szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az év végére leállhatnak a közszolgáltatások és több intézményt is be kell zárni a fővárosban az iparűzési adó csökkentése miatt.

Hozzávetőlegesen 15–20 milliárddal csökkenti a fővárosi önkormányzat bevételét az, hogy Orbán Viktor kormányfő bejelentése szerint megfelezik az iparűzési adót. Budapest idei költségvetésében a teljes tartalékkeret 15 milliárd forint, így könnyen csődközelbe kerülhet a főváros – írja a Népszava.

A főváros működtetése havonta 20–25 milliárd forintot emészt fel. 2021. január elsején 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. Ha erre rájön az iparűzési adó bevétel 15–20 milliárdos mínusza, akkor a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz

– mondta a lapnak Kiss Ambrus, az általános főpolgármester-helyettes.

Kiss szerint ha a főváros fizetésképtelenné válik, akkor nem tudja kifizetni a béreket és tovább finanszírozni a közszolgáltató cégek és az önkormányzati intézmények működését.

Kiss Ambrus szerint a csőd elkerülése érdekében elég lenne elengedni a 36 milliárdos szolidaritási adót.

Az Orbán-kormány válságkezelésre, illetve a kis- és középvállalkozások megsegítésére hivatkozva az idei évre 1 százalékban maximálta az iparűzési adó mértékét, márpedig a nagyvárosok többsége eddig 2 százalékot szedett. A Fővárosi Önkormányzat 139 milliárd forint iparűzési bevétellel számolt 2021. évre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 30 ezer témában nem mondott igazat négy év alatt Trump

Több mint 30 ezer témában nem mondott igazat négy év alatt Trump

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Megváltozott a YouTube egyik funkciója, ezernyi új videót fedezhet fel vele

Özil után újabb világbajnok távozik az Arsenaltól

Özil után újabb világbajnok távozik az Arsenaltól