szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A házhoz szállításban dolgozókat mostantól Spanyolországban munkavállalónak kell tekinteni. A megoldásért sem a cégek, sem a szakszervezetek nem lelkesednek, bár más megfontolásból.

A pizzafutárok legyenek alkalmazottak, és ne magánvállalkozók. Ilyen törvényt fogadott el a spanyol parlament minden házhoz szállításban dolgozó védelmében. Mind a munkaadók, mind a szakszervezetek elégedetlenek. Mit jelent ez a törvény Európa számára? – teszi fel a kérdést a brüsszeli Politico.

A Lovas törvény, ahogy Spanyolországban nevezik hosszú utat járt be. A munkaügyi miniszter, Yolanda Diaz múlt ősszel kezdett hozzá, méghozzá azért, mert a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy egy pizzafutár valójában alkalmazottja volt a cégnek, nem pedig szerződéses munkavállalója.

Márciusban hosszas viták után megállapodásra jutottak a munkaadók és a szakszervezetek. Elfogadták, hogy a házhoz szállításban dolgozók éppúgy alkalmazottai a cégnek, mint azok, akik a falakon belül dolgoznak. "Ők most már éppen olyan fizetett alkalmazottak, mint mások, és az ennek megfelelő jogok illetik meg őket" – jelentette ki akkor Yolanda Diaz munkaügyi miniszter.

Miért nem elégedettek a szakszervezetek?

Túlságosan puha a törvény – mondja a legnagyobb spanyol szakszervezet, az Union General de Trabajadores és a pizzafutárok érdekvédelmi szervezete a Rider X Derechos. Mit kifogásolnak? Azt, hogy a törvény nem azonnal lép életbe, hanem három hónap múlva. Ez idő alatt a cégek vígan leépíthetik a házhoz szállításban dolgozók jó részét. A Rider X Derechos azt is nehezményezi, hogy a törvény csakis a házhoz szállításra vonatkozik, holott nagyon sokan más szektorokban is szenvednek attól, hogy szerződéssel alkalmazzák őket mint magánvállalkozókat.

Miért nem örülnek a törvénynek a munkaadók?

Arra hivatkoznak, hogy nekik rugalmasan kell alkalmazkodniuk a piachoz, amely a pandémia idején jóval inkább igényli a házhoz szállítást. Az Uber Eats szerint a törvény súlyos csapást jelenthet a pizzafutárok egy csoportjára. Szóvivőjük szerint "több ezer olyan pizzafutár van, akik egy digitális alkalmazás keretében dolgoznak, és nem is akarnak alkalmazottak lenni".

Az éttermek sem örülnek igazán a törvénynek – legalábbis ezt mondja az Uber Eats. A cég szerint egyre több ételfutárt alkalmaznak, de szerződéses magánvállalkozóként, mert csak így éri meg nekik.

A 30 ezer házhoz szállító 75%-a elveszítheti a megélhetését – figyelmeztet egy iparági felmérés. Az éttermek pedig 250 millió eurót veszíthetnek, hiszen másképp kell fizetniük az alkalmazottakat, mint a magánvállalkozó futárokat.

Mit jelent mindez az EU számára?

Brüsszelben árgus szemekkel figyelik a spanyol törvényt, mert valami hasonlóra gondolnak az egész unióban. Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos javaslata még ebben az évben megvitatásra kerülhet.

Az európai szakszervezeti szövetség - European Trade Union Confederation - szerint mindenütt követni kellene a spanyol példát. Ugyanez a véleménye Leila Chaibi francia képviselőnek az Európai Parlamentben, ahol gyakran felszólal a futárok érdekében.

Az Uber szerint nem a spanyol, hanem a brit megoldás a célravezető. Nagy-Britanniában workernek, vagyis dolgozónak minősítették a pizza futárokat. Ez olyan munkavállalói kategória, amely nem azonos az alkalmazotti státusszal, de kötelezővé teszi a munkaadók számára, hogy évente szabadságot biztosítson a dolgozóknak és főként, hogy bejelentse őket a nyugdíjalapnak.

Margrethe Venstager, az EU digitális biztosa nem osztja a lelkesedést a brit megoldás iránt: "a tapasztalataim szerint a viták igen komplexekké válnak akkor, ha egy új kategóriát akarunk bevezetni".

Yolanda Diaz spanyol és Andrea Orlando olasz munkaügyi miniszter közös cikket írt a brüsszeli Politicónak, amelyben támogatják az EU elképzeléseit e téren. Ugyanakkor kifejtették, hogy hiba lenne, "ha a pandémia utáni újrakezdés során a cégek előnyben részesítenék a magánvállalkozói szerződéseket és az ezzel járó rossz munkakörülményeket a pizzafutárok számára".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!