szerző:
hvg.hu/MTI

Carlos Santana az 56-osok terén. Határon túli magyar színházak Kisvárdán - még pár napig! Fesztiválok Tatától Gyuláig! Nyár a PIM-ben. Svédasztal: terítéken a konceptuális szobrászat. Na, mi van? Képzőművészek véleményt mondanak. Azaz ábrázolnak... Minden csak forma: Dizájn Világnap. Nem-lenni-ott. Fikció és valóság Bob Dylanről.


Én sem vagyok itthon
I'm Not There - Bob Dylan életei


Az "életei" nem tudjuk, mennyire pontos mint kifejezés és mint cím. Azaz sejtjük: semennyire. A "nem ott lét" talán pontosabb volna, már csak azért is, mert Bob Dylan éppen mindig kibújt a skatulyákból, amelyekbe be akarték volna kényszeríteni. Hogy ő egy folker mesemondó, békeharcos, megmondóember, térítő, poéta, rocker, egy rolling stone, akármi. Nem.  

Martin Scorsese dokfilmjénél valószínűleg nehezbb hű portrét adni róla - no meg Krónikák című önéletrajzi könyvénél - de ki tiltja meg a filmkészítőnek, hogy fikcióban is gondolkodjék?

A film Bob Dylan életéről szól és többszörös szereposztással dolgozik: mind a hét színész Dylan életének és zenei pályafutásának más-más oldalát testesíti meg. Az "életei" mégiscsak pontos hát valamennyire? Betekintést nyerhetünk Dylan korai karrierjébe, a folk énekesként töltött küzdelmes napokba; majd abba az időszakba, mikor a '60-as évek elején a folk legismertebb egyéniségévé vált; aztán sorra kerül az ellentmondásos arculatváltás is. Felidézik a hírhedt motorbalesetet, ahogy az azt követő visszavonulást is; hogy végül eljussunk a közelmúlthoz...Modern Times.

I'm Not There; amerikai film, 2007; rendező: Todd Haynes

 

Kisvárdatva
XX. Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja

Urbi et Orbi
Tart még a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja Kisvárdán. Minden évben érdemes megnézni ezt-azt a kínálatból, sőt, évről-évre érdemesebb. A "kinti" magyar színházak egyre jobbak ugyanis. Ráférne a "bentiekre" a megtermékenyítő hatásuk!

E hét végén még érdemes hát Kisvárdára zarándokolni, csütörtökön megy (jön...) az Yvonne, burgundi hercegnő Sepsiszentgyörgyről,  pénteken látható az Urbi et Orbi a vajdasági Urbán András rendezésében, és a Rudolf Hess tízparancsolata Aradról. Szombaton a marosvásárhelyi Tóték, és a Commedia dell'arte Újvidékről. Mindezeket határozottan ajánljuk!


Részletes program itt!Tegyük fel...
SVÉDASZTAL / SMORGASBORD; Szabó Ádám kiállítása

A Kis Varsó átveszi a Munkácsy díjat
Szabó Ádám munkája
© INDA
Szabó Ádám a kortárs színtér egyik legtehetségesebb szobrásza.

Munkáinak egyik legfontosabb meghatározója a hipotézis. Olyan feltevésekkel foglalkozik, amelyek befolyásolják szobrászati és művészeti gondolkodását és tevékenységét. Kérdései és feltételezései leginkább földrajzi, természeti formák, élő organizmusok, kémiai vagy fizikai folyamatok köré szerveződnek.


A szobrászat mibenlétét az határozza meg, hogy egy adott anyagból egy fizikai átalakítás révén milyen formát alakít ki a művész. Szabó Ádám felismerte, hogy ez a karakterisztikum nemcsak a művészetben figyelhető meg, hanem a természeti környezetben is, hiszen a földrajzi átalakító folyamatok is hasonló eredményt mutatnak, legyen az erózió, olvadás, lerakódás vagy más egyéb, formai elváltozást mutató jelenség.

Szabó Ádám hipotetikus videói, fotói és szobrai a szobrászati művet nem egy kifaragási folyamat végpontjának tekintik, hanem épp ellenkezőleg, a formák önmaguktól való felépülését állítják.

Az Inda Galériában rendezett kiállítása válogatást mutat be az utóbbi évek munkáiból. Láthatjuk legújabb fa- és gyümölcsszépítő akcióit, és a legutóbb a Jövő Házában is látott (ál)dokumentumfilmjét egy élő anyagként burjánzó Mars kőzet (ál)tudományos vizsgálatának eredményeiről is.

július 18-ig, INDA Galéria
 

Kérdés kánikula idején
 Na, mi van?

Bukta Imre munkája
© Műcsarnok
Mi foglalkoztatja művészeinket manapság? Hogyan beszélhetnénk a magyar képzőművészet jelenéről? „Na, mi van?” Amennyire közvetlen a kérdés, annyira komplex a válasz.

A Műcsarnok húsz, különböző generációhoz tartozó művészt kért fel olyan új munkák létrehozására, amelyek bemutatják az őket művészként foglalkoztató kérdéseket és egyben reflektálnak is azokra.

Kiállítók: Braun András, Bukta Imre, Csáki László, El-Hassan Róza, Erdélyi Gábor, Horváth Tibor, Kaszás Tamás Tibor, Kis Varsó, KissPál Szabolcs, Kudász Gábor Arion, Lakner Antal, Lovas Ilona, Menesi Attila - Christoph Rauch, Société Réaliste, Szacsvay Pál, SZ.A.F., Szász György, Szíj Kamilla, Szörényi Beatrix, Türk Péter, Várnai Gyula

A Na, mi van? kérdést tágabb értelemben is feltették, művészeti intézményeket, szervezeteket kért fel a Műcsarnok, foglaljanak állást azon kortárs magyar művészeti jelenségek mellett, amelyekben a jövőre nézve is lehetőséget látnak.

A kiállítás-együttesben részt vesz több budapesti magángaléria és non-profit intézmény, közöttük a 2B, az acb, a Deák Erika, a Liget, a Vintage, a Kisterem, a Videospace Budapest galériák, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum, valamint a Képzeletbeli Gyűjtemény című projekt.

 Bp., Műcsarnok

 Minden csak forma
Dizájn Világnap

Minálunk egy jó darabig a dizájnról beszélni nagyobb ügy volt, mint maga a dizájn. Ki ad munkát egy új formatervezőnek?  "Ipari forma" akkor van, ha van ipar. Lehet persze kisipar is. Nos, ez már lassan megvalósulni látszik. A hazai - többnyire fiatal - műhelyekből egyre izgalmasabb dolgok kerülnek ki. Lehet esélyü(n)k a (világ)piacon?

A kérdés még nyitott. Egy napra tegyünk úgy, mintha volna válasz.

Június 29-én rendezik meg a Dizájn Világnapját. Ez az első olyan, világméretű megmozdulás, amely az ipari formatervezésre és annak az életminőségre gyakorolt hatására szeretné felhívni a figyelmet.

Ezen a napon együtt ünnepelnek a dizájnerek és dizájn-rajongók a világ számos országában, például Finnországban, Indiában, Japánban, Kanadában, Németországban, ahol rendezvények, kiállítások, előadások, szakmai fórumok és ingyenes múzeumlátogatások várják az érdeklődőket. Magyarország a Magyar Formatervezési Tanács kezdeményezésére a június 29-én megrendezésre kerülő WAMP-on, az Erzsébet téri dizájn piacon ünnepli a világnapot.

Egy napra mini plázzsá alakítják át az Erzsébet teret. A megszokott Művészpiac designer termékei mellett ugyanis függőágyak, hűsítő lombok és nyári DJ-szettek várják a látogatókat.

június 29; Bp. Erzsébet tér

 

Nyár a PIM-ben
A Petőfi Irodalmi Múzeum nyári szabadtéri programjai

A PIM jó hely. Azért is, mert a PIM, azaz a Petőfi Irodalmi Múzeum rendre izgalmas kiállításokkal áll elő, hanem azért is, mert mint hely jó, jók az adottságai. Udvara nyári programsorozatra termett.

Ketten beszélnek címmel Molnár Ferenc-összeállítás a hétvége műsora, amelyben - meglepő módon - hárman szerepelnek; Básti Juli, Udvaros Dorottya, Mácsai Pál.
 
Az előadásban Molnár korai, kevésbé ismert színpadi előadásra szánt párbeszédeiből láthatnak válogatást a nézők. Az egyes jelenetekben mindig ketten beszélnek. Egy férfi, egy nő, vagy két nő, akik Molnár elragadó finom iróniájával árnyaltan vezetnek el minket az örök férfi, s az örök nő lelke titkainak mélységeibe. S természetesen a szerző mindeközben arról is gondoskodik, hogy ezekben a görbe tükrökben önmagunkat felismerve a nevetésről se feledkezzünk meg. Az egyes jeleneteket Kaposi Gergely zongorajátéka kíséri.

Június 26. 27, 20.30, Bp. PIM

Részletesebben az nyárról: itt!

Halló, élőzene!
Kapcsolat-koncert: Santana

Magentában úszik majd megint minden, és aki nem érkezik túl későn, még láthat is valamit a színpadon. No de ne fanyalogjunk...egy nagy telekom vállalat, amelyet itt most nem nevezünk meg minden évben világsztráokat hoz Budapestre és ingyenes koncertet szervez. Így lesz ez most is! Aki pedig zenél, Carlos Santana.Carlos Santana öt évtizeden átívelő, rendkívül termékeny pályafutása során mindvégig hű maradt ars poeticájához, melyet a következő kettősség jellemez: először is tisztelet a hagyományok és a múlt hatásai iránt, másrészt az a képessége, hogy felismeri és üdvözli a változásokat.

Santana időről-időre visszatért a slágerlistákra, bár a zenekar folyamatos sikerét inkább az egyes albumok alapozták meg. A blues, soul, hard rock, el ritmo Latino, afro-kubai, cigány, jazz és népi stílusok nem engedték meg a beskatulyázást, ami Santana zenekarvezetői és stílusteremtő munkáját dícséri. Még a slágerek négyperces korlátai között sem csorbul semmi abból, amitől a Santana band azonnal beazonosítható lesz.

Június 28; Bp. 56-osok tere

Krisztusi jelképek
Balatoni Hal- és Borünnep


Balatonfüred, Csopak és Paloznak települések, a balatonfüredi Polgári Szalon Egyesület valamint a Hamvas Béla Asztaltársaság közös szervezésében csütörtöktől rendezik meg a Balatoni Hal- és Borünnep elnevezésű rendezvényt, amelynek keretében a három Balaton-parti településen számos kulturális, szórakoztató és gasztronómiai program várja a vendégeket.
 
  
A rendezvény nyitónapján Balatonfüreden borbemutató és -vásár valamint balatoni halak kóstolója várja az érdeklődőket a Tagore sétányon, ahol különféle gyermekprogramokat is tartanak.
 
Csopakon könyvvásárt, beszélgetős esteket, horgászversenyt, a gyerekeknek pedig snecifogó-versenyt tartanak a szervezők, Paloznakon pedig hímzőkör kiállítás és halászléfőző-verseny lesz, valamint könnyűzenei koncertet hallgathatnak a vendégek. A Balatoni Hal- és Borünnep keretében rendezik a III. Nordic Walking Olaszrizling túrát a csopaki pincékhez a helyi vasútállomásról indulva.
 
A fesztivál ünnepélyes megnyitója péntek este lesz a balatonfüredi Tagore sétányon felállított színpadon, ahol beszédet mond a hal- és borünnep fővédnöke, valamint itt adják át az Eötvös József sajtódíjakat is. Este fél 10-kor pedig Lajkó Félix ad koncertet a nagyszínpadon.
 
 A rendezvénysorozat ideje alatt esténként hírességek receptjei alapján készített ételeket kínálnak két csopaki és négy balatonfüredi étteremben, vendéglőben.

Június 26-tól

 
Öreg, tó!
Víz, Zene, Virág Fesztivál, Tata


Sárkányhajók versenye, reneszánsz virágkötők vetélkedője, valamint minden korosztály számára kikapcsolódást jelentő zenei kínálat színesíti a hét végén 15. alkalommal megrendezésre kerülő Víz, Zene, Virág Fesztivált Tatán.
 
Péntek délután négy órakor dördül el a startpisztoly az Öreg tavon rendezett ifjúsági és szenior kajakversenyen. Hűsítő program a jégszobor faragás, a zenekedvelők a mai könnyűzene több képviselője közül választhatnak, meghallgathatnak egy indiai zenekart vagy Mozart Varázsfuvoláját.

A várban a középkori királyi udvar életét elevenítik fel, a tó felett Veres Zoltán mutatja be műrepülő figuráit, majd sötétedéskor lámpás karnevál kezdődik az Öreg-tavon. A fesztivál ideje alatt többször bemutatják a az Öreg-tó és az Által-ér megújítására kidolgozott környezetvédelmi programot.
 
Vasárnap a Musica Historica tart reneszánsz zene- és táncbemutatót, az Esterházy-kastélyban virágkötő versenyt rendeznek a Reneszánsz Évhez kapcsolódva. A 15. Víz, Zene, Virág Fesztivált este tíz órakor tűzijáték zárja.

Június 27-től


Színház az egész....
Shakespeare Fesztivál, Gyula


Négy bemutatót tartanak a június 27-től augusztus 10-ig tartó gyulai összművészeti eseménysorozaton, a várszínházi programok kiemelkedő eseménye a IV. Shakespeare Fesztivál.
 
A negyedik nemzetközi Shakespeare Fesztivált eseményeit június 30. és július 12. közé szervezték. Meghívták a Krétakör Színház hamlet.ws produkcióját, Schilling Árpád rendezését. A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Vízkereszt, vagy bánom is én című produkcióval érkezik, amelyet Telihay Péter rendezett. Ismét látható lesz a Meno Fortas Színház Litvániából: a vilniusi társulat idén a Macbethet hozza el Gyulára. Silviu Purcarete román rendező a Craiovai Nemzeti Színházban a február végén bemutatott Szeget szeggel című vígjátékkal lesz jelen a fesztiválon.
 
A főprogram meghívottja a londoni Shakespeare,s Globe Theatre társulata is. Az eredeti Shakespeare színház másaként tíz éve létesült Globe Színház európai turnéján Shakespeare legnépszerűbb művét, a Rómeó és Júliát adja elő.
 
A horvát nemzeti balett tagjaiból alakult Ballet Troupe Croatia Csajkovszkij Hamlet című klasszikus balettjét mutatja be a várban. Egy különleges előadást is tartanak: Japánból érkezik a Téli rege produkció, amely a japán hagyományos no-színház elemeit, kosztümjeit használva mutatja be Shakespeare darabját.

Június 27-től

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sanders simán nyert Nevadában

Sanders simán nyert Nevadában

Ezek a világ legdrágább országai

Ezek a világ legdrágább országai

Hihetetlen helyen találkozott a 2-es villamos és egy autó

Hihetetlen helyen találkozott a 2-es villamos és egy autó

Jönnek az e-buszok Paksra

Jönnek az e-buszok Paksra

Doku360: "Cikiztek, hogy balettozom, de a tánc felszabadító érzés"

Doku360: "Cikiztek, hogy balettozom, de a tánc felszabadító érzés"

Drágulhatnak a nyugdíjasotthonok

Drágulhatnak a nyugdíjasotthonok