szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összesen négy lépést jelentett be.

Járvány idején az emberi életek mellett a családokat és a vállalkozásokat is védeni kell – közölte a miniszterelnök szombati Facebook-videójában.

Elhangzott, hogy kiegészítik a gazdaságvédelmi akciótervet, négy döntést jelentett be:

  • a hitelvisszafizetési moratóriumot július elsejéig meghosszabbítják. A hosszabítás automatikus, csak annak kell felkeresnie a bankját, aki fizetni akarja a részleteket.
  • a járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban a bérköltségek kétharmadának átvállalásával és a járulékfizetés elengedésével támogatja a kormány. A vendéglátóhelyek, szállodák mellett ezt a támogatási formát kiterjesztik a szünetelni kényszerülő magántulajdonban lévő "buszos vállalkozásokra" is.
  • a kkv-k és az egyéni vállalkozások iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb városok helyzetét egyenként tekintik át.
  • a gyereket nevelő és a váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik, amiből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

A bejelentések közül egyértelműen az iparűzési adó felére való csökkentése a legkomolyabb lépés. Az ötlet pár hónapja már keringett, azt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője dobta be, igaz, ő azt javasolta, hogy egy évig egyáltalán ne fizessék azt. Az ötlet ellen - pártállástól függetlenül - szinte minden önkormányzat kikelt, hiszen ez volt szinte az utolsó szabadon elkölthető bevétele a helyhatóságoknak. A javaslatot ennek ellenére, igaz, kurtított formában, de befogadta a kormány: a mostani bejelentés szerint nem mindenkire vonatkozna a szabályozás, csak a kkv-kra és az egyéni vállalkozásokra. November végén még azt közölték egyébként, hogy nem tárgyal a kormány az iparűzési adóról.

„Hát akkor ez kész, ennyi volt" -reagált Karácsony Orbán mai bejelentésére

A főpolgármester szerint Orbán a magyar önkormányzatiság kivégzését jelentette be. Hasonlóan vélekedett Pikó András VIII. kerületi polgármester is.

Az, hogy a hitelvisszafizetési moratóriumot meghosszabbítják, nem újdonság, arról már korábban döntött a parlament. A kormányfő mostani bejelentése szerint azonban nemcsak a hátrányos társadalmi csoportok, hanem mindenki számára elérhetővé válik a hosszabbítás. A hitelmoratóriummal kapcsolatos tudnivalókat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Hasonlóképp, a bértámogatás meghosszabbítása sem teljesen újdonság: Varga Mihály korábban azt mondta, hogy az utazásszervező cégekre fogják kiterjeszteni a kedvezményt, hogy az Orbán mostani bejelentésében szereplő "buszos vállalkozások" ezt fedik-e, az majd a Magyar Közlönyben megjelenő részletes szabályokból kiderül. A szombati bejelentés szerint az eddigi 50 százalékról kétharmadra emelik a bértámogatás összegét.

A lakásfelújítási hitel kiegészíti az eddigi támogatási formát, amelyről már hetek óta lehetett tudni. Az aktuális kérdéseket itt gyűjtöttük össze.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy moszkvai gyilkosság, ami feltárja a közelmúltunk faramuci históriáit

Egy moszkvai gyilkosság, ami feltárja a közelmúltunk faramuci históriáit

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán

Anthony Hopkins éppen festegetett, amikor kiderült, hogy nyert a BAFTA-gálán