szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Milyen az élet egy balkezes gyerek mellett? Miért van szükség balkezes ollóra? Mi az a dominanciavizsgálat? Ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ az érintett családok és az érdeklődők az augusztus 16-án az A38 hajón, a III. Országos Balkezes Napon.

A hajóhidat délután öt órakor nyitják meg, és utána elkezdődnek a műsorok: játszóházzal, versenyekkel, koncertekkel várják az érdeklődőket.

Az A38 hajóra elhozzák az ügyben érintettek azokat a különleges eszközöket, amelyek megkönnyíthetik a balkezesek életét. Ilyenek a számukra gyártott ollók, konzervnyitók, hámozók, hegyezők, vonalzók és még sok minden más szerszám és kellék, amelyeket a helyszínen ki lehet próbálni.

Amint az MTI munkatársa megtudta Kiss Erzsébet szervezőtől, a magyar lakosságnak körülbelül 15 százaléka balkezes, ám erről nincs hivatalos nyilvántartás. A Magyarországi Balkezesek Egyesületének képviselői sorra járják az óvodákat, hogy erről információkat szerezzenek.

Még ma is előfordul, hogy a szülők, nagyszülők, rokonok sőt, óvónők és pedagógusok is próbálják jobbkezesre nevelni a gyereket. Sok helyütt - főleg vidéken - ezt afféle fogyatékosságnak, sőt egyesek szégyellnivalónak tartják.

Több bolt is létezett, amely balkezeseknek való szerszámokat árusított, de mára ezek is bezártak, állítólag "nem volt üzlet ilyen szerszámokat árusítani". Mint mondták, hiányzott e speciális termékek iránt a kereslet - ami annak a jele, hogy jobbkezességre igyekeznek rászoktatni a kicsiket.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által támogatott augusztus 16-i rendezvény ingyenes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Feldolgozóüzem a Sziget Fesztiválon - videók

Red Hot Chili Peppers, Joe Cocker, U2, Cult, Deep Purple és még sorolhatnánk azokat a zenekarokat és előadókat, akik ugyan nem lesznek jelen a Szigeten, a tribute-bandáknak köszönhetően mégis élőben lesznek hallgathatók. A feldolgozóüzemnek ezúttal a Blikk-színpad ad helyet. Bemutatjuk, kik lépnek fel.