szerző:
hvg.hu

Ez egy országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszból derült ki.

2014 és 2020 között valamivel több, mint 3 ezer milliárd forintot kaptak az Európai Uniótól a magyarországi mikor-, kis- és közepes vállalkozások. Ez abból az írásbeli válaszból derült ki, amelyet Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára küldött a jobbikos Bana Tibor országgyűlési képviselőnek. Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi: Mekkora támogatáshoz jutottak a 2014-2020-as költségvetési időszakban a mikro-, kis- és közepes vállalkozások?.

Kiderült:

  • eddig több mint 160 felhívást tettek közzé,
  • jelenleg 54 kiírás érhető el,
  • a jövőben újabb 8-at hirdetnek meg,
  • 2014 óta nagyjából 10 ezer vállalkozás 14 ezer projektje kapott uniós támogatást.

Nyár elején írtunk arról, hogy önti a pénzt a kormány a kisvállalkozások külpiacra lépésébe, csakhogy a cégek ennek ellenére is nehezen kapnak hitelt. Pályázni csak azok a cégek tudnak, amelyek több éve eredményesen gazdálkodnak, és több alkalmazottjuk is van. Visszatartó erő az is, hogy a hitelek zöme utófinanszírozott.

Ma Magyarországon több mint egymillió kkv működik, nagy részük mikro- és kisvállalkozás, a GDP több mint felét termelik, és csaknem 4 millió embernek adnak munkát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!