szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Megindult a felszámolás a Paprikakert Tész Kft ellen, csaknem egymilliárd forintot vasalnának be a cégen, a szegedi Vadasparkban, uniós pénzből felhúzott kalandparkra elköltött pénzt is vissza kell fizetniük. Ez már a második Simonka-közeli cég, amely megbukott, a Magyar Termés Tész Kft. ügyében 973 millió forintos költségvetési csalás miatt folyik nyomozás, de más, ehhez a körhöz tartozó cégeknél is vizsgálódnak.

Az állam 760 millió forintot kér vissza a Simonka György fideszes képviselőhöz közel álló Paprikakert Tész Kft.-től, vissza kell fizetniük a szegedi Vadasparkban felépített Kalandparkra elköltött 277 millió forintot is, amelyet uniós pályázaton nyert az egyébként zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó cég. Közel félmilliárd forintot a mezőgazdasági hivatal követel vissza, ez nagyjából a 2014-ben elutalt támogatás összegével egyezik meg, 2013-ban egyébként ebből a forrásból egymilliárd forintot kapott az MVH-tól a Paprikakert fejlesztésre, azt nem kérik vissza. Pár százezer forintot a közüzemi szolgáltatók vasalnának be a cégen, de van két magánhitelező is, fejenként kétszázmilliót szeretnének viszontlátni. A felszámolás megindítását a múlt héten jegyezték be.

©

Simonka barátaira is rájár a rúd: a Szerviz Bodzás Kft., amely a képviselő egyik barátjának, Uhrin Andrásnak a tulajdona, kényszertörlésre került még januárban. Ez a kft. a Paprikakert Tész Kft. közbeszerzésén befutó volt, a képviselő által a Belügyminisztériumnál kijárt közmunka-mintaprogramon is jól szerepelt, persze a mintaprogram befulladt. Simonka jobbkeze, Szegedi Balázs, aki a választási kampányban a képviselő mellett dolgozott, és a Békés Megyei Közgyűlés fejlesztési bizottságának a tagja, egy szociális szövetkezetet alapított még évekkel korábban, az előző ciklusban TÁMOP pályázaton nyert ötvenmillió forintot, szeptembertől ez is kényszertörlésre került.

Nem a Paprikakert az első bedőlt cég, amelynek megalapításához és működéséhez is köze volt Simonka Györgynek. Három évvel ezelőtt a HVG-ben jelent meg egy cikk arról, hogyan vezette meg a támogatási forrást osztó hatóságokat a Magyar Termés Tész Kft. úgy, hogy a telephelyfejlesztésre kapott százmilliós támogatásból a Simba Hungary Kft.-től vásárolta meg a telephelyet, miközben akkoriban még mindkét céget Simonka vezette. A Magyar Termés Tész Kft.-vel kapcsolatosan nyomozás folyik költségvetési csalás gyanújával, ez a Paprikakert Tész Kft.-re is kiterjed. Az előbbinél a gyanú szerint 973 millió forint közpénzt csaltak el, ez utóbbiról egyelőre csak annyit tudunk, hogy visszakér az állam közel 800 millió forintot.

©

Pofátlan trükkök

A Magyar Termés Tész Kft. ellen költségvetési csalás gyanújával folyik a nyomozás, amely egyébként érinti a Paprikakert Tész Kft.-t is. Így a felszámolás elindítása a Paprikakert Tész Kft. ellen nem meglepő, az érdekes az, hogy kik, és milyen összegben nyújtják be a számlát, illetve az, hogy milyen területek kerülnek majd be a felszámolásba, és azokat majd kik fogják megvásárolni.

Még februárban írtunk arról, hogy az a terület, ahol az előbbi cégek vannak bejegyezve (vagy voltak valamikor bejegyezve), holdbéli tájként festenek, holott papírforma szerint itt több százmilliós beruházásoknak kellene állniuk, és virágzó agrárcégeknek működniük. Nemrég a 24.hu derítette ki, hogy a Simonka falujában, Pusztaottlakán bejelentett Magyar Termés Tész Kft. 2015-ben megindult felszámolása során elkeltek az árverésre kiírt területek. Azokat azonban vagy a falu önkormányzata, vagy az azzal együtt újabb százmilliós uniós összegeket elnyerő Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Kft. vásárolta meg. Ráadásul a nonprofit kft. tulajdonosa az önkormányzat mellett egy alapítvány, amelynek elnöke Simonka testvére, Tóth Pálné.

Így pár év leforgása alatt, úgy, hogy közben eltapsoltak milliárdokat, a Simonka-féle Simba Kft.-től visszakerült a terület Simonka testvérének alapítványához, a Pusztaottlaka Fejlődésért Alapítványhoz. Magyarul, eltapsolhatnak úgy újabb csillagászati összegeket ugyanazon a pár hektáron, hogy semmi garancia nincs az eddigi tapasztalatok alapján arra, hogy az ott élők, vagy közelben működő vállalkozások számára valamikor megtérül a befektetett pénz.

Jól bevált módszerek

A Magyar Termés Tész Kft. felszámolása során alkalmazott trükköt a Paprikakert Tész Kft.-nél is bevethetik: a bejelentkezett hitelezői között nem csak az állam akarja visszakapni a pénzét, de 230 millió forintra nyújtotta be a számlát a Segítő Szolgálat – mivel ennél több nem szerepel a cégadatbázisban kiírt felszámolásban, egyelőre nem tudjuk, hogy milyen címen szerepel a követelés –, 199 millió forintot pedig az Aktív Klub Kft. szeretne visszaszerezni.

Medgyesegyháza: Görögdinnyét szedő munkások Simonka György Medgyesegyháza határában lévő tízhektáros görögdinnyeföldjén
©

Ez azért különös, mert a hitelezőként bejelentkezett kft. tulajdonosa jelenleg Gábriel Pálné, aki a sajtóban sokszor pont a megint csak százmilliós uniós források megszerzésével szereplő Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítványt vezette éveken át. Igaz, ennek a civil szervezetnek már nem ő az elnöke, de további uniós forrásokat söpör be, miközben egy lepukkant kis épületbe tették át a székhelyét Pusztaottlakáról. Az Aktív Klub Kft. pedig azon cégek közé tartozik, amelyek az elmúlt tíz évben szinte évente megváltoztatták a nevüket, erről Hadházy Ákos is beszámolt korrupcióinfóján.

A szóbanforgó cég is volt már ABS Kft., Vidéki Szépség Tour Kft., Vidék-Tour Kft., Garusi Hungary Kft., míg az elmúlt évtizedben a tulajdonosok között volt Font Sándor fideszes parlamenti képviselő, Ruck Márton Simonka volt üzlettársa a Magyar Termés Tész Kft. ben, aki polgármesterként állt Medgyesegyháza élén, jelenleg pedig a Békés Megyei Közgyűlés fejlesztési bizottságának az elnöke. De felbukkant Galló Ferenc és Tóth Renáta, Simonka unokahúga is. A cég neve egyébként még akkor járta meg a sajtót, amikor kiderült, hogy uniós forrást nyertek egy autómosó megépítésére Tótkomlóson, majd ez Orosházán épült meg végül.

Simonka György a Magyar Dinnyeszövetség elnöke (b) és Budai Gyula
©

A jól bevált módszerek: gyakori névváltoztatás, így pályázatokat benyújtani, főként az azonos tulajdonosi körű cégekkel együttműködésben. Majd amikor ég a ház, akkor a felszámolás alá került ingatlanokat, vagyont olcsón megvásárolják ezek a cégek egymástól.

Arról, hogy milyen címen nyújtott be igényt hitelezőként az Aktív Klub Kft., illetve a Segítő Szolgálat, még nem kaptunk választ, ahogy egyelőre azt sem tudjuk, hogy milyen területeket fognak majd elárverezni. A hirdetményben annyi szerepel, hogy egy hatvani, egy békéscsabai és egy szegedi ingatlan, összesen 600 millió forint értékben, fedezheti a felszámolás költségeit.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint egyébként már 28 személy gyanúsítotti kihallgatásán vannak túl, ez majdnem kétszer annyi, amennyiről még júliusban lehetett tudni. Azt is közölte a hatóság, hogy a júliustól hatályos büntető eljárás szerint a nyomozás kétéves időtartama után azt egyszer lehet meghosszabbítani, legfeljebb fél évvel. Így, mivel a vizsgálat határideje július 15-vel lejárt, legkésőbb december közepéig le kell zárnia nyomozást.

Másokat is magával ránthat a sok ügyeskedés

Pusztaottlaka tehát bezsákolta a Magyar Termés Tész Kft. felszámolásából a helyi ingatlanokat, de van a környéken olyan település, amely most aggódhat a Paprikakert Tész Kft. felszámolása miatt. Medgyesegyháza közel félmilliárd forintot nyert ipari parkra, de pechjére az önkormányzat a Paprikakert Tész Kft. vel és a Mentor Menedzsment Kft.-vel bútorozott össze egy konzorciumban.

©

A Paprikakert már kiugrott (nyilván a vizsgálatok miatt), de Mentor Menedzsment tovább vinné a boltot. Az egyszerűség kedvéért elég annyi a cégről, hogy ők is többször váltottak nevet, többször nyertek is uniós forrásokat, amit Pusztaottlakán költhettek el. A Paprikakert Tész, amikor 277 millió forintot nyert a szegedi Vadasparkban a Kalandozoo beruházásra, ezt a céget bízta meg a projekt lebonyolításával, magyarul most, hogy visszakéri az állam a pénzt, ők is szívhatják a fogukat, és szívják is.

A cégnek 2015-ben 1,3 milliárd forintos árbevétele volt, tavaly már csak 18 millió forintot tudott bekasszírozni. Információink szerint hónapok óta megy a huzavona, hogy a beruházásra kijelölt terület átminősítését bonyolítsák le, ennek költsége 40 millió forint körül van, úgy tűnik a Mentor Menedzsment Kft.-nek most ezt nem könnyű kitenni az asztalra. Tehát most Medgyesegyháza aggódhat, hogy talpon marad-e a Mentor Menedzsment Kft., vagy megy a levesbe, de akkor ugrik a félmilliárd forintos ipari park is, amira a TOP-os pályázaton nyert pénzt a kisváros.

Simonka Kalandparkja

Nagyjából tíz év telt el azóta, hogy a battonyai Karsai József kivonult a dinnyetermelőkkel Simonka György „erődítmenyeihez” Medgyesbodzáson és Pusztaottlakán, hogy a felvásárlótól magasabb árakat csikarjanak ki. Akkor már ugyan pusztaottlakai polgármester is volt Simonka, de inkább kereskedőként ismerték még őt. 2010-ben választották meg a térség parlamenti képviselőjének, azóta dől a pénz a Viharsarokba, főleg Pusztaottlakára, de csak halvány nyomokban látni a változást.

©

2012-13-ban a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-re is rátette volna a kezét, a pályázatra kiírt földrészletek egy részét barátai, üzlettársai nyerték, majd hónapokon át egyeztetett az érintettekkel, hogyan képzelik el az életet a 230 éves nagybirtok felszeletelése után. Ám végül itt leállították a képviselőt, a helyiek úgy tudják, hogy be sem teheti a lábát Mezőhegyesre. Lázár János éppen a napokban vette át a gyeplőt a mostanra visszaállamosított gazdaságban, meg is jegyezte a múlt heti sajtótájékoztatóján, hogy a kormány fontos tartalékként tekint Békés megyére, Gyulára mint kiemelt turisztikai központra, a megye másik felén pedig Mezőhegyesre mint kiemelt gazdasági központra. A kettő között, a Viharsarokban ügyködik Simonka, de erről egy szó sem esett. Most a hozzá közel álló cégek utáni nyomozás miatt betelhet a pohár, és elengedik Simonka kezét.

Nem is csoda, ha nyáron Simonka György, Gyula és Mezőhegyes között, a „lendületes fejlődés” égisze alatt, hat településen népkonyhákat indított el. De valami nagyon nem működhet, maga Simonka György írta a közösségi oldalán, hogy egyesek sunyi módon belekötöttek még a népkonyhába is, így a kormányhivatal vizsgálatot indított. Amíg ez tart, addig újabb településeken nem tudják megnyitni a konyhákat.

„Ameddig az erőmből telik, én védeni fogom a népkonyhákat, mert én – nem tagadom – még jól emlékszem, milyen érzés igazán éhesnek lenni” – írta Simonka a Facebookon. Ez maradt a képviselőnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre több gazdag vásárol útlevelet, hogy kijátssza a koronavírust

Egyre több gazdag vásárol útlevelet, hogy kijátssza a koronavírust

A Maserati leleplezte eddigi leggyorsabb szedánjait

A Maserati leleplezte eddigi leggyorsabb szedánjait

Történelmet írt a Barátok közt

Történelmet írt a Barátok közt