Hozz létre egy linket előfizetéssel nem rendelkező barátaid számára

Átlagosan tízezer forintos emeléssel vállalják majd a könyvelők a katából kilépett ügyfeleiket

Az átalányadózással járó rövid határidők és a többletmunka komolyan megnehezíti majd a könyvelők életét.

  • hvg.hu hvg.hu
  • +${remainingCount} szerző
Átlagosan tízezer forintos emeléssel vállalják majd a könyvelők a katából kilépett ügyfeleiket

A könyvelők átlagosan 10 ezer forintos áremeléssel terveznek a katából kilépő, tevékenységüket átalányadózásban folytató ügyfeleik esetében, derült ki a Billingo által elvégzett online felmérésből. A kutatásban megkérdezett könyvelők mindössze fele dolgozott már átalányadós vállalkozókkal, és bár a jelenlegi helyzetre való tekintettel sokan fogadnának ilyen ügyfeleket, ám a válaszadók több mint harmada továbbra sem fog átalányadózókat vállalni. A legnagyobb kihívást a rövid határidőkben és a többletmunkában látják, valamint abban, hogy minden katás számára szinte személyre szabott megoldással kell szolgálniuk.

A megosztottság azért is szembetűnő, mert a felmérésben résztvevő könyvelők 98 százaléka dolgozott korábban katásokkal, ám a törvénymódosítás az ő életüket is fenekestül forgatja fel. Kezdve ott, hogy egy katás ügyfél könyvelésével eddig a megkérdezettek többsége egy, vagy még annál is kevesebb órát foglalkozott, az átalányadózásra való átállást követően úgy saccolják, hogy ez az időmennyiség megkétszereződhet, a borúlátóbbak a megháromszorozódásától tartanak.

Mindezek ismeretében a könyvelők egész biztosan áremeléssel lesznek csak hajlandók vállalni a katából kilépett vállalkozókat. A válaszadók 48,24 százaléka 5 és 10, míg 28,94 százalékuk 10 és 15 ezer forint közé taksálja az emelés mértékét.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.