szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budapest–Belgrád vasúthoz hasonló üzletre készül Kína és Magyarország az egyetemépítés kapcsán is – állítja a Direkt36.

Óriási kínai hitelt venne fel a magyar állam, „ez a konstrukció a Budapest–Belgrád vasúti beruházás mintáját veszi alapul” – ez áll a kínai elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építéséről szóló kormányzati dokumentumban a Direkt36 szerint. A portál azt állítja, a birtokába került az az előterjesztés, amelyet a kormány már megtárgyalt, és amelyet Palkovics László innovációs és technológiai, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jegyez.

Azt tavaly jelentették be, hogy a sanghaji Fudan Egyetem 2024-ben Budapesten nyitná meg az első önálló európai kampuszát. A most kiszivárgott előterjesztés szerint a beruházáshoz 100 milliárd forintot a magyar állam közvetlenül biztosítana, 450 milliárdot pedig Kína hitelezne, vagyis a beruházás egymaga drágább volna, mint amennyi pénzt a kormány 2019-ben a magyar felsőoktatára összesen adott. A hitelt teljes egészében a magyar állam fizetné vissza egy vagyonkezelő alapítványán keresztül. Az építkezésre a Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat tett ajánlatot. A terv szerint kínai munkások végeznék a munkákat.

A Direkt36 egy másik kormányzati dokumentumra is hivatkozik, amely szerint

„a jogi szabályozást illetően szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le.”

A döntésben az is szerepel: a kínaiak veszik át a Diákváros tervét. Ezt az ötletet még a 2024-es olimpia kapcsán ismerhettük meg, ha megkaptuk volna az olimpiarendezési jogot, az olimpiai falu lakásait kaphatta volna meg 8-10 ezer egyetemista és tanár. Most leírták, hogy az új beruházás ennek a fejlesztési programnak a helyszínén valósul meg.

A Kínai Állami Építőmérnöki Vállalatot a világ több pontján gyanúsították meg korrupcióval és kémkedéssel – teszi hozzá a Direkt36. A legsúlyosabb vád ezek közül az volt, hogy az Afrikai Unió etiópiai székházában a szerverek adatforgalmát minden éjjel titokban átmásolták egy kínai szerverre, bár a kínaiak természetesen mindent tagadnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!