szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszava úgy tudja, az Ikarus Egyedivel való szerződésének bedőlése után a BKV újraindítja korábbi buszösszeszerelő üzemét, amellyel évente néhány tucat új buszt tudna gyártani.

Újraindítaná a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) a buszösszeszerelő részlegét – írja a Népszava, bár a BKV nem kommentálta, a városháza pedig nem erősítette meg az értesülést. A lap ellenben úgy tudja, hogy a BKV vezetése nemrégiben már levélben fordult a városvezetéshez, hogy újraindulhasson a korábban befagyasztott összeszerelő tevékenysége, a közlekedési vállalat pedig évente néhány tucat új buszt tudna saját használatra legyártani.

A Népszava szerint a BKV döntésének köze van ahhoz, hogy a korábban Mabi-Bus néven futó Ikarus Egyedi Kft. július elején csődöt jelentett annak ellenére, hogy a BKV végül tőlük rendelt buszokat a két évvel ezelőtti metrópótlótenderen az olcsóbb lengyel Solaris-buszok helyett.

Az Ikarus Egyedi buszait is a BKV-nak kellett volna készre szerelnie, és bár a csődöt jelentő buszgyártót a kormány stratégiailag kiemelt vállalattá nyilvánította, a BKV végül szerződést bontott velük.

A Népszava most arról ír, hogy bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a kormány magyar buszgyártást akar, de ebben eddig kudarcot vallottak, a kormány végül elengedi az Ikarus Egyedi kezét, a BKV ezért is gondolkozik újra saját összeszerelésű buszokban.

A lap hozzáteszi, ez ugyanakkor csak részben oldaná a BKV szükségleteit, mert a fővárosi járműflotta súlyosan elöregedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!