szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A testület szerint megfelel az uniós feltételeknek az a program, amely a kis- és középvállalkozásoknak hivatott segítséget nyújtani és likviditást biztosítani a koronavírus-válság hatásainak enyhítése érdekében.

Jóváhagyta azt a magyar programot az Európai Bizottság, amely a kis- és középvállalkozások által fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célozza – olvasható a testület közleményében. Hozzátették, hogy a bizottság az intézkedésre a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabálya alapján bólintott rá.

A bizottság szerint a magyar program egyebek mellett azért van összhangban az ideiglenes keretszabályban meghatározott feltételekkel, mert

  • a támogatás összege vállalkozásonként nem fogja meghaladni a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozások esetében a 200 000 eurót, a halászati és akvakultúra-ágazatban tevékeny vállalkozások esetében a 240 000 eurót, az összes többi ágazatban működő vállalkozások esetében pedig az 1 600 000 eurót,
  • a program 2021. december 31-én lezárul.

A program keretében az állami támogatás azáltal valósul meg, hogy a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalékra mérséklődik, az iparűzésiadó-előleg pedig 50 százalékkal csökken.

A miniszterelnök december 19-én jelentette be, hogy egyebek mellett az iparűzési adóhoz is hozzányúlnak a gazdaságvédelmi akcióterv keretén belül. Akkor azt ígérte, hogy a 25 ezer főnél kevesebb lakosú települések támogatást kapnak az így kiesett bevételek helyett, a nagyobb városok helyzetét pedig egyenként tekintik át.

A döntés ellen több ellenzéki vezetésű város, kerület tiltakozott az ünnepi díszkivilágítás lekapcsolásával.

Korábban Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab fideszes polgármestere azt közölte: nagyjából 150 milliárd forintot buknak az intézkedéssel az önkormányzatok, az összeg 70 százaléka pedig a nagyvárosok kasszájából hiányzik majd.

A Fővárosi Önkormányzat bevétele 15-20 milliárd forinttal csökkenhet a kormány döntése értelmében. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes ezzel kapcsolatban azt mondta: ha ehhez az összeghez valóban nem férnek majd hozzá, az önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz.

A kisebb települések támogatásáról január közepén jelent meg a kormányrendelet, ennek értelmében a támogatást – a 2021. évben kieső iparűzési adóbevételének összegével megegyező összegben – a központi költségvetésből, két részletben, legkésőbb júniusban és októberben kapják meg. A nagyobb településekről nem ejtettek szót a jogszabályban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!