak a nő leírásában, de abban is van már itt ellentmondás, hogy milyen módon kerültek kapcsolatba. A hvg.hu-nak adott interjúban is azt magyarázta, a nő kereste meg őt. Arra a kérdésre, hogyhogy nem gyanakodott a történet hitelességét illetően, Kósa azt mondta,

"a nő mutatott egy csomó papírt, de azok németül voltak."

Ezzel szemben a nő fia a hvg.hu-nak azt mondta, Kósa kereste meg őket, mikor tudomására jutott a hatalmas összeg története.

Ismeretlen ismerős

A Kósával folytatott beszélgetések alapján úgy tűnt, a nő ismeretlen volt a politikus számára, azonban idővel az is világossá vált, ez nehezen hihető. Egyrészt a nő helyett nyilatkozó ismerős azt mondta, a Kósa Lajoshoz több szálon is kötődő Orendi Mihálytól szerzett tudomást Kósa Lajos az általa csak "csengeri szélhámosnőként" emlegetett Szabóné Matkó Mária állítólagos gigászi örökségről, ezután kereste meg a nőt a volt debreceni polgármester. Orendi pedig állítása szerint Szabóné korábbi ügyvédjétől tudta meg az infót, ugyanis sógorok. A férfi azt mondta,

  • a Fidesz tárca nélküli minisztere nemcsak, hogy kapcsolatot keresett a helyben csak „Malájnéként” ismert Szabónéval, hanem maga vetette fel, hogy hozzanak létre egy közös céget.

Kósával közös cége ugyan nincs a nőnek, viszont a Kósához valamilyen módon köthető emberekkel van.

Szabónénak van egy cége, az Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft, melynek résztulajdonosa, egyben ügyvezetője nem más, mint az évek óta Kósa barátjaként, bizalmi embereként számon tartott Orendi Mihály. A cégben tulajdonos a Kis Hal Befektetési és Tanácsadó Kft. is, melynek tulajdonosa a Kósa Lajossal, illetve a Kósa családdal bizalmi viszonyban álló Fiák István, a kft. ügyvezetője pedig 2013 és 2015 között Fiák Blanka nevű lánya volt.

Fiák volt az, aki 6 millió forintért eladta Kósa Lajos feleségének a 139 milliós eszközállományú Tócó-Pece Kft.-t, amely cég korábban feltűnt a Kósa édesanyja által vásárolt sertéstelep körül is.

Orendi és Fiák tagja a Kósa Lajos által elnökölt Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnek, pár hete együtt szurkoltak a téli olimpián. Hadházy Ákos LMP-s társelnök további szereplőket is feltárt az ügyben.

©

Kósa és Szabó Gáborné Csengerről is ismerte egymást, a településen megtudtuk, hogy a minisztert látták vendégeskedni is a nőnél, aki egyébként, mint azt a fideszes polgármester, Forján Zsolt is megerősítette, jelentős adományt tett a helyi gimnázium javára.

 A nő - ismerőse elmondása szerint - időközben csalódott Kósában és üzlettársaiban, ezért megszakítja velük a céges kapcsolatot, és mindent visszavon, amiben megállapodtak.

"Édesanyám nem strómanja senkinek"

Az ügy szempontjából azonban szinte lényegtelen, hogy Kósa Lajos mikortól ismerte a nőt ahhoz képest, hogy szerda reggelre kiderült, közjegyzői dokumentum van arról, hogy Kósa Lajos édesanyjának utalnak majd 800 millió forintot.

Miután pénzmozgás Kósa elmondása szerint nem volt, így az édesanyja sem jutott hozzá 800 millió forinthoz, azonban a szándék erre megvolt. Az Indexnek a nő ismerőse - aki a hvg.hu-nak is nyilatkozott - erről azt mondta, Kósa évek alatt járta ki ezt az összeget az édesanyja számára.

Kósa ezt a szálat egyetlen egyszer sem említette, szerdán már nem válaszolt a kérdésekre. Azt is csak szerdán jelentette be, hogy feljelentést tesz a nő ellen, aki ellen, mint azt a nevében nyilatkozó barát is megerősítette, nyomoznak, de a közlés szerint nem a Kósa-ügylet, hanem egy hiteltartozás miatt. A kormányzati média egyébként megállt kedden ezen a szinten: egy csaló próbálja lejáratni Kósát.

Kósa Lajos a felesége és 82 éves édesanyja cégvásárlásai kapcsán korábban magyarázkodni kényszerült, ekkor mondta, hogy édesanyja nem strómanja senkinek, de családja ügyeiről nem kívánt nyilatkozni, mondván, az magánszféra, "a magánszféra attól magánszféra hogy magánszféra."

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Joó Hajnalka Vállalkozás

Kósa bizalmi embere volt a kapocs a "csengeri szélhámosnőhöz"

Egyre mélyebb és egyre különösebb összefüggések derülnek ki a tárca nélküli miniszter és volt debreceni polgármester és az őt néhány éve utóbbi minőségében megkörnyékező, általa csak "csengeri szélhámosnőként" emlegetett Szabó Gáborné között. A hvg.hu szerda délelőtt Csengeren próbált beszélni a 4,3 milliárdos öröksége kezelésével Kósát megbízó nővel, de nem jött ki a házból, a család egy barátja beszélt helyette. Az illető azt mondja: Szabóné mostanra csalódott a miniszterben és üzlettársaiban, ezért megszakítja velük a céges kapcsolatot, és mindent visszavon, amiben megállapodtak.

Újból kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában

Újból kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában

Narancs.hu: Vádat emeltek egy nyolcéves fiúval fajtalankodó volt gyulai rendőr ellen

Narancs.hu: Vádat emeltek egy nyolcéves fiúval fajtalankodó volt gyulai rendőr ellen

FBI: Kína több amerikai állampolgár egészségügyi adataihoz is hozzáfért

FBI: Kína több amerikai állampolgár egészségügyi adataihoz is hozzáfért