szerző:
MTI

Milyen az élet egy balkezes gyerek mellett? Miért van szükség balkezes ollóra? Mi az a dominanciavizsgálat? Ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ az érintett családok és az érdeklődők az augusztus 16-án az A38 hajón, a III. Országos Balkezes Napon.

A hajóhidat délután öt órakor nyitják meg, és utána elkezdődnek a műsorok: játszóházzal, versenyekkel, koncertekkel várják az érdeklődőket.

Az A38 hajóra elhozzák az ügyben érintettek azokat a különleges eszközöket, amelyek megkönnyíthetik a balkezesek életét. Ilyenek a számukra gyártott ollók, konzervnyitók, hámozók, hegyezők, vonalzók és még sok minden más szerszám és kellék, amelyeket a helyszínen ki lehet próbálni.

Amint az MTI munkatársa megtudta Kiss Erzsébet szervezőtől, a magyar lakosságnak körülbelül 15 százaléka balkezes, ám erről nincs hivatalos nyilvántartás. A Magyarországi Balkezesek Egyesületének képviselői sorra járják az óvodákat, hogy erről információkat szerezzenek.

Még ma is előfordul, hogy a szülők, nagyszülők, rokonok sőt, óvónők és pedagógusok is próbálják jobbkezesre nevelni a gyereket. Sok helyütt - főleg vidéken - ezt afféle fogyatékosságnak, sőt egyesek szégyellnivalónak tartják.

Több bolt is létezett, amely balkezeseknek való szerszámokat árusított, de mára ezek is bezártak, állítólag "nem volt üzlet ilyen szerszámokat árusítani". Mint mondták, hiányzott e speciális termékek iránt a kereslet - ami annak a jele, hogy jobbkezességre igyekeznek rászoktatni a kicsiket.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által támogatott augusztus 16-i rendezvény ingyenes.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Kult

Feldolgozóüzem a Sziget Fesztiválon - videók

Red Hot Chili Peppers, Joe Cocker, U2, Cult, Deep Purple és még sorolhatnánk azokat a zenekarokat és előadókat, akik ugyan nem lesznek jelen a Szigeten, a tribute-bandáknak köszönhetően mégis élőben lesznek hallgathatók. A feldolgozóüzemnek ezúttal a Blikk-színpad ad helyet. Bemutatjuk, kik lépnek fel.

Videó: Ömlik a láva az Etnából

Videó: Ömlik a láva az Etnából

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról

„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier

Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier