Folk György (hvg.hu) Világ

A katasztrófa ellenére is buliznak Krabin

A délkelet-ázsiai földrengés és szökőár ellenére megrendezik a dél thaiföldi - a szökőár sújtotta - Krabi szigetére tervezett GreenSpirit újévi goa fesztivált.

MTI Itthon

Elhunyt Bessenyei Ferenc

Hétfőn elhunyt Bessenyei Ferenc színművész - tudatta Iglódi István, a Magyar Színház igazgató-főrendezője az MTI-vel. A Kossuth-díjas kiváló művészt, a Nemzeti Színház örökös tagját, a nemzet színésze cím kitüntetettjét 86 éves korában érte a halál.

MTI/hvg.hu Kult

Kicsiny Balázs művei a Velencei Biennálén

A júniusban nyíló 51. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjának kurátori feladatait Fitz Péter művészettörténész, a Fővárosi Képtár igazgatója látja majd el. A pályázaton nyertes kiállítási terv szerint Velencében jövőre Kicsiny Balázs Navigációs kísérlet című munkája képviseli Magyarországot.

MTI Kult

Zenés mulatságok szilveszterkor

Akik exkluzív rendezvényeken, zenével ünnepelnék az újévet, azoknak itt a Szilveszteri Operabál, a 100 tagú cigányzenekar koncertje, vagy a Zene és bor ünnepe.

MTI Kult

A Népliget műemlék lehet

Történeti kertté válhat a Népliget zöldterülete a jövő év elején; a fővárosi park műemlékké nyilvánítását a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) kezdeményezte - mondta el Győr Attila, a KÖH védési osztályának vezetője hétfőn az MTI-nek.

MTI Kult

Harminc játékfilm a februári szemlén

A február 1-én kezdődő Filmszemlén több mint harminc nagyjátékfilmet mutatnak be, köztük a Sorstalanságot; négyen kapnak életműdíjat, köztük Zenthe Ferenc. A Millenárison és a Mammutban rendezendő szemlét csaknem egészében a Magyar Mozgókép Közalapítvány finanszírozza.

MTI Világ

Évtizedekig tisztelték a hamis jeruzsálemi ereklyét

Hamisítvány az a régészeti lelet, amelyet két és fél évtizeden át Salamon király jeruzsálemi templomából megmaradt egyetlen ereklyeként tiszteltek Izraelben - jelentette be a leletet őrző jeruzsálemi Izrael Múzeum.

hvg.hu Kult

Nők a kádárizmusban

A Tűsarok, amely magát ellenkulturális nők lapjaként definiálja (www.tusarok.org), január 5-én egy érdekes és talán kissé provokatív esttel kezdi az évet.

MTI Kult

Újabb Rodin a Szépművészetiben

A bronzból készült női portrét egy műgyűjtő adta három évre szóló tartós letétbe az intézménynek. A Suzon című alkotás az ingyenesen látogatható állandó kiállításon tekinthető meg, kiegészítve a múzeum hat műből álló Rodin-kollekcióját.

Kult

Egymilliót ad a BAT két múzeumnak

A British American Tobacco Hungary Kft. (BAT) jövőre egymillió forinttal hozzájárul a Csontváry és a Zsolnay Múzeum működtetéséhez - jelentette be a vállalat médiakapcsolatokért felelős vezetője szerdán Pécsett, sajtótájékoztatón.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Jött, látott, távozik

Nem keltett különösebb meglepetést, de visszhangot sem a bejelentés, hogy Hiller István 2005 első felében távozik a kultuszminiszteri pozícióból. Megjósolható volt, hogy ha elérhető közelségbe kerül számára az MSZP elnöki tiszte, azonnal távolodni kezd a Wesselényi utcai minisztériumtól. De mit is hagy maga mögött?

Kult

Magyarosch zavaros

Új folklórbazár szerveződött Budapesten a felújított Vámház körúti Vásárcsarnokban, ahol kétes eredetű, olykor a Távol-Keletről származó magyaros ajándéktárgyakat árusítanak. Eközben a hajdani elit népművészetibolt-hálózatból hírmondó is alig maradt.

MTI Világ

Elkészült a Harry Potter hatodik része

JK Rowling befejezte a hatodik könyvet is, így Harry Potter kalandjai a végéhez közelednek. Azt az írónő már korábban is jelezte, hogy hét rész lesz összesen.

hvg.hu Kult

Elfogadták a NAVA-törvényt

A Parlament hétfőn elfogadta a Nemzeti Audiovizuális Archívumról (NAVA) szóló törvényt, amely lehetővé teszi egy új, az elektronikus médiában keletkezett audiovizuális tartalmakat megőrző közgyűjtemény létrehozását.

hvg.hu Kult

A boniésklájdtól a jégbalettig

E heti ajánlatunkban ott van A miskolci boniésklájd, amely megtörtént eseményen alapszik, mégis fikció. Igazi különlegesség a Hoffman története és Csajkovszkij zenéje alapján készült Diótörő jégbalett. A 20 éves Ghymes együttes december 26-án és 27-én lép föl a Budapest Kongresszusi Központban.

MTI Kult

Elárverezik Truman Capote ismeretlen regényét

A Nyári átkelés (Summer Crossing) egy 17 éves lány, Grady Menil történetét meséli el, akit életében először hagytak egyedül európai vakációra induló szülei. A regény leírja találkozásait, az estélyeket, amelyekre elvetődik - írja róla a francia Libération című napilap.

MTI Kult

Kiállításon Bunuel Elhagyottak című filmje

A madridi Szépművészeti Kör kiállítása arról emlékezik meg, hogy az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította Luis Bunuel 1950-ben Mexikóban készült filmjét, az Elhagyottakat.

hvg.hu Kult

Lottópénzek a brit kultúrában

Több mint kétmilliárd fontot tett a brit lottó a kultúra kasszájába az elmúlt tíz évben. Egy évtizede működik Nagy-Britanniában az az egyedülálló finanszírozási rendszer, amelyben a National Lottery bevétele részben az Arts Council kasszájába folyik. Ám vannak, akik szerint ha sok a pénz, akkor az a baj.

MTI Kult

Lisa Presley eladja apja vagyonát

Elvis teljes vagyonának 85 százalékától válik meg Lisa-Marie Presley. A vásárló Robert P. F. X. Sillerman, az SFX nevű zenei- és sportvállalkozás alapítója lesz.

Nemet mondott a Trianon-törvényre a román államfő

Nemet mondott a Trianon-törvényre a román államfő

Bemutatunk egy bűvésztrükköt, amely átverte Einsteint is

Bemutatunk egy bűvésztrükköt, amely átverte Einsteint is

408 lóerős autóként jöhet a Volkswagen Golf R plus

408 lóerős autóként jöhet a Volkswagen Golf R plus

Júliusban már járható lehet Európa

Júliusban már járható lehet Európa

Világszerte tömegek tiltakoztak a rasszizmus ellen

Világszerte tömegek tiltakoztak a rasszizmus ellen

Milliós büntetést kapott a Honvéd és a Mezőkövesd a kupadöntő után

Milliós büntetést kapott a Honvéd és a Mezőkövesd a kupadöntő után

Vége a Németországgal szembeni magyar utazási korlátozásoknak

Vége a Németországgal szembeni magyar utazási korlátozásoknak

Egyre alacsonyabbra nőnek a fák – és ez igen nagy baj

Egyre alacsonyabbra nőnek a fák – és ez igen nagy baj

A címlapról ajánljuk