szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezúttal 20 százalékos zsírtartalmú tejfölöket ellenőriztek élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontból. A 31 tejfölből 15-tel szemben kellett valamilyen probléma miatt eljárást indítani, három esetben élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak.

A szakemberek összesen 31 féle – 29 hazai és 2 külföldi – terméket ellenőriztek, azt figyelték, megfelelnek-e az élelmiszer-biztonsági paramétereknek és a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak.

A laboratóriumban mikrobiológiai vizsgálatokat végeztek, mérték egyebek mellett a kultúrából származó tejsavbaktériumok számát, a zsír- és szárazanyagtartalmat, zsírmentes szárazanyagtartalmat és savfokot is. Keresték a hamisításra utaló jeleket és a nem engedélyezett anyagokat is.

Mint kiderült, a vizsgált tejfölök mindegyike tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült. A termékeket nem hamisították növényi zsírral, más adalékanyagot vagy lisztet sem adtak hozzá állományjavítás, sűrítés céljából.

Egy tejfölnél problémát jelentett a penész, amit a hatósági érzékszervi vizsgálatok során tapasztaltak a szakemberek. A penészes tejföl romlottnak minősül, ami élelmiszer-biztonsági szempontból kifogásolható, ezért a Nébih élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a termék előállítójára.

Szintén hiba volt, hogy a tejsavbaktériumok száma egy terméknél nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget (10ˆ6/g). Ugyanennél a terméknél volt probléma, hogy nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket.

Komolyabb jelölési hibának számított, hogy egy terméken „gluténmentes” feliratot használt az előállító. Ez azért kifogásolható, mert minden tejföl természetes módon gluténmentes, így a gluténmentes felirat félrevezető, egy nem létező többletértéket sugall a vásárlók számára. A Nébih kötelezte az előállítót a jelölés javítására.

A legtöbb problémát a zsírtartalom okozta: 13 tejfölnél a csomagoláson feltüntetettnél alacsonyabbat mutatott ki a laboratórium. Egy külföldi terméknél az eltérés több mint 10 százalékos volt, így a hivatal élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki. A többi 12 tejfölnél kismértékű volt az eltérés, ezért a hatóság figyelmeztetésben részesítette az érintett vállalkozásokat.

A vizsgálatok nyomán 15 termékkel szemben indult eljárást. 12 termék gyártói figyelmeztetésben részesülnek, három termék előállítója élelmiszer-ellenőrzési bírságot kap, összesen 700 ezer forint értékben.

A tejfölök kedveltségi kóstolásán laikus és szakértő kóstolók bírálták a termékeket külső megjelenés, állomány, illat és íz alapján. A hatósági vizsgálatok nem megfelelő eredménye miatt 3 termék nem kaphatott helyezést, de ez a győztesek rangsorát nem befolyásolta. Végeredményben a 20 százalékos zsírtartalmú tejfölök versenyében első helyen a Coop terméke végzett, a második lett a Magyar tejföl, a harmadik a Lipóti tejföl lett.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!