szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A planking, vagyis a vigyázzban fekvés, és az owling, a felhúzott lábbal ülés után itt az újabb internetes őrület, melyhez egy - állítólag - 1920-as fotó adta az ötletet. Lényege a hátrahajtott fejjel fekvés. De nem akárhogy.

Tavasszal indult világhódító útjára a planking, más néven padlózás vagy deszkázás. Lényege, hogy a vállalkozó szelleműek hason fekve, merev tartásban, kezüket a testükhöz szorítva fekszenek a legkülönfélébb - lehetőleg extrém - helyszíneken, a mutatványról készült fotókat pedig feltöltik a közösségi oldalakra, hogy a produkció minél több emberhez eljusson. Miután gyakorlatilag mindenhol - tetőn, bányában, toronyban és korláton - járt már egy-egy plankingelő, gyorsan elmúlt az újdonság varázsa. Jött az újabb mutáció, az owling, vagyis a felhúzott lábbal ülés, egy ágon ülő bagoly pozícióját felvéve.

Az új trend - egy állítólag 1920 körül készült fotó „utánkövetése” - sokkal bizarrabb, mint a szimpla planking - olvasható a ryanseacrest.com-on. Az ötletet adó fotón egy kislány fekszik a fából készült kerti asztalon - keresztben - úgy, hogy egyik kezét átveti a mellkasán, a másik pedig mintha egy fejet tartana. Kobakja viszont nem látszik, ugyanis lelóg az asztalról. Első pillantásra úgy fest, mint egy torzó, mely mellett kicsit távolabb a hozzá tartozó fej is látható. Valójában az egész ügyes trükk: a képen szereplő másik kislány csak nyaktól felfelé látszik.

A fotó, amely az „új planking” öteltét adta
©

A kétszemélyes, „új planking” követői máris megjelentek: ülnek a kanapén hátrahajtott fejjel, miközben barátjuk - elgurult fejük - mellettük mosolyog, fekszenek az irodai asztalon, sőt, még az ablakpárkányon is. (A további képeket a ryanseacrest.com-on nézheti meg.)

Fejetlenség. Vicces? Merész?
©

Ahogy arról már korábban írtunk, a planking ártalmatlan játéknak indult 1997-ben, amikor Gary Clarkson és Christian Langdon kitalálta, hogy a "the lying down game", azaz a lehasalós játék milyen vicces. 2011 márciusában, hála a közösségi oldalaknak, világméretű mozgalom indult, mely egy idő után olyannyira elfajult - egyre extrémebb helyszíneken hasaltak az elismerésre vágyók -, hogy halálos áldozatot is követelt.

Májusban egy 20 éves ausztrál férfi kiesett hetedik emeleti erkélyéről, amikor a korláton plankingelt. Júniusban hét ausztrál bányászt bocsátottak el, mert munkahelyükön padlóztak. A játék népszerűsége mindazonáltal töretlen: nemrég például Hugh Hefnerről, a Playboy atyjáról jelentek meg hasalós fotók. A Planking Offical Facebook-oldalnak jelenleg több mint 670 ezer követője van, a facebookos Planking Hungary közösségnek pedig 777. Igaz, nálunk csak májusban indult be a nagyüzemi deszkázás.

L. L.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milyen az ön kapcsolata elhunyt édesanyjával?

Milyen az ön kapcsolata elhunyt édesanyjával?

Tulipánfesték és hangszigetelő farmer: bármilyen hulladékot újra lehet hasznosítani

Tulipánfesték és hangszigetelő farmer: bármilyen hulladékot újra lehet hasznosítani

Vége Mirkóczki közgyűlési többségének Egerben, a kilépők a Fideszéhez hasonló rendszert emlegetnek

Vége Mirkóczki közgyűlési többségének Egerben, a kilépők a Fideszéhez hasonló rendszert emlegetnek