szerző:
Daczi Dóra
Tetszett a cikk?

A csok bővítésével a kormány egy a kedvezményes áfánál sokkal rugalmasabb lakáspolitikai eszköz mellett döntött. Az építőipar némi levegőhöz jut, de a kétgyerekesek könnyített hitelfelvétele még nem oldja meg az ágazat problémáit.

Gulyás Gergely a mai kormányinfón jelentette be, hogy a kétgyerekesek számára is elérhető lesz az új lakásokra a fixen 3 százalékos kamatozású lakáshitel 10 millió forintig. A háromgyerekesek esetében az összeg 15 millió forintra emelkedik, a különbséget a lakáskasszáktól felszabaduló forrásokból csoportosítják át.

A miniszterelnökséget vezető miniszter azt nyilatkozta, a kormány a hét végén tesz bejelentést a családtámogatással kapcsolatos nemzeti konzultációról. A miniszter elmondta, hogy a kormány szeretné, ha a bővítés már az idén életbe lépne, ehhez azonban banki szabályokat is módosítani kell.

©

A 2019. évi költségvetésben 242 milliárd forintot különítettek el a programra; az összeg nagysága, illetve az lakástakarékok ellehetetlenítése is azt sejtette, hogy bővíteni fogják a programot. A kormány adatai szerint indulása óta 81 ezer családnak, nagyjából 330 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény, eddig 232 milliárd forint támogatást fizettek ki, és 26 ezer családban vállaltak újabb gyermeket a program miatt.

Jelenleg több a kérdés, mint a válasz; például máig nem derültek ki részletek arról, pontosan mekkora összeggel ösztönöznék az 5000 fő alatti településekre költöző kétgyerekes családokat. A kistelepülések polgármesterei egyébként nem fogadták kitörő örömmel a lehetséges csok-roham hírét, hiszen olyan infrastrukturális fejlesztéseket kellene megvalósítaniuk, melyekre nincs keret.

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor alapító-ügyvezetője szerint a kormány többször jelezte, hogy elégedetlen a csok-kihelyezések abszolút értékével. A szakértő szerint a kedvezményes áfával szemben most egy sokkal rugalmasabb, variálhatóbb lakáspolitikai eszközt alakítottak ki, és „újépítésű lakások vásárlásához ez a legkönnyebb csatorna”.

Más kérdés, hogyan hat mindez az építőiparra. A kedvezményes áfa megszűnésének bejelentése után Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt nyilatkozta, hogy a kormány gondolkodik egy hasonló, a lakásvásárlóknak nyújtandó kedvezmény bevezetésén, erről azonban még nem született döntés. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint a piac abban bízik, hogy bevezetik a lakásfelújítások forgalmi adójának részleges visszatérítését.

A kedvezményes áfa kivezetésének hírére egyébként alig maradt 2020-ra betervezett lakásprojekt. Koji szerint a csok-bővítés hatására bejelenthetnek néhány újabb társasházfejlesztést, és a családi házakból is több fog épülni, mint eddig tervezték, de „szükség lenne még két-három bejelentésre ahhoz, hogy a piac biztonságban érezze magát”. Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy a 2020-tól megszűnő kedvezményes áfa keresletcsökkenését mennyiben tudja majd kompenzálni a csok bővítése.

Koji szerint a bővítés nem hoz javulást az ágazat egyik legnagyobb problémája, a munkaerőhiány kapcsán. A válság után 80 ezren tűntek el a szektorból, helyettük 60 ezer, gyakran nem is szakember munkavállaló dolgozik, betanításuk rengeteg időt és pénzt emészt fel. „Az elmúlt másfél évben 22 százalékos béremelés volt az építőiparban, a legkönnyebben ezzel lehet az ágazatban tartani a munkavállalókat” – mondta az elnök.

A költségek növekedése ráadásul többszörösen túlszárnyalta a bérekét; az elmúlt két évben évente 30-40 százalékkal drágult a házépítés. Az ÉVOSZ friss, 400 céget bevonó felmérésből az derült ki, hogy a kivitelezők további kétszámjegyű költségnövekedéssel számolnak, és cége válogatja majd, hogy ezt mennyivel szorozva hárítják át a vevőkre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!