Bárki elolvashatja az irodalmi Nobel-díjas szerelmes leveleit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Több mint száz éve Knut Hamsun későbbi irodalmi Nobel-díjas norvég írót viharos szerelem fűzte egy zongoratanárnőhöz, a kapcsolatot megörökítő szerelmes levelek azonban csak most kerültek nyilvánosságra.

Az 1920-ban kitüntetett író Julie Amanda Loushoz írt leveleit Anniken Huitfeldt kulturális miniszter mutatta be, Hamsun-szakértők pedig megerősítették, hogy az üzeneteket valóban Hamsun írta, 1891-1892-ben. Knut Hamsun 1890-ben vált híressé, miután megjelent Éhség című regénye, amelyre Norvégiában az első modern regényként tekintenek.

A Hamsun által csak Lillinek nevezett Julie Amanda Lous kristiansundi zongoratanárnő soha nem ment férjhez, 1963-ban hunyt el. Az általa őrzött leveleket unokaöccse 1960-ban adta át a norvég nemzeti könyvtárnak azzal a feltétellel, hogy a leveleket leghamarabb ötven év múltán lehet nyilvánosságra hozni. Az üzenetekből - amelyeket a nő saját megjegyzéseivel látott el - kiderült, hogy a románcnak 1892 áprilisában az író vetett véget.
  
"Sokat tudunk Hamsun Lillihez fűződő kapcsolatáról, mindazonáltal érdekes megtudni, miként látta ezt a nő" - mondta Ingar Sletten Kolloen, a Nobel-díjas szerző életrajzírója. Norvégiában tavaly ünnepelték Hamsun születésének 150. évfordulóját. Az író 1952-ben hunyt el, Norvégiában azonban mindmáig ellentmondásos viták övezik személyét, amiért - különösen a II. világháború után - erősen szimpatizált azzal a Németországgal, amely megszállás alatt tartotta az északi országot.